Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? W takim wydaniu jeszcze ich nie jedliście

Na drugi dzień ziemniaki nie smakują już tak dobrze? To nieprawda! Można z nich przygotować wiele nowych, pysznych dań. Poznaj szybkie i smaczne przepisy na to, jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki i co z nich zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków - z tym nikt chyba nie będzie się spierał. To cenne źródło witaminy C, ale także uniwersalny dodatek do obiadu czy przekąsek. Co zrobić, gdy po posiłku zostanie trochę tych warzyw? Przekonaj się, jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki, nadać im rewelacyjnego smaku i jak długo je przechowywać.

Sprawdź także: Oto 7 najzdrowszych gatunków mięs. Po nie sięgaj jak najczęściej

Czy można jeść wczorajsze ziemniaki?

Wiele osób zastanawia się, czy odgrzewane ziemniaki są trujące? Choć nie zagrożą twojemu życiu, to musisz przy ich jedzeniu uważać. Po odgrzaniu bulwy tracą swoje składniki odżywcze i smak. Stają się też ciężkostrawne. Mają więcej wilgoci, białka i są lekko kwaśne, więc mogą się w nich rozwinąć bakterie. Najlepiej zjeść je więc w ciągu czterech dni od ugotowania.

Czy można jeść wczorajsze ziemniaki? Na następny dzień jak najbardziej. Choć same nie będą już takie dobre i przybiorą nieco inną konsystencję, to dodatkami wciąż możesz podkręcić ich smak. Sprawdzą się też idealnie jako baza do wielu nowych potraw.

Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki?

W jaki sposób nadać drugą młodość warzywom? To nic trudnego. Lepiej nie odgrzewać ich w mikrofali i postawić na patelnię. Podsmaż ziemniaki na maśle, bo pięknie się zarumienią i nabiorą smaku. Nie trzymaj ich na ogniu zbyt długo, ale na tyle, by z zewnątrz stały się lekko chrupiące. Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki? Jeśli są ugotowane w całości, możesz podsmażyć je w talarkach lub łódeczkach albo w formie purée.

Kolejną opcją jest upieczenie ich w piekarniku. Mogą być bazą do ulubionej zapiekanki (dorzuć np. kiełbasę, boczek i cebulkę) albo po prostu posłużyć do zrobienia kumpira. Jeszcze innym sposobem jest wykorzystanie ich do pysznych klusek, krokietów, placuszków, frittaty, sałatki, a nawet pączków. Opcji na odświeżenie wczorajszych ziemniaków jest naprawdę wiele.

Jak długo przechowywać gotowane ziemniaki?

Wiesz już, że jedzenie ugotowanych ziemniaków na drugi dzień nie jest trujące. Warto jednak nie trzymać ich zbyt długo, bo mogą się w nich namnożyć niebezpieczne bakterie. Jak długo można więc przechowywać gotowane ziemniaki w lodówce? Nie dłużej niż cztery dni. Tak przygotowane warzywa możesz też zamrozić i trzymać nawet do roku, jednak ich walory estetyczne, smakowe i zdrowotne będą pozostawiały dużo do życzenia. 

Zobacz: Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Jak smażyć wczorajsze ziemniaki?

Wczorajsze ziemniaki najlepiej smażyć na maśle zwykłym lub klarowanym. Wtedy pięknie się zarumienią i nabiorą aromatu. Możesz również użyć masła smakowego, np. czosnkowego czy pomidorowego. Będzie to duże urozmaicenie smaku. Jeśli smażysz ziemniaki w talarkach, posyp je rozmarynem lub oregano. W zależności od pozostałych składników potrawy możesz użyć różnych przypraw. Nie chcesz smażyć ziemniaków na maśle? Postaw na sos lub odrobinę śmietanki. Ziemniaki otoczone płynem nabiorą ciepła i staną się na nowo pyszne. 

Co zrobić z wczorajszych ziemniaków?

Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki? Wcale nie musisz ich jeść prosto z mikrofali. Nadaj im zupełnie nowego smaku, używając dodatków lub tworząc z nich zupełnie inne dania. Przepisów na to, co zrobić z wczorajszych ziemniaków jest naprawdę wiele. Od klasycznych resztkowych zapiekanek i purée, przez potrawy mączne, aż po pączki ziemniaczane. Zainspiruj się przepisami na dania z wczorajszych ziemniaków i wypróbuj przy najbliższej okazji!

1. Purée z wczorajszych ziemniaków

 Purée z wczorajszych ziemniaków Zobacz przepis

Purée z wczorajszych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków

 Kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków Zobacz przepis

Kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety ziemniaczane

 Kotlety ziemniaczane Zobacz przepis

Kotlety ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki z ugotowanych ziemniaków

 Placki z ugotowanych ziemniaków Zobacz przepis

Placki z ugotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krokiety ziemniaczane z serem

 Krokiety ziemniaczane z serem Zobacz przepis

Krokiety ziemniaczane z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Frittata ziemniaczana z cukinią

 Frittata ziemniaczana z cukinią Zobacz przepis

Frittata ziemniaczana z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną

 Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną Zobacz przepis

Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

 Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem Zobacz przepis

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pączki ziemniaczane

 Pączki ziemniaczane Zobacz przepis

Pączki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym »

Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku »

Ten nowotwór atakuje seniorów. To z nim miała zmagać się Elżbieta II »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Dania główne Schab w sosie paprykowym

Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....

Odsłon: 133

60 min
1
30 min
0
Śniadania Placuszki na maślence

Dzisiaj proponuję coś pysznego na śniadanie i to w dodatku raczej na słodko....

Odsłon: 375

60 min
6
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje 5 patentów na polędwiczki z indyka. Rozpływają się w ustach

Indyk uznawany jest za zdrowe mięso, znacznie zdrowsze od popularnych kurczaków. A jednak rzadko po niego sięgamy. Najprawdopodobniej ze względu na...

6
Informacje Jedz codziennie garść migdałów. Szybko przekonasz się, jak twój organizm zareaguje

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane? Choć zwolenników jednych, jak i drugich jest wiele, to trzeba przyznać, że warto jeść oba! Te bakal...

3
Informacje Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? Oto lista przeciwwskazań

Gotowane ziemniaki to zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Niestety nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Jakie właściwości mają gotowane z...

7
Informacje Polska zupa uznana za najgorszą na świecie. Mamy za to najlepsze ciasta

Kulinarny serwis TasteAtlas cyklicznie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych dań na świecie. Okazuje się, że w zestawieniu nielubianych posi...

16