Grill - temat specjalny

Co wkładali do koszyka nasi pradziadowie? Tak wyglądała kiedyś Wielkanoc

Tradycje związane z wiosennymi świętami istnieją w Polsce już bardzo długo. Odkryj, jak wyglądała Wielkanoc 100 lat temu i dowiedz się, co wkładano kiedyś do koszyczka. Galeria pamiątkowych zdjęć pokaże, jak dawniej święcono pokarmy i jakie produkty pojawiały się na wielkanocnym stole.

Jak wyglądała Wielkanoc kiedyś? Polskie tradycje obchodzi się od wielu lat | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Dla chrześcijan Święta Wielkiej Nocy są symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Dla niewierzących tradycjonalistów - okazją do rodzinnych spotkań. Wszyscy Polacy przygotowują pyszności, które od lat pojawiały się na stołach. Dowiedz się, jak kiedyś wyglądały przygotowania do Wielkanocy i co wkładano do koszyczka.

Sprawdź także: Zdrowe wiosenne zapiekanki. Sycą na długo i pozwalają dbać o linię

Przygotowania do Wielkanocy

Podobnie jak dziś przygotowania do Wielkanocy rozpoczynały się znacznie wcześniej. Wszystkie dekoracje i pokarmy robiono samodzielnie, co zajmowało więcej czasu. Już w latach 30. XX wieku, przed Niedzielą Palmową, na targach pojawiały się ozdobne bazie, kwiaty i dekoracje świąteczne. Rolnicy przyjeżdżali z jajami i wędlinami, aby handlować. Tradycja ta utrzymała się również w latach 80. XX wieku - można było jednak kupić znacznie więcej produktów. W witrynach sklepowych wystawiano m.in. miękkie kurczaczki i kaczuszki, które później wsadzano do koszyczka. Na specjalnie organizowanych festynach gospodynie z lokalnego koła wiejskiego ręcznie malowały pisanki. 

Po lewej: Handel przedświąteczny w Krakowie w 1931 r. Po prawej: Festyn ludowy w Kazimierzu Dolnym w 1980 roku | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Po lewej: Handel przedświąteczny w Warszawie w 1935 r. Po prawej: Sprzedaż towarów spożywczych w Warszawie przed Wielkanocą w 1948 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Niedziela Palmowa w Myślenicach w 1935 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Dekoracje świąteczne

Choć dawniej nie było takiego dostępu do produktów z całego świata, jak współcześnie, to panowała prosta zasada. Koszyczki i stoły wielkanocne miały uginać się od kolorowych dekoracji, które symbolizowały radość ze zmartwychwstania Zbawiciela i przyjścia wiosny. Polacy poświęcali sporo czasu na przygotowania do tych radosnych świąt, które wcześniej miały znacznie bardziej religijny wydźwięk.

W latach 50. i 60. XX wieku ozdabiano jajka naturalnymi barwnikami lub farbkami, a dekoracyjne kurczaczki pleciono z wełny. W latach 70. i 80. XX wieku prężnie działały pisankarki, czyli kobiety zajmujące się zdobieniem wydmuszek. Gotowe pisanki można było kupić jako świąteczną dekorację. W Polsce bardzo popularne stały się też palmy kurpiowskie, wykonywane już od wielu pokoleń. Dawniej, w środę poprzedzającą Niedzielę Palmową, zbierano kwitnące gałęzie topoli, wierzby i malin, z których robiono palemki. Na Kurpiach wierzono nawet, że uderzenie kogoś palmą, po jej poświęceniu w kościele, przyniesie tej osobie zdrowie i dobrobyt.

Do koszyczka wielkanocnego wsuwano palemkę, bazie, wkładano zdobione jaja i koniecznie baranka, będącego symbolem zmartwychwstania. Każdy z elementów niósł przesłanie.

Po lewej: Pisankarki w Bielowicach w 1981 r. Po prawej: Kobieta robi kurpiowską palmę wielkanocną w 1979 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stary góral i chłopiec podczas plecenia rózgi na Wielkanoc w 1944 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Dekoracja wielkanocna w 1932 r. i 1969 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Po lewej: Koszyczek wielkanocny - widoczna palemka i figurka kurczęcia z wełny z 1969 r. Po prawej: Przygotowanie ozdób wielkanocnych, 1945-50 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Dekoracje wielkanocne w 1969 roku | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Jak wyglądał stół wielkanocny?

Jak wyglądała Wielkanoc niemal 100 lat temu? Przede wszystkim rodzinnie - święta obchodzono w dużym gronie bliskich osób, przy suto zastawionym stole. W Wielką Sobotę cała miejscowość gromadziła się do święcenia. W latach 30. XX wieku kobiety przynosiły kosze z jajkami, które wręczały księdzu w ramach podziękowania za poświęcenie pokarmu. W Niedzielę Wielkanocną uroczyste śniadanie rozpoczynał senior, który często wcześniej odprawiał modlitwę. 

Co ciekawe, już od tamtych lat nie zmieniła się lista produktów spożywczych, które wchodzą w skład święconki. Do koszyczka wkładano: baranka (symbol zwycięstwa życia nad śmiercią), pieczywo (gwarancja pomyślności i dobrobytu), domową wędlinę (szynkę i kiełbasę, zapewniające zdrowie i dostatek), babkę (oznaczającą doskonałość i rozwój umiejętności), zdobione jajka (symbol życia), chrzan (siła i krzepa), przybranie z bukszpanu (oznaczającego nadzieję na zmartwychwstanie).

Na wielkanocnym stole pojawiało się jednak więcej pyszności. Nie mogło jeszcze zabraknąć żuru, pieczeni oraz bogato zdobionego mazurka

Po lewej: Wielka Sobota w Tomaszowicach i Modlnicy w 1937 r. Po prawej: Wielkanoc w Bronowicach w 1932 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Po lewej: Delegacja Hucułów z darami świątecznymi dla marszałka Polski Józefa Piłsudskiego w 1930 r. Po prawej: Wielka Sobota w Tomaszowicach i Modlnicy w 1937 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1937 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1937 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1938 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1938 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1939 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1939 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Stół wielkanocny w 1939 r. | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Choć z biegiem lat polskie tradycje nieco się zatarły, to mamy nadzieję, że przyjemnie przeglądało się wam wspólnie naszą galerię wspomnień.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 950

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 148

30 min
2
30 min
3
Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 141

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1