Dania jednogarnkowe

Co zrobić z pomidorów? Tylko sprawdzone przepisy

Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że pomidory są bardzo zdrowe, a także niezwykle smaczne. Doskonale sprawdzają się na kanapkach, w sałatkach, zupach, sosach, a także przetworach. Sprawdź, dlaczego warto jeść pomidory i jakie dania możesz z nich wyczarować.

Sprawdź także: Przetwory z pomidorów na zimę. Dlaczego warto kisić pomidory?

Właściwości pomidorów

Pomidory zawierają wiele cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich między innymi witaminę C, A, K, oraz potas, magnez, wapń i żelazo. Jednym z najcenniejszych składników jest jednak likopen, barwnik, który jest silnym antyoksydantem. Dzięki temu chroni organizm przed wolnymi rodnikami, stresem oksydacyjnym, oraz działa przeciwnowotworowo. Ponadto wraz z witaminami, likopen wpływa korzystnie na zdrowy i piękny wygląd skóry

Regularne jedzenie pomidorów wpływa korzystnie na układ krążenia, stanowi także skuteczną profilaktykę miażdżycową, pomaga także obniżyć zły cholesterol. Ponadto pomidory będą świetnym produktem na diecie odchudzającej. Są niskokaloryczne, w 100 gramach znajduje się jedynie 18 kcal. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. 

Ketchup bez sztucznych dodatków

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, a to ze względu na dodatek cukru lub słodzików w sosach dostępnych w sklepach. Taki domowy ketchup będzie pysznym dodatkiem do grillowanego mięsa, pieczonych warzyw lub jako zwieńczenie kanapki!

Składniki

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnaku,
  • 1/2 papryczki chili (lub 1 bardzo mała),
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 3 łyżeczki octu winnego,
  • 1 i ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sól, pieprz, bazylia (może być świeża).

Przygotowanie:

Na samym początku dokładnie myjemy pomidory i zalewamy je wrzątkiem, aby łatwiej pozbawić ich skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne, zostawiamy sam miąższ, który rozdrabniamy. Pomidory wsypujemy do garnka, który stawiamy na gazie i gotujemy. Do gotującego garnka dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, czosnek starty na tarce, pokrojoną drobno papryczkę chili, ocet, cukier i przyprawy. Gdy wszystkie składniki są już w garnku, należy zmiksować całą zawartość i gotować przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i odstawiamy. Tak przygotowany ketchup możemy spożywać od razu, przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub poddać pasteryzacji.

Własny przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy często się przydaje podczas gotowania, np. jako dodatek do zupy, do sosów, czy do kremów.

Składniki

  •  2 kg pomidorów,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem. Pozbywamy się skórek, usuwamy szypułki, i kroimy na małe części. Wkładamy je do garnka i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika i przecieramy zawartość przez sito do drugiego garnka. Przecier ponownie wstawiamy na gaz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Aby uzyskać bardzo gęsty przecier, należy go gotować przez około 20 minut.

Tak powstały przecier dobrze jest przelać do słoików o średnich wielkościach, wówczas mamy większą pewność na całkowite wykorzystanie go. Po przelaniu go do wyparzonych słoików pasteryzujemy przez około 10 minut.

Poproszę Caprese!

Caprese, czyli tradycyjna włoska sałatka, składająca się z mozzarelli i pomidorów to bardzo prosta, ale za to pyszna i niskokaloryczna przekąska, która porwie wszystkich wielbicieli pomidorów!

Składniki

  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 1 kulka mozzarelli (około 200 g),
  • świeża bazylia,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, usuwany szypułkę i kroimy na plastry, które układamy na talerzu. Mozzarelle wyciągamy z opakowania i odsączamy z wody, następnie kroimy w cienkie plastry, które układamy na pomidorach. Całość posypujemy listkami bazylii, polewamy octem, posypujemy solą i pieprzem. Sałatka gotowa!

Zupa dyniowo-pomidorowa

Aby zupa nie była nudna, trzeba szukać ciekawych połączeń smakowych. Świetnym pomysłem będzie na pewno połączenie dyni z pomidorem, w rezultacie czego otrzymamy zupę o pięknym, energetyzującym kolorze i fenomenalnym smaku!

Składniki

  • 400 g dyni,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1,5 kg pomidorów,
  • bazylia,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 l wody lub bulionu.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę lub bulion. Dynię i pomidory pozbawiamy skórki, kroimy w małe kawałki i dodajemy do bulionu. Garnek stawiamy na palnik i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy i miksujemy całość. Następnie gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Dobrze smakuje przyozdobiona kleksem z jogurtu i posypana poszatkowaną natką pietruszki.

Pomidory pieczone

Pyszne, zapiekane pomidorki są idealnym dodatkiem do mięs, makaronów, tostów, a z dodatkiem oliwek będą pyszną przystawką.

Składniki

  • 1/2 kg pomidorów,
  • sól,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • oliwa z oliwek,
  • parmezan.

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy w dość grube plastry, po czym kładziemy na blasze. Wierzch pomidorów posypujemy solą i cukrem. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem. Blachę z pomidorami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.

Najlepsze przepisy naszych użytkowników na dania z pomidorami

Nasi użytkownicy kochają przepisy ze świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jeśli szukasz inspiracji na dania z pomidorami, koniecznie do nich zajrzyj.

1. Curry z dorsza i pomidorów

 Curry z dorsza i pomidorów Zobacz przepis

Curry z dorsza i pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z granatów i pomidorów

 Sałatka z granatów i pomidorów Zobacz przepis

Sałatka z granatów i pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z pieczonych pomidorów

 Zupa z pieczonych pomidorów Zobacz przepis

Zupa z pieczonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gulasz z boczniaków i pomidorów

 Gulasz z boczniaków i pomidorów Zobacz przepis

Gulasz z boczniaków i pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krem z soczewicy i pomidorów

 Krem z soczewicy i pomidorów Zobacz przepis

Krem z soczewicy i pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Egipska sałatka z pomidorów

 Egipska sałatka z pomidorów Zobacz przepis

Egipska sałatka z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki z cukinii i pomidorów

 Placki z cukinii i pomidorów Zobacz przepis

Placki z cukinii i pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szaszłyki z pomidorów

 Szaszłyki z pomidorów Zobacz przepis

Szaszłyki z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Koreańska sałatka z pomidorów

 Koreańska sałatka z pomidorów Zobacz przepis

Koreańska sałatka z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa z pomidorów i pomarańczy

 Zupa z pomidorów i pomarańczy Zobacz przepis

Zupa z pomidorów i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Cukinia w zalewie musztardowej nie ma sobie równych. Przepis jest banalny »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 255

15 min
3
30 min
3
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 318

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5