Spis treści:
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które można dodać do sałatki, zapiekanki makaronowej albo chlebka. Cechuje się delikatnym smakiem i bogatym składem odżywczym. Odkryj, dlaczego warto ją jeść i w jaki sposób przygotować najlepsze przetwory z cukinii.
Sprawdź także: Zdrowe i lekkie zupy krem. Kwintesencja lata na talerzu
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym (IG = 15) i niskokaloryczne (w 100 gramach tylko 16 kcal), w którym znajduje się błonnik pokarmowy. Dlatego właśnie poleca się ją jako składnik diety odchudzającej.
Dodatkowo świetnie nawadnia organizm, bo aż w 96 proc. składa się z wody. Miąższ dostarcza wielu witamin (A, C, K i tych z grupy B) oraz minerałów (potasu, magnezu, żelaza).
Regularne jedzenie cukinii przekłada się na poprawę wzroku i wzmocnienie odporności. Warzywo wykazuje też właściwości przeciwutleniające, czyli opóźnia starzenie się komórek i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (w tym nowotworami, cukrzycą czy miażdżycą).
Najlepsze przepisy na przetwory z cukinii
Cukinia pasuje idealnie jako baza do przepysznych i bardzo zdrowych przetworów. Jeśli przygotujesz je latem ze świeżych warzyw, to w słoikach zamkniesz całą gamę witamin i minerałów. Zimą pomoże to w uzupełnieniu niedoborów i wzmocnieniu odporności. Poniżej 9 pomysłów na zapasy do spiżarki. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Na początku jeden z najprostszych sposobów na cukinię do słoików. Niewiele trzeba się napracować, bo receptura bazuje na kilku składnikach. Do słoika włóż warzywa, przyprawy i przygotuj zalewę. Taka cukinia sprawdzi się w roli sałatki obiadowej lub dodatku do kanapek.
Jeśli szukasz bardziej intensywnego w smaku przetworu z cukinii, postaw na słodki-kwaśny, a nawet lekko pikantny sos, który można wykorzystać na wiele sposobów. Cukinia po cygańsku to świetny dodatek do ryżu, makaronu lub mięsa.
Choć tatar kojarzy się najczęściej z surowym mięsem i jajkiem, to można go też przygotować z warzyw. Tatar z cukinii do słoików to niecodzienna sałatka, która przyjemnie chrupie i orzeźwia. Może być samodzielną przekąską (np. na kolację) lub dodatkiem do obiadu. Wychodzi naprawdę soczysta.
3. Tatar z cukinii do słoików
Zobacz przepisTatar z cukinii do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Cukinia marynowana na ostro to jeden z najlepszych przepisów na przetwory z cukinii. Dlaczego? Bo wyróżnia się ostrym smakiem, rozgrzewa i stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie warzywo w słupkach warto zaserwować na kanapce lub jako imprezową przekąskę. Poczęstowani goście będą zachwyceni.
4. Cukinia marynowana na ostro
Zobacz przepisCukinia marynowana na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli nie jesteś przekonany do pikantnych przepisów, wypróbuj słodki dżem cukiniowy. Wciąż mało osób go przygotowuje, a szkoda, bo kryje w sobie dużo wartości odżywczych. W niczym nie odstępuje też konfiturom owocowym. Dodatek galaretki cytrynowej wspaniale podkręca smak przetworu.
Na liście najlepszych przetworów z cukinii nie może zabraknąć popularnej receptury siostry Anastazji. To także słodka propozycja na cukinię ananas. Choć nazwa może sugerować, że oprócz warzywa znalazł się tam też owoc, nic z tych rzeczy. Zakonnica - przy użyciu różnych składników - zamieniła smak cukinii na łudząco podobny do aromatu ananasa. Z zamkniętymi oczami trudno odróżnić, co tak naprawdę zajadasz.
6. Cukinia ananas siostry Anastazji
Zobacz przepisCukinia ananas siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lubisz tradycyjne zimowe zapasy? Nie wyobrażasz ich sobie bez dobrej sałatki z cukinii na zimę? My również, dlatego w zestawieniu znalazła się wielowarzywna propozycja. Gdy gotowe surówki w sklepach stają się coraz droższe, warto mieć w spiżarni swoją domową alternatywę. Przetwór pasuje idealnie do niemal każdego obiadu.
7. Sałatka z cukinii na zimę
Zobacz przepisSałatka z cukinii na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejny pomysł wykorzystasz do makaronów, naleśników, kasz, kanapek albo w formie dipu. Sos słodko-kwaśny z cukinii jest naprawdę uniwersalny, dlatego zawsze miej dwa lub trzy słoiki pod ręką. Nie musisz się obawiać receptury - przetwór jest bardzo prosty do zrobienia.
8. Sos słodko-kwaśny z cukinii
Zobacz przepisSos słodko-kwaśny z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Cukinię można marynować, ale można też kisić. Zrobiona według poniższego przepisu, wychodzi bardzo mięciutka. Dodatek ziół sprawia za to, że całość jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Kurkuma czy ocet jabłkowy, użyte do jej zrobienia, podkręcają też dodatkowo właściwości prozdrowotne przetworu. Zimą skutecznie poprawią odporność.
9. Kiszona cukinia z kurkumą
Zobacz przepisKiszona cukinia z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl, doz.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Uprawa cukinii w pionie. Jak to dobrze robić - zasady i zalety uprawy w pionie »
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »