Spis treści:
- Czy można jeść wczorajsze ziemniaki?
- Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki?
- Jak długo przechowywać gotowane ziemniaki?
- Jak smażyć wczorajsze ziemniaki?
- Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Przepisy
Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków - z tym nikt chyba nie będzie się spierał. To cenne źródło witaminy C, ale także uniwersalny dodatek do obiadu czy przekąsek. Co zrobić, gdy po posiłku zostanie trochę tych warzyw? Przekonaj się, jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki, nadać im rewelacyjnego smaku i jak długo je przechowywać.
Sprawdź także: Oto 7 najzdrowszych gatunków mięs. Po nie sięgaj jak najczęściej
Czy można jeść wczorajsze ziemniaki?
Wiele osób zastanawia się, czy odgrzewane ziemniaki są trujące? Choć nie zagrożą twojemu życiu, to musisz przy ich jedzeniu uważać. Po odgrzaniu bulwy tracą swoje składniki odżywcze i smak. Stają się też ciężkostrawne. Mają więcej wilgoci, białka i są lekko kwaśne, więc mogą się w nich rozwinąć bakterie. Najlepiej zjeść je więc w ciągu czterech dni od ugotowania.
Czy można jeść wczorajsze ziemniaki? Na następny dzień jak najbardziej. Choć same nie będą już takie dobre i przybiorą nieco inną konsystencję, to dodatkami wciąż możesz podkręcić ich smak. Sprawdzą się też idealnie jako baza do wielu nowych potraw.
Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki?
W jaki sposób nadać drugą młodość warzywom? To nic trudnego. Lepiej nie odgrzewać ich w mikrofali i postawić na patelnię. Podsmaż ziemniaki na maśle, bo pięknie się zarumienią i nabiorą smaku. Nie trzymaj ich na ogniu zbyt długo, ale na tyle, by z zewnątrz stały się lekko chrupiące. Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki? Jeśli są ugotowane w całości, możesz podsmażyć je w talarkach lub łódeczkach albo w formie purée.
Kolejną opcją jest upieczenie ich w piekarniku. Mogą być bazą do ulubionej zapiekanki (dorzuć np. kiełbasę, boczek i cebulkę) albo po prostu posłużyć do zrobienia kumpira. Jeszcze innym sposobem jest wykorzystanie ich do pysznych klusek, krokietów, placuszków, frittaty, sałatki, a nawet pączków. Opcji na odświeżenie wczorajszych ziemniaków jest naprawdę wiele.
Jak długo przechowywać gotowane ziemniaki?
Wiesz już, że jedzenie ugotowanych ziemniaków na drugi dzień nie jest trujące. Warto jednak nie trzymać ich zbyt długo, bo mogą się w nich namnożyć niebezpieczne bakterie. Jak długo można więc przechowywać gotowane ziemniaki w lodówce? Nie dłużej niż cztery dni. Tak przygotowane warzywa możesz też zamrozić i trzymać nawet do roku, jednak ich walory estetyczne, smakowe i zdrowotne będą pozostawiały dużo do życzenia.
Zobacz: Jak zrobić babkę ziemniaczaną?
Jak smażyć wczorajsze ziemniaki?
Wczorajsze ziemniaki najlepiej smażyć na maśle zwykłym lub klarowanym. Wtedy pięknie się zarumienią i nabiorą aromatu. Możesz również użyć masła smakowego, np. czosnkowego czy pomidorowego. Będzie to duże urozmaicenie smaku. Jeśli smażysz ziemniaki w talarkach, posyp je rozmarynem lub oregano. W zależności od pozostałych składników potrawy możesz użyć różnych przypraw. Nie chcesz smażyć ziemniaków na maśle? Postaw na sos lub odrobinę śmietanki. Ziemniaki otoczone płynem nabiorą ciepła i staną się na nowo pyszne.
Co zrobić z wczorajszych ziemniaków?
Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki? Wcale nie musisz ich jeść prosto z mikrofali. Nadaj im zupełnie nowego smaku, używając dodatków lub tworząc z nich zupełnie inne dania. Przepisów na to, co zrobić z wczorajszych ziemniaków jest naprawdę wiele. Od klasycznych resztkowych zapiekanek i purée, przez potrawy mączne, aż po pączki ziemniaczane. Zainspiruj się przepisami na dania z wczorajszych ziemniaków i wypróbuj przy najbliższej okazji!
1. Purée z wczorajszych ziemniaków
Zobacz przepisPurée z wczorajszych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków
Zobacz przepisKąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety ziemniaczane
Zobacz przepisKotlety ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placki z ugotowanych ziemniaków
Zobacz przepisPlacki z ugotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Krokiety ziemniaczane z serem
Zobacz przepisKrokiety ziemniaczane z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Frittata ziemniaczana z cukinią
Zobacz przepisFrittata ziemniaczana z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną
Zobacz przepisKluski ziemniaczane z kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem
Zobacz przepisZapiekanka z ziemniakami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym »
Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku »
Ten nowotwór atakuje seniorów. To z nim miała zmagać się Elżbieta II »