Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Tortille to bardzo uniwersalne produkty spożywcze. Pasują niemal do wszystkiego i można je zjeść na śniadanie, obiad, przekąskę lub kolację. Jeśli szukasz pomysłów na pyszne dania z tortilli, to świetnie trafiłeś. Przygotowaliśmy kilka smakowitych propozycji z użyciem tego składnika. Odkryj przepisy i zaskocz bliskich aromatyczną potrawą!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Tortilla to świetny sposób na szybki obiad lub drugie śniadanie, które możemy przygotować poprzedniego dnia. Do środka placka włożymy praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. To rewelacyjne rozwiązanie dla rodziców, którzy chcą przemycić w diecie dzieci nieco witamin i wartościowych składników odżywczych. Dowiedz się, jakie są rodzaje tortilli i w jaki sposób najlepiej ją podawać. 

Sprawdź także: Szybkie przekąski z tortilli

Co to jest tortilla?

Na pewno mijałeś tortillę nieraz podczas zakupów w sklepie. Tak, to ten okrągły placek, zazwyczaj zapakowany po cztery lub sześć sztuk. Tortilla to słynny wypiek kuchni meksykańskiej, przyjmujący rozmiar od sześciu do 30 centymetrów.

Najczęściej przygotowuje się go z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, choć obecnie w supermarketach znajdziesz też placki z dodatkiem siemienia lnianego czy wykonane z mieszanki zbóż. Tortille używa się jako pieczywa lub bazy do wielu potraw, np. wrapów, tacos, enchiladas czy quesadilla.  

Pomysły na tortillę na zimno

Skoro już wiesz, czym jest ten pyszny placek, to pewnie teraz zastanawiasz się, co można dodać do tortilli. Odpowiedź jest bardzo pozytywna - tak naprawdę włożysz wszystko to, co lubisz jeść najbardziej. Będą do niej pasować zarówno warzywa, jak i dodatki mięsne czy jajka. Zwłaszcza jeśli przygotujesz z niej zdrową i sycącą przekąskę bez podgrzewania. Odkryj najlepsze pomysły na tortillę na zimno, które świetnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację lub skromny obiad w pracy czy podczas przerwy w szkole.

Tortilla z jajkiem

Jajko do tortilli może być na twardo, sadzone lub w formie pasty jajecznej - masz tu pełną dowolność. Ze względu na duży wybór, przepis na tortillę z jajkiem nigdy się nie nudzi. Taką tortillę na zimno zabierzesz ze sobą na wycieczkę czy do pracy - to świetna propozycja na sycącą przekąskę. 

Jak zrobić tortillę z pastą jajeczną i awokado? To naprawdę nic trudnego! Potrzebujesz dwóch pszennych tortilli, pięciu jajek, dwóch awokado, pół ząbka czosnku, łyżki majonezu, dwóch łyżeczek soku z cytryny, łyżki majonezu, łyżeczki oliwy, soli i pieprzu oraz dwóch łyżek posiekanego szczypiorku. 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Obierz je ze skórki i posiekaj w drobną kosteczkę. Następnie oczyść oba awokado, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Również pokrój go w kosteczkę, dodaj sok z cytryny i przełóż do naczynia z poszatkowanymi jajkami. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do jajek z awokado. Dodaj do całości majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Wlej oliwę i wsyp szczypiorek. Zamieszaj wszystko dokładnie. Rozłóż dwie tortille i wysmaruj grubo z jednej strony pastą. Zwiń w rulon. Możesz także pokroić na mniejsze kawałki, jeśli chcesz dzielić się tortillą z bliskimi. Twoja tortilla z pastą jajeczną i awokado jest gotowa!

Tortilla z szynką

Jednym z lepszych przepisów na tortillę na zimno jest receptura z użyciem szynki i świeżych warzyw. Przygotuj dwie tortille (mogą być pszenne lub z ziarnami), serek kanapkowy, kilka liści sałaty lodowej, paprykę czerwoną, ciemne oliwki i ok. ośmiu plastrów ulubionej wędliny. 

Przygotowanie tortilli z szynką zacznij od posmarowania jednej strony placków grubą warstwą serka kanapkowego. Następnie ułóż na serku umyte i poszarpane liście sałaty lodowej. Pokrój szynkę na mniejsze kawałki i połóż w równych odstępach na całej powierzchni placka. Oliwki pokrój w plasterki, a paprykę - w średniej wielkości paski. Na sałacie ułóż paprykę i oliwki - tak, by były rozłożone równomiernie. Zwiń tortille w szczelny rulon. Twoje drugie śniadanie z tortilli gotowe!

Tortilla z tuńczykiem

Świetnym dodatkiem do pszennych placków jest też ryba. Jeśli przepadasz za tuńczykiem, z pewnością zainteresuje cię kolejny, sprawdzony przepis. W tym wydaniu będzie ostra i wyrazista w smaku - możesz zajadać się nią na śniadanie (aby przyspieszyć metabolizm) lub na kolację, bo jest raczej wytrawna.

Jak zrobić tortillę z tuńczykiem? Przygotuj trzy pszenne tortille, puszkę tuńczyka w sosie własnym, ok. 1/3 puszki kukurydzy, cztery łyżki poszatkowanego szczypiorku, ok. 250 gramów marynowanych ostrych papryczek, 150 g startego sera żółtego gouda, cztery łyżki majonezu, dwie łyżeczki musztardy, sól i pieprz.

Na początku odsącz nieco tuńczyka i kukurydzę. Przełóż je do jednej miski. Wsyp przygotowany szczypiorek i dodaj posiekane na drobne kawałki ostre papryczki. Następnie włóż jeszcze starty ser, majonez i musztardę. Na końcu przypraw solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj całość dokładnie i rozsmaruj na tortillach. Zwiń w roladę. Jeśli chcesz podać przekąskę innym - pokój na kilkucentymetrowe plastry. Gotowe!

Zobacz: Grillowana tortilla z brie, gruszką, granatem i tymiankiem

Pomysły na tortillę na ciepło

Przekąska na zimno nie wydaje ci się zbyt sycąca i chcesz wiedzieć, co można zrobić na obiad z tortilli? Już podpowiadamy! Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na tortillę na ciepło - możesz podać ją prosto z patelni lub piekarnika. To wspaniały obiad dla całej rodziny, bo składniki za każdym razem mogą się nieco zmieniać. 

Tortilla z kurczakiem

Jeśli zależy ci na zdrowych składnikach, które dostarczą twojemu organizmowi niezbędnych mikroelementów, zdecyduj się na przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować: czterech pszennych tortilli, 400 gramów filetu z kurczaka, dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki przyprawy gyros, 150 gramów mozzarelli, ćwiartkę małej czerwonej kapusty, sześciu pomidorków suszonych, 200 gramów pieczarek i trzech łyżek kukurydzy z puszki. 

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Umyj i obierz kurczaka, a następnie pokrój go w kostkę. Mięso obtocz przyprawą gyros oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wrzuć do smażenia na patelnię. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj pokrojone pieczarki i suszone pomidory. Duś pod przykryciem ok. pięciu minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać potrawę. 

Posiekaj czerwoną kapustę i dodaj po tym czasie na patelnię. Wsyp również kukurydzę i dopraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj całość i duś pod przykryciem przez następne pięć minut. Wyłącz ogień i rozłóż tortille. Na środku placków nałóż przygotowany farsz. Posyp go równomiernie startą mozzarellą. Zawiń w rulon, dbając o to, by górna i dolna część tortilli była podwinięta do środka. 

Przełóż przygotowane placki na rozgrzaną patelnię grillową z odrobiną oliwy - połóż je najpierw stroną z łączeniem. Smaż dwie minuty z obu stron. Gdy tortille z kurczakiem na ciepło będą już zarumienione, przełóż na talerz i zaserwuj z ulubionym sosem, np. czosnkowym, tzatziki lub 1000 wysp.

Tortilla meksykańska na obiad

Jednym z najbardziej znanych i klasycznych przepisów na tortille na obiad jest receptura na tortillę meksykańską, czyli enchilladas. Może domyślasz się, jakie składniki są niezbędne do jej przygotowania? Są to: cztery pszenne placki, 400 gramów mielonego mięsa wołowego, duża cebula, dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżka przyprawy kuchni meksykańskiej, małe puszki kukurydzy i czerwonej fasoli, 300 gramów tartego żółtego sera, ok. 500 gramów passaty pomidorowej, świeża kolendra i olej. 

Na dużej patelni na małej ilości oleju zeszklij poszatkowaną cebulę. Mięso posyp przyprawą, wrzuć na patelnię i smaż do zbrązowienia. Przykryj naczynie i smaż na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Odcedź kukurydzę i fasolę, a następnie dorzuć na patelnię. Wymieszaj całość dokładnie i gotuj przez pięć minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Farsz wyłóż na placki, posyp go serem (zostaw dwie szczypty na później) i zwiń w rulon. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej tortille passatą pomidorową i posyp resztką sera żółtego. Włóż naczynie z potrawą do piekarnika na 20 minut. Przed podaniem posyp jeszcze listkami świeżej kolendry. Pyszna meksykańska tortilla już gotowa.

Najlepsze przepisy na dania z tortilli

Zainspiruj się też pomysłami na dania z tortilli, którymi podzielili się nasi użytkownicy. Wypróbowali oni zarówno przepisy na fittortillę, jak i na placki na zimno oraz ciepło. Mamy nadzieję, że wykorzystasz te smaczne propozycje i zaserwujesz bliskim naprawdę pyszną przekąskę lub obiad! 

1. Tortille po grecku

 Tortille po grecku Zobacz przepis

Tortille po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nadziewane tortille z piekarnika

 Nadziewane tortille z piekarnika Zobacz przepis

Jak zrobić tortille w piekarniku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Meksykańskie tortille z wołowiną

 Meksykańskie tortille z wołowiną Zobacz przepis

Meksykańskie tortille na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tortilla z jajecznicą

 Tortilla z jajecznicą Zobacz przepis

Jak zrobić tortillę z jajecznicą? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem

 Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem Zobacz przepis

Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tortilla ze schabowym

 Tortilla ze schabowym Zobacz przepis

Tortilla na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tortilla z serem, kurczakiem i pieczarkami

 Tortilla z serem, kurczakiem i pieczarkami Zobacz przepis

Tortilla na zimno / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tortilla z łososiem i serem

 Tortilla z łososiem i serem Zobacz przepis

Tortilla z łososiem i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pizza na spodzie z tortilli

 Pizza na spodzie z tortilli Zobacz przepis

Pizza na spodzie z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Hamburger w tortilli

 Hamburger w tortilli Zobacz przepis

Hamburger w tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Tortilla z awokado i kurczakiem

 Tortilla z awokado i kurczakiem Zobacz przepis

Tortilla z awokado i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Tortille z krewetkami i frytkami

 Tortille z krewetkami i frytkami Zobacz przepis

Tortille z krewetkami i frytkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Tortilla z salami

 Tortilla z salami Zobacz przepis

Tortille z salami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Tortilla mini

 Tortilla mini Zobacz przepis

Tortilla mini / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Kaszanka zapiekana w tortilli

 Kaszanka zapiekana w tortilli Zobacz przepis

Kaszanka zapiekana w tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? »

Jak zapobiec pękaniu pomidorów? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Bigos świąteczny

Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...

Odsłon: 114

30 min
4
30 min
3
>60 min
3
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5