Fot. 123RF/Picsel
Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Niestety, w naszym kraju świeże morele goszczą na stołach bardzo krótko - sezon na nie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w zaskakujący sposób wpływają na nasze zdrowie.
Dlaczego warto jeść morele?
Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego organizmu, ponieważ wątroba produkuje z niego witaminę A.
Beta-karoten to bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Regularne spożywanie trzech moreli dziennie pomoże w utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry oraz pozytywnie wpłynie na wzrok.
Co więcej, morele są fantastycznym źródłem potasu - w 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warto włączyć je do jadłospisu, gdyż potas odpowiada m.in. za prawidłową pracę nerek, mięśni oraz układu nerwowego. Co więcej, substancja ta reguluje również ciśnienie krwi oraz doskonale poprawia koncentrację.
Owoce te mogą również pomóc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się suszone morele, które należą do grupy produktów silnie zasadotwórczych. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę i codziennie spożywające produkty mięsne. Morele dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym pomagają osobom cierpiącym na zgagę.
Warto także wiedzieć, że w 100 gramach moreli znajdziemy aż 6,31 mg żelaza. Substancja ta jest gwarantem prawidłowej pracy układu krwionośnego i odpornościowego. Długotrwały niedobór tej substancji może doprowadzić do anemii, a pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi bywają zwykle przemęczenie, apatia, zawroty głowy oraz skłonność do występowania siniaków.
Jak wykorzystać morele?
Sposobów na wykorzystanie moreli w kuchni jest bardzo wiele. To doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Począwszy od tych najprostszych, takich jak owoce z jogurtem lub lodami, a kończąc na zdecydowanie bardziej skomplikowanych ciastach i tortach.
Doskonale sprawdzą się również w kompotach oraz orzeźwiających, letnich drinkach. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty, powinny również spróbować połączenia moreli z mięsami - świetnie podkreślą smak kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Ponieważ sezon na morele jest wyjątkowo krótki, warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju dżemy, marmolady i konfitury. Dzięki nim, nawet w najchłodniejsze, zimowe dni będziemy mogli poczuć aromat lata.
Jeśli poszukujesz inspiracji, sięgnij po sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy bardzo często sięgają po te owoce. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Deser morelowy z orzechami i czekoladą
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Konfitura morelowa z lawendą
Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Ciasto morelowe z kaszą manną
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Ciasto jogurtowe z morelami
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.