Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Są dobre na trawienie, poprawiają perystaltykę jelit. Właściwości zdrowotne to niejedyna zaleta otrębów żytnich. Nadają wyjątkowy aromat każdemu daniu, z ich użyciem przygotujesz m.in. omlet, ciasto na pizzę czy pyszne bułeczki.

Sprawdź, co można przygotować z otrębów żytnich / Fot.123RF/Picsel/igorartmd

Otręby żytnie od lat są doceniane jako zdrowy (często fit) dodatek do diety, lecz także jako ciekawy w smaku składnik wielu potraw. Stanowią niezwykle wartościową część ziarna żyta, wzbogaconą w błonnik, witaminy z grupy B, żelazo oraz inne składniki odżywcze. To właśnie dzięki swojej charakterystycznej teksturze i niepowtarzalnemu smakowi otręby żytnie nadają potrawom wyjątkowy aromat, sprawiając, że są nie tylko zdrowsze, ale także bardziej apetyczne i atrakcyjne kulinarnie. 

Otręby żytnie charakteryzują się dużą ilością błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Są uważane za jedną z najbardziej strawnych form otrębów, co sprawia, że organizm łatwo je przyswaja. Z tego powodu są zalecane jako składnik diety w walce z nadwagą oraz problemami z nadciśnieniem. Sprawdź, jak powstają otręby żytnie, na co jeszcze pomagają i czy można je jeść na surowo. Mamy dla ciebie także garść ciekawych przepisów z tym składnikiem w roli głównej.  

Jak powstają otręby żytnie? 

Otręby są efektem ubocznym procesu przetwarzania ziaren różnych zbóż na mąkę lub kaszę. Powstają one w wyniku oczyszczania ziarniaka, czyli odseparowania jego części od ziarna. Są to fragmenty okrywy owocowo-nasiennej, które zawierają ziarno zboża. Po procesie przerobu, w którym ziarniak jest przekształcany w mąkę lub kaszę, otręby są pakowane do sprzedaży jako oddzielny produkt. 

Sprawdź także: Na serce działa jak balsam, do tego obniża cukier. Tego octu nie może zabraknąć w kuchni

Na co pomagają otręby żytnie? 

Znane są przede wszystkim ze wsparcia przy utrzymaniu prawidłowej wagi lub procesów poprawy pracy swojego układu pokarmowego. Na co pomagają otręby żytnie? To bowiem nie jedyne ich korzystne właściwości. Otręby żytnie są szczególnie polecane dla osób zmagających się z problemami trawiennymi, jak zaparcia czy hemoroidy. Nawet niewielka ilość otrębów może znacznie poprawić perystaltykę jelit. Trzeba jednak pamiętać, aby w trakcie ich spożywania, przyjmować odpowiednie ilości płynów. To niezbędne dla prawidłowego działania błonnika i zapobiegania nieprzyjemnym skutkom. 

Dla zwolenników otrębów żytnich istotne jest także to, że dają one uczucie sytości na dłużej po spożytym posiłku, co pomaga w kontrolowaniu wagi oraz utrzymaniu diety. Błonnik zawarty w otrębach tworzy w żołądku “żel”, który opóźnia opróżnianie żołądka i zmniejsza ochotę na podjadanie. Poza tym absorbując część tłuszczów, wspomaga proces odchudzania. 

Należy także podkreślić, że otręby żytnie są przyswajane przez organizm wolniej niż np. otręby pszenne, co zapobiega gwałtownym wzrostom poziomu cukru we krwi i insuliny. To szczególnie istotne dla osób z cukrzycą lub ryzykiem jej wystąpienia. 

Nawet jeśli nie mamy problemów z wagą czy trawieniem, warto zainteresować się otrębami żytnimi z uwagi na ich bogactwo w witaminy i minerały, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Warto także pamiętać, że ich spożycie może korzystnie wpływać na profilaktykę chorób nowotworowych. 

Czy otręby żytnie można jeść na surowo? 

Otręby żytnie są produktem ubocznym przetwarzania ziaren żyta i zazwyczaj spożywa się je po wcześniejszym poddaniu obróbce termicznej, takiej jak gotowanie, pieczenie czy przyrządzanie na parze. Czy otręby żytnie można jeść na surowo? I tak i nie - surowe ziarna zbóż są trudne do strawienia i mogą powodować dyskomfort żołądkowy. Obróbka termiczna pomaga zmiękczyć otręby, przez co będą delikatniejsze dla układu trawiennego. Jednak osoby zdrowe, które wprowadzają ten składnik do diety stopniowo, nie powinny obawiać się spożywania go w formie surowej.  

Sprawdź także: Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Co można zrobić z otrębów żytnich? 

Chcesz wprowadzić otręby żytnie do swojej diety? Świetny pomysł! Możesz (najlepiej namoczone) dodawać do jogurtów, a nawet sałatek. A co można zrobić z otrębów żytnich, jeśli chodzi o pełnowartościowe dania, np. obiadowe? Mamy dla ciebie świetne przepisy.  

Pizza z otrębami żytnimi 

Składniki

  • łyżka suchej drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • szklanka ciepłej wody 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka otrębów żytnich 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • łyżeczka soli 

 

Dodatkowe składniki do przygotowania pizzy według własnych preferencji, np. sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso, itp. 

Sposób wykonania: 

Wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i cukier. Pozostaw mieszankę na kilka minut, aż drożdże się aktywują i zaczną się pienić. 

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, otręby żytnie i sól. 

Dodaj aktywowane drożdże oraz oliwę do mieszanki mąki. Dokładnie wyrób całość. W razie potrzeby dodaj wodę albo mąkę.  

Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i uformuj kulkę. Umieść je w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na cienki placek na posypanej mąką powierzchni. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia. 

Nałóż ulubione składniki na ciasto, takie jak sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso, itp. 

Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez około 15-20 minut. 

Wyjmij pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj gorącą. Gotowe! 

Omlet z otrębami żytnimi 

Składniki

  • 3 jajka 
  • 2 łyżki otrębów żytnich 
  • 2 łyżki mleka 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka masła lub oliwy 

Dodatkowe składniki według gustu, np. świeże zioła, ser, warzywa, mięso. 

Sposób wykonania: 

W misce roztrzep jajka, a następnie dodaj otręby żytnie i mleko. Wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły. Dodaj sól i pieprz.  

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie dodaj masło lub oliwę. 

Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wlej mieszankę jajeczną na patelnię. 

Gdy omlet zacznie ścinać się po brzegach i spód będzie lekko zrumieniony, dodaj na jedną połowę omleta ulubione dodatki, takie jak świeże zioła, starty ser, pokrojone warzywa czy kawałki mięsa. 

Delikatnie przełóż drugą połowę omleta na nadzienie za pomocą łopatki. 

Gdy omlet jest gotowy, przesuń go na talerz i podawaj natychmiast. Możesz udekorować go dodatkowymi ziołami lub startym serem. 

Chrupiące bułeczki z otrębami żytnimi 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka otrębów żytnich 
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka cukru 
  • łyżka suchych drożdży 
  • szklanka ciepłej wody 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 

Sposób wykonania: 

W misce wymieszaj mąkę, otręby żytnie, sól, cukier i drożdże. 

Stopniowo dodawaj ciepłą wodę do suchych składników, mieszając ciągle, aż powstanie elastyczne ciasto. 

Dodaj olej roślinny i kontynuuj wyrabianie ciasta przez około 5-7 minut, aż będzie gotowe. 

Umieść ciasto w naczyniu, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około minimum godzinę. 

Wyjmij ciasto z miski i podziel je na mniejsze kawałki, formując z nich bułeczki. 

Układaj bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. 

Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. 

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. 

Po wyrośnięciu bułeczek, włóż je do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. 

Studź na kratce.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Mało znana, przez co niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Stosowano go już w starożytnym Babilonie. Berberys możesz suszyć, robić przeciery, soki i konfitury

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Pieczywo Chleb z ziarnami na drożdżach

Dzisiaj prosty przepis na pyszny chlebek z ziarnami, przygotowany na drożdżac...

Odsłon: 1276

60 min
6
Ciasta Jabłecznik na kruchym spodzie

Prosty, szybki i smaczny jabłecznik, o kruchym rozpływającym się w ustach spo...

Odsłon: 948

30 min
6
Napoje Zakwas buraczany dla zdrowotności

Na przełomie od jesieni do wiosny przygotowuję zakwas buraczany z dużą ilości...

Odsłon: 225

15 min
2
Sałatki Sałatka ziemniaczana na kolację

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cies...

Odsłon: 2463

15 min
7