Ciasta na Boże Narodzenie

Aromatyczne i soczyste morele aż proszą się, aby zamienić je w wyjątkowo smaczne dania. Jakie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Niestety, w naszym kraju świeże morele goszczą na stołach bardzo krótko - sezon na nie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w zaskakujący sposób wpływają na nasze zdrowie.

Dlaczego warto jeść morele?

Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego organizmu, ponieważ wątroba produkuje z niego witaminę A.

Beta-karoten to bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Regularne spożywanie trzech moreli dziennie pomoże w utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry oraz pozytywnie wpłynie na wzrok.

Co więcej, morele są fantastycznym źródłem potasu - w 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warto włączyć je do jadłospisu, gdyż potas odpowiada m.in. za prawidłową pracę nerek, mięśni oraz układu nerwowego. Co więcej, substancja ta reguluje również ciśnienie krwi oraz doskonale poprawia koncentrację.

Owoce te mogą również pomóc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się suszone morele, które należą do grupy produktów silnie zasadotwórczych. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę i codziennie spożywające produkty mięsne. Morele dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym pomagają osobom cierpiącym na zgagę.

Warto także wiedzieć, że w 100 gramach moreli znajdziemy aż 6,31 mg żelaza. Substancja ta jest gwarantem prawidłowej pracy układu krwionośnego i odpornościowego. Długotrwały niedobór tej substancji może doprowadzić do anemii, a pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi bywają zwykle przemęczenie, apatia, zawroty głowy oraz skłonność do występowania siniaków.

Reklama

Jak wykorzystać morele?

Sposobów na wykorzystanie moreli w kuchni jest bardzo wiele. To doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Począwszy od tych najprostszych, takich jak owoce z jogurtem lub lodami, a kończąc na zdecydowanie bardziej skomplikowanych ciastach i tortach.

Doskonale sprawdzą się również w kompotach oraz orzeźwiających, letnich drinkach. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty, powinny również spróbować połączenia moreli z mięsami - świetnie podkreślą smak kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Ponieważ sezon na morele jest wyjątkowo krótki, warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju dżemy, marmolady i konfitury. Dzięki nim, nawet w najchłodniejsze, zimowe dni będziemy mogli poczuć aromat lata.

Jeśli poszukujesz inspiracji, sięgnij po sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy bardzo często sięgają po te owoce. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Deser morelowy z orzechami i czekoladą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pierogi z morelami

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sałatka z morelami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Knedle z morelami

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Konfitura morelowa z lawendą

Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Sernik z musem morelowym

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Ciasto morelowe z kaszą manną

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Placuszki z morelami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Ciasto jogurtowe z morelami

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bajaderki piernikowe

Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się ni...

Odsłon: 27

30 min
2
Ciasta Bezglutenowy sernik

Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem da...

Odsłon: 585

30 min
2
Ciasta Babka keksowa

Wśród starych zapisków w przepiśniku babci odnalazłam przepis na jej popisową...

Odsłon: 954

30 min
5
Wędliny Wędzonka wieprzowa.

Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...

Odsłon: 358

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nieoczywiste i efektowne ciasta na świąteczny stół

Każdy ma swój ulubiony, tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Najczęściej jest to sernik, makowiec lub piernik. Przy okazji świąt warto jednak spróbo...

40
Informacje Najzdrowszy ser na świecie. Ma mało kalorii i jest lekkostrawny

Parmezan to włoski specjał dojrzewający nawet do trzech lat. Wyróżnia się nie tylko intensywnym smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki...

1
Informacje Efektowne sałatki świąteczne. Smaku i wyglądu nie powstydziłaby się najlepsza gospodyni

W większości domów na wigilijnym stole musi pojawić się karp, barszcz lub zupa grzybowa, oraz cały wachlarz bożonarodzeniowych ciast. Warto przygot...

11
Ewa gotuje Ewa gotuje z Elą Romanowską. Proste, a zaskakujące przepisy

W 529. odcinku kulinarnego show Ewa Wachowicz nie gotowała sama. Do zrobienia gęstej i aromatycznej zupy zaprosiła Elę Romanowską, znaną z programu...

1