Dania jednogarnkowe

Sezon na cukinię przypada latem. Warto po nią wtedy jak najczęściej sięgać i uzupełniać niedobory witamin. Jeśli jednak chciałbyś raczyć się cukinią przez cały rok, możesz przygotować zimowe zapasy. Jakie są najlepsze przepisy na przetwory z cukinii? Odkryj 9 sprawdzonych pomysłów.

9 najlepszych przepisów na przetwory z cukinii | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które można dodać do sałatki, zapiekanki makaronowej albo chlebka. Cechuje się delikatnym smakiem i bogatym składem odżywczym. Odkryj, dlaczego warto ją jeść i w jaki sposób przygotować najlepsze przetwory z cukinii

Sprawdź także: Zdrowe i lekkie zupy krem. Kwintesencja lata na talerzu

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym (IG = 15) i niskokaloryczne (w 100 gramach tylko 16 kcal), w którym znajduje się błonnik pokarmowy. Dlatego właśnie poleca się ją jako składnik diety odchudzającej.

Dodatkowo świetnie nawadnia organizm, bo aż w 96 proc. składa się z wody. Miąższ dostarcza wielu witamin (A, C, K i tych z grupy B) oraz minerałów (potasu, magnezu, żelaza). 

Regularne jedzenie cukinii przekłada się na poprawę wzroku i wzmocnienie odporności. Warzywo wykazuje też właściwości przeciwutleniające, czyli opóźnia starzenie się komórek i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (w tym nowotworami, cukrzycą czy miażdżycą). 

Najlepsze przepisy na przetwory z cukinii

Cukinia pasuje idealnie jako baza do przepysznych i bardzo zdrowych przetworów. Jeśli przygotujesz je latem ze świeżych warzyw, to w słoikach zamkniesz całą gamę witamin i minerałów. Zimą pomoże to w uzupełnieniu niedoborów i wzmocnieniu odporności. Poniżej 9 pomysłów na zapasy do spiżarki. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Na początku jeden z najprostszych sposobów na cukinię do słoików. Niewiele trzeba się napracować, bo receptura bazuje na kilku składnikach. Do słoika włóż warzywa, przyprawy i przygotuj zalewę. Taka cukinia sprawdzi się w roli sałatki obiadowej lub dodatku do kanapek.

1. Cukinia do słoików

 Cukinia do słoików Zobacz przepis

Cukinia do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli szukasz bardziej intensywnego w smaku przetworu z cukinii, postaw na słodki-kwaśny, a nawet lekko pikantny sos, który można wykorzystać na wiele sposobów. Cukinia po cygańsku to świetny dodatek do ryżu, makaronu lub mięsa. 

2. Cukinia po cygańsku

 Cukinia po cygańsku Zobacz przepis

Cukinia po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Choć tatar kojarzy się najczęściej z surowym mięsem i jajkiem, to można go też przygotować z warzyw. Tatar z cukinii do słoików to niecodzienna sałatka, która przyjemnie chrupie i orzeźwia. Może być samodzielną przekąską (np. na kolację) lub dodatkiem do obiadu. Wychodzi naprawdę soczysta.

3. Tatar z cukinii do słoików

 Tatar z cukinii do słoików Zobacz przepis

Tatar z cukinii do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cukinia marynowana na ostro to jeden z najlepszych przepisów na przetwory z cukinii. Dlaczego? Bo wyróżnia się ostrym smakiem, rozgrzewa i stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie warzywo w słupkach warto zaserwować na kanapce lub jako imprezową przekąskę. Poczęstowani goście będą zachwyceni.

4. Cukinia marynowana na ostro

 Cukinia marynowana na ostro Zobacz przepis

Cukinia marynowana na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie jesteś przekonany do pikantnych przepisów, wypróbuj słodki dżem cukiniowy. Wciąż mało osób go przygotowuje, a szkoda, bo kryje w sobie dużo wartości odżywczych. W niczym nie odstępuje też konfiturom owocowym. Dodatek galaretki cytrynowej wspaniale podkręca smak przetworu.

5. Dżem cukiniowy

 Dżem cukiniowy Zobacz przepis

Dżem cukiniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na liście najlepszych przetworów z cukinii nie może zabraknąć popularnej receptury siostry Anastazji. To także słodka propozycja na cukinię ananas. Choć nazwa może sugerować, że oprócz warzywa znalazł się tam też owoc, nic z tych rzeczy. Zakonnica - przy użyciu różnych składników - zamieniła smak cukinii na łudząco podobny do aromatu ananasa. Z zamkniętymi oczami trudno odróżnić, co tak naprawdę zajadasz.

6. Cukinia ananas siostry Anastazji

 Cukinia ananas siostry Anastazji Zobacz przepis

Cukinia ananas siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Lubisz tradycyjne zimowe zapasy? Nie wyobrażasz ich sobie bez dobrej sałatki z cukinii na zimę? My również, dlatego w zestawieniu znalazła się wielowarzywna propozycja. Gdy gotowe surówki w sklepach stają się coraz droższe, warto mieć w spiżarni swoją domową alternatywę. Przetwór pasuje idealnie do niemal każdego obiadu.

7. Sałatka z cukinii na zimę

 Sałatka z cukinii na zimę Zobacz przepis

Sałatka z cukinii na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejny pomysł wykorzystasz do makaronów, naleśników, kasz, kanapek albo w formie dipu. Sos słodko-kwaśny z cukinii jest naprawdę uniwersalny, dlatego zawsze miej dwa lub trzy słoiki pod ręką. Nie musisz się obawiać receptury - przetwór jest bardzo prosty do zrobienia.

8. Sos słodko-kwaśny z cukinii

 Sos słodko-kwaśny z cukinii Zobacz przepis

Sos słodko-kwaśny z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cukinię można marynować, ale można też kisić. Zrobiona według poniższego przepisu, wychodzi bardzo mięciutka. Dodatek ziół sprawia za to, że całość jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Kurkuma czy ocet jabłkowy, użyte do jej zrobienia, podkręcają też dodatkowo właściwości prozdrowotne przetworu. Zimą skutecznie poprawią odporność.

9. Kiszona cukinia z kurkumą

 Kiszona cukinia z kurkumą Zobacz przepis

Kiszona cukinia z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl, doz.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Uprawa cukinii w pionie. Jak to dobrze robić - zasady i zalety uprawy w pionie »

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »

Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

3
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10