Grill - temat specjalny

Co podnosi cholesterol? Napoje, których warto unikać

Cholesterol to substancja tłuszczowa, która pełni ważną rolę w organizmie. Jej nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia i często wynika z nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Okazuje się, że do jej wzrostu mogą przyczyniać się napoje, które na co dzień spożywasz. Co podnosi cholesterol i jak sobie z nim radzić?

Fot. 123RF/Picsel

Śmiało można rzec, że podwyższony cholesterol to plaga naszych czasów. Zjawisko to wynika głównie z nieprawidłowych wyborów żywieniowych i siedzącego trybu życia. Warto jednak podkreślić, że cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy, jeśli nie przekracza dopuszczalnych norm.

Cholesterol odpowiada za wiele ważnych funkcji zachodzących w twoim organizmie - usprawnia pracę mózgu, bierze udział w wytwarzaniu witaminy D, a także uczestniczy w syntezie kwasów żółciowych i produkcji niektórych hormonów.

Cholesterol dzieli się na dwie frakcje - dobrą (HDL) i złą (LDL). Pierwsza z nich „czyści" ściany naczyń krwionośnych z jego nadmiaru, druga natomiast przyczynia się do jego odkładania w tętnicach, co w konsekwencji prowadzi do powstawania groźnej blaszki miażdżycowej.

Aby uniknąć poważnych schorzeń spowodowanych wzrostem LDL, należy zadbać o regularną aktywność fizyczną i stosowną dietę. Co podnosi cholesterol i negatywnie wpływa na stan twojego zdrowia? Czego nie pić przy podniesionym cholesterolu, a po co warto sięgać? Sprawdźmy!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Czego nie pić przy podniesionym cholesterolu?

Myśląc o czynnikach wpływających na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, prawdopodobnie masz przed oczami ociekające tłuszczem fast foody, przekładane kremem ciasta oraz wielką miskę popcornu lub innych słonych przekąsek.

Okazuje się, że substancja ta kryje się w produktach, które nawet nie przyszłyby ci do głowy. Zaliczają się do nich m.in. napoje, po które na co dzień sięgasz, nie zdając sobie sprawy z tego, że ich nadmiar może ci zaszkodzić. Sprawdź, które napoje podnoszą cholesterol i zrób krok w stronę zdrowia!

1. Kawa

Kawa uważana jest za sprzymierzeńca odchudzania, który dodaje energii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Mało kto jest świadomy tego, że niektóre jej rodzaje oraz sposoby parzenia mogą przyczyniać się do wzrostu „złego" cholesterolu we krwi.

Głównym sprawcą całego zamieszania jest kawa niefiltrowana, która zawiera znacznie więcej szkodliwych substancji, w tym kafestolu, niż jej filtrowany odpowiednik. Lepszym wyborem będzie nawet nieco demonizowana kawa rozpuszczalna, ale tylko ta bez cukru i chemicznych dodatków.

Jeśli chcesz utrzymać swój cholesterol w ryzach, warto unikać zalewania mielonej kawy wrzątkiem, parzenia jej w tygielku po turecku, a także przyrządzania w ekspresie lub kawiarce ciśnieniowej, kawiarce tłokowej czy ekspresie kapsułkowym.

2. Mleczne koktajle

Czego nie pić przy podniesionym cholesterolu? Koktajli na bazie mleka! Wszelkie produkty nabiałowe, w tym mleko, śmietana oraz masło, obfitują w tłuszcze nasycone, które - spożywane w nadmiarze - mogą przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Oczywiście owoce w koktajlach kryją w sobie wiele dobrego i nie warto z nich rezygnować, ale zdecydowanie lepiej zachować umiar w dodawaniu do posiłków mleka i jego przetworów.

3. Alkohol

Co podnosi cholesterol i zaburza liczne procesy zachodzące w organizmie? Odpowiedź brzmi: alkohol! Co prawda, niektóre badania pokazują, że napoje wyskokowe w niewielkich ilościach mogą powodować wzrost „dobrego" cholesterolu, jednak nie ulega wątpliwości, że ich regularne spożywanie przynosi więcej szkody niż pożytku.

Alkohol może podwyższać poziom trójglicerydów we krwi i w konsekwencji prowadzić do rozwoju poważnych chorób, w tym miażdżycy. Osoby z prawidłowym stężeniem cholesterolu powinny sięgać po niego sporadycznie, natomiast w przypadku nawet niewielkiego przekroczeniu norm należy z niego całkowicie zrezygnować.

4. Słodzone napoje

Napoje, które podnoszą cholesterol, to również te w kolorowych butelkach i kartonach, na których widnieją soczyste owoce. Nie daj się zwieść pozorom - w rzeczywistości daleko im do pełnowartościowych produktów, które mogłyby korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie. W większości są to mocno dosładzane płyny, obfitujące w cukry proste, w tym fruktozę, glukozę i sacharozę.

Wspomniane napoje często zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, który zaburza gospodarkę węglowodanową organizmu i jest całkowicie pozbawiony substancji odżywczych. Warto z nich zrezygnować nie tylko ze względu na ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, ale również rozwoju takich schorzeń, jak insulinooporność czy cukrzyca.

5. Napoje na bazie oleju kokosowego

Olej kokosowy to produkt, który kilka lat temu szturmem wdarł się na polski rynek i niemal natychmiast zaczął cieszyć się ogromną popularnością. Chętnie stosowany w kuchni, zyskał miano najlepszego tłuszczu do smażenia, gotowania i przyrządzania koktajli. Dostępny w wersji rafinowanej i nierafinowanej, zaczął królować nie tylko w posiłkach, ale również w kosmetykach.

Nie ulega wątpliwości, że zawarte w oleju średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Pomimo pewnych zalet lepiej nie przekraczać bezpiecznej normy, czyli około pół łyżki stołowej dziennie. Za każdym razem, gdy będziesz zadawał sobie pytanie, co podnosi cholesterol, warto mieć przed oczami słoik z białym tłuszczem i kokosem na etykiecie.

Zobacz: Zdrowy, odchudzający koktajl

Czym zastąpić napoje, które podnoszą cholesterol?

Już wiesz, czego nie pić przy podniesionym cholesterolu, więc teraz warto zastanowić się, po jakie produkty możesz sięgać bez wyrzutów sumienia i obaw o swoje zdrowie. Niezależnie od tego, czy masz wyniki w normie, czy znajdujesz się w grupie ryzyka, najlepszym wyborem jest czysta woda.

Pozbawiona cukru, słodzików, barwników i konserwantów, woda pozwoli ci szybko ugasić pragnienie i odpowiednio nawodni twój organizm. Jeśli chcesz nieco uatrakcyjnić jej smak, możesz dodać do niej kilka listków mięty oraz plasterek cytryny, pomarańczy lub limonki.

Napoje, które podnoszą cholesterol, możesz śmiało zastąpić zieloną herbatą. Niektóre badania dowodzą, że zawarte w niej katechiny i związki przeciwutleniające mogą skutecznie obniżać poziom LDL. Inną, choć nieco mniej korzystną opcją, jest czarna herbata, która również obfituje w cenne związki.

Na obniżenie poziomu cholesterolu doskonale wpływają ziołowe i roślinne napary. Świetnie sprawdzi się tutaj imbir, ostropest plamisty, czarnuszka siewna oraz kozieradka pospolita. Chcesz uchronić się przed poważnymi chorobami? Ogranicz wszystko, co podnosi cholesterol i ciesz się dobrym samopoczuciem jak najdłużej! Podsuwamy przepisy na zdrowsze napoje:

1. Orzeźwiająca woda cytrusowa z miętą

Woda z cytryną i miętą

Orzeźwiająca woda cytrusowa z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Klasyczna woda z cytryną i miętą

Woda z cytryną i miętą

Woda z cytryną i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Napar z anginki (geranium)

Napar z anginki

Napar z geranium / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. "Zielona" herbata

Ziołowa herbata

Ziołowa herbata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Napój herbaciany z imbirem

Napój herbaciany z imbirem

Napój herbaciany z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Pięć ziół na depresję, obniżony nastrój i chroniczne zmęczenie »

Napar z imbiru. Jak zrobić i dlaczego warto go pić? »

Gruszki pod kruszonką owsianą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 219

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17