Spis treści:
Pasty do chleba sprawdzą się w każdym domu. Można nakładać je na bułki, chleb czy po prostu maczać w nich słupki warzyw. Są sycące, pyszne i bardzo zdrowe. Dodatkowo nie trzeba na nie wydawać majątku i można zrobić je naprawdę szybko i to bez specjalistycznego sprzętu. Sprawdź, z jakich warzyw i roślin strączkowych można zrobić pastę do chleba. Nasze przepisy nie mają sobie równych.
Sprawdź także: Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?
Z jakich warzyw można zrobić pastę do chleba?
Warzywna pasta do chleba ma to do siebie, że można przyrządzić ją szybko i to bez wysokich umiejętności kulinarnych. Jest też stosunkowo tania - można uzyskać sporą porcję tego przysmaku bez dodawania wielu drogich składników. W zależności od składu może być bardzo sycąca i oczywiście bardzo pyszna - o ile skorzystacie z naszych przepisów. Pasta do chleba sprawdzi się na co dzień na śniadanie, kolację czy przekąskę. Można ją również podać na stół podczas domowej imprezy czy uroczystej kolacji. Taka pasta sprawdzi się nie tylko do chleba, ale również jako dodatek np. do warzyw czy nawet wędlin. W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Z jakich warzyw można zrobić pastę do chleba? Świetnie sprawdzą się do tego marchewka, burak i oczywiście rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica czy fasola. Częstym składnikiem tego typu przysmaków są czosnek i cebula, jak również suszone pomidory. Nie pomijamy przypraw - one, choć dodawane w małych ilościach, odgrywają niemal kluczową rolę. Zresztą sprawdźcie przepisy, skorzystajcie z nich i się zainspirujcie. Warto tworzyć własne pasty wedle swoich upodobań i dostępności składników.
Pasty warzywne - przepisy
Sycące, pyszne, proste w przygotowaniu i tanie. To właśnie pasty warzywne. Przepisy, które znajdziesz poniżej, możesz realizować w ciemno.
1) Pasta do chleba z soczewicy, marchewki i suszonych pomidorów
Połączenie smaku soczewicy, marchewki i suszonych pomidorów jest po prostu genialne. Do tego odrobina suszonej papryki wędzonej i uzyskujemy doskonałe dodatek do chleba szczególnie na jesiennej zimowe dni. Zobacz, jak łatwo przygotować tę pastę.
Składniki
- duża marchewka,
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 suszonych pomidorów z zalewy,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej,
- szczypta chili w proszku,
- sól i pieprz,
- odrobina oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
Marchewkę ugotuj albo upiecz w piekarniku do miękkości. Czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości, a cebulkę i czosnek drobno pokrojone podsmaż na oliwie. Włóż do kielicha blendera wszystkie składniki (te gorące niech najpierw ostygną) i zmiksuj na gładką masę. Spróbuj i dopraw, jeśli czujesz, że jest taka potrzeba.
Pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i słonecznika
Zobacz przepisPasta z soczewicy, suszonych pomidorów i słonecznika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2) Pasta do chleba z awokado i jajkiem
Tym razem nie będzie to przepis na tradycyjne guacamole. Awokado doskonale komponuje się z jajkiem. Oczywiście nie zapominamy o czosnku i soku z cytryny. Zresztą sprawdź przepis.
Składniki
- miękkie awokado,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- malutka czerwona cebula.
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Włóż do blendera obrane awokado, jajka, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, przyprawy i obraną i pokrojoną czerwoną cebulę. Delikatnie zmiksuj, niekoniecznie na gładką masę, nakładaj na pieczywo i dodaj dużą ilość warzyw. To smakuje naprawdę wybornie.
Pasta z awokado i jajek
Zobacz przepisPasta z awokado i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Pasta do chleba z buraków i słonecznika
Taka buraczana pasta to naprawdę najlepsze smarowidło do chleba. Warzywo to bardzo dobrze komponuje się ze słonecznikiem, oczywiście tym uprażonym. Zobacz, jak jest prosta w przygotowaniu.
Składniki
- 2 duże buraki,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Buraki upiecz w piekarniku do miękkości, a gdy ostygną obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do buraków i wymieszaj razem z majonezem. Słonecznik upraż do patelni, aż poczujesz orzechowy zapach. Wszystko razem wymieszaj i dopraw wedle uznania.
4) Pasta z czerwonej fasoli
Czerwoną fasolę z puszki zawsze warto mieć pod ręką. Wszystko dlatego, że można z niej przygotować przepyszną, szybką pastę do chleba.
Składniki
- puszka czerwonej fasoli,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- średnia cebulka,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Fasolę bardzo dokładnie przepłucz na sitku i rozgnieć ją w misce widelcem na gładką masę. Oczywiście możesz użyć do tego celu również blendera. Dodaj koncentrat, posiekaną cebulkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i ciesz się przepysznym smakiem.
Pasta z czerwonej fasoli
Zobacz przepisPasta z czerwonej fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5) Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Pasta z ciecierzycy to nie tylko słynny hummus. Te ziarenka można wykorzystać również w innej wariacji. Ciecierzyca doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami. To również bardzo prosta w przygotowaniu pasta.
Składniki
- puszka ciecierzycy,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- pół cytryny,
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Ciecierzycę dokładnie wypłucz na sitku i umieść w kielichu blendera. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i suszone pomidory. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dolej do masy. Przypraw. Zblenduj na gładką masę. Nakładaj od razu na pajdy chleba i ciesz się doskonałą przekąską.
6) Pasta z zielonej soczewicy z dodatkiem musztardy
Zielona soczewica i musztarda? Połączenie to brzmi dość niestandardowo, ale koniecznie musisz je spróbować. Daje niezapomniany smak.
Składniki
- pół szklanki zielonej soczewicy,
- około 5 suszonych pomidorów z zalewy,
- łyżka musztardy,
- łyżka tahini,
- odrobina kminu rzymskiego,
- odrobina pieprzu ziołowego,
- odrobina mielonej kolendry,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki wody.
Sposób wykonania:
Zieloną soczewicę ugotuj do miękkości - zajmie ci to około 25 minut. Ostudź ją i zblenduj razem z resztą składników. To wszystko, przepyszna i oryginalna pasta do chleba gotowa.
Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców
Zobacz przepisPasta z zielonej soczewicy i nerkowców / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7) Przepyszna pasta z białej fasoli
Z pewnością słyszeliście już o roślinnym smalczyku. Ten rzeczywiście przypomina ten tradycyjny dodatek do chleba, choć przygotowywany jest z białej fasoli. Tym razem jednak zaproponujemy inną wariację pasty z tym dodatkiem.
Składniki
- puszka białej fasoli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- odrobina mielonego kolorowego pieprzu.
Sposób wykonania:
Białą fasolę dokładnie przepłucz na sitku i zblenduj z resztą dodatków. Nakładaj na chleb i zajadaj razem z dużą ilością warzyw.
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów
Zobacz przepisPasta z białej fasoli i suszonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak widzisz, wszystkie podane przez nas przepisy na pasty warzywne są banalne i szybkie w przygotowaniu. Od której zaczniesz? Sprawdź więcej receptur na przepyszne dodatki do chleba.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta »
Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku »
Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza? »