Uczta smaków - Karnawał

Oto 7 najzdrowszych gatunków mięs. Po nie sięgaj jak najczęściej

Dzisiaj coraz częściej mówi się o tym, by świadomie wybierać jedynie zdrowsze rodzaje mięs. W białku zwierzęcym znajdują się wartościowe aminokwasy egzogenne, które są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, jakie mięso kupować. Jaki wybrać odpowiedni gatunek mięsa, aby było jak najzdrowsze?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć dieta bezmięsna cieszy się coraz większym zainteresowaniem i coraz więcej osób przekonuje się do tego, że może być nie tylko zdrowa, ale też smaczna, wiele osób nie potrafi zrezygnować z mięsa. To wszystko kwestia indywidualna, ale warto pamiętać, że mięso stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka i dostarcza też wiele cennych mikroelementów. Dzisiaj nie będziemy dyskutować o tym, czy warto jeść mięso, czy też nie, ale podpowiemy, jaki wybrać odpowiedni gatunek mięsa, aby był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.

Czy mięso jest zdrowe? 

To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Jeżeli mielibyśmy ogólnie odpowiedzieć na to pytanie, to odpowiedź brzmiałaby: TAK. Tkanki zwierzęce to wyjątkowe źródło pełnowartościowego białka. Dostarczy ono do naszego organizmu mnóstwo wartościowych aminokwasów, witamin oraz minerałów. Najzdrowsze mięso to takie, w którym znajduje się najwięcej wartości odżywczych i jak najmniej tłuszczu. 

Cielęcina - szczególny rodzaj czerwonego mięsa 

Cielęcina to rodzaj mięsa czerwonego. Jest bardzo delikatna i nie zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Ze wszystkich rodzajów mięs, posiada najwięcej białka. Dlatego uznawana jest za najbardziej odżywczy gatunek. Zresztą łatwo zobaczyć to na przykładzie. W 100 g cielęciny znajduje się około 20 g białka, a w takim samym kawałku wieprzowiny czy wołowiny jest go tylko 15 g. Dodatkowo cielęcina, podobnie jak wołowina, stanowi doskonałe źródło CLA, czyli kwasu linolowego. Wykazuje wiele działań prozdrowotnych, między innymi przeciwdziała cukrzycy typu drugiego. 

Cielęcina jest szczególnie polecana osobom osłabionym, starszym czy dzieciom. Nic dziwnego, zawiera duże ilości witamin z grupy B, cynku, żelaza czy fosforu. Warto wybierać przede wszystkim wątrobę cielęcą, bo to właśnie w niej znajduje się najwięcej składników mineralnych i witamin, w tym również witamin A i C. 

Dziczyzna - najzdrowsze mięso 

Czy na twoim stole gości czasem dziczyzna? Choć niedoceniania, to właśnie ona jest uznawana przez wielu specjalistów za najzdrowsze mięso. Zwierzęta łowne, które na co dzień żyją w naturalnym środowisku i spożywają naturalne jedzenie, są świetnym źródłem białka bardzo wysokiej jakości. Wiele badań potwierdziło, że mięso z dziczyzny składa się nawet w około 22 proc. z białka.

Niektóre z analiz wskazują, że wartość biologiczna białka z dzika jest o wiele wyższa niż ta pochodząca z wieprzowiny. Mięso to nie zawiera dużej ilości tłuszczu, przez co jest szczególnie polecane. W mięsie tym znajdziemy mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych niż w wołowinie, ale też sporo więcej niż wieprzowinie. Oczywiście warto wspomnieć także o tym, że mięso z dzikich zwierząt stanowi świetne źródło cynku, manganu czy żelaza. 

Bardzo polecane są wyroby z królika. Mięso to jest bowiem chude i delikatne i zawiera mnóstwo witamin z grupy B, jak również żelaza, fosforu czy miedzi. Jest również bogate w kwas linolenowy i rzadko powoduje alergie pokarmowe. 

Sprawdź także: Zrób domowy burger drwala. Znacznie tańszy, a równie pyszny

Wieprzowina, wołowina, baranina - charakterystyka 

A czy zdrowe są wieprzowina, wołowina czy baranina? Charakterystyka tych mięs, choć popularnych, jest mało znana. Wieprzowina jest godna uwagi ze względu na to, że posiada mniejszą zawartość szkodliwych kwasów nasyconych tłuszczowych niż jagnięcina czy wołowina. Szczególnie warto wybierać pod tym względem szynkę czy schab. W wołowinie znajduje się różna zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych - jeżeli chcemy przyjmować ich jak najmniej, należy wybierać chudą wołowinę. Mięso wołowe uznawane jest za bardzo zdrowe między innymi ze względu na dużą zawartość cynku. Jagnięcina i baranina zaś zawierają dużo fosforu, miedzi, żelaza oraz witamin z grupy B. 

Mięso drobiowe - zdrowe czy nie? 

Teraz czas na jedno z najpopularniejszych gatunków mięs. Mięso drobiowe. Zdrowe czy nie? Pod tym względem możemy spotkać wiele sprzecznych opinii. Tymczasem drób uznawany jest za jedno z najzdrowszych mięs mimo sporej zawartości cholesterolu. Znajduje się w nim sporo białka, szczególnie w piersiach drobiowych, jak również witamin rozpuszczalnych w wodzie. Mięso to nie zawiera też dużo tłuszczu, jest bardzo delikatne, przez co bardzo często smakuje dzieciom. Oczywiście drób należy kupować ze sprawdzonego źródła.

Ryby? To też mięso! 

Lubisz ryby? To też mięso! Warto wprowadzić ryby do swojej diety. To doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kluczowe w rybach są wielonienasycone kwasy omega 3. Ryby pomagają wyrównać cukier we krwi i w ten sposób przeciwdziałają wystąpieniu cukrzycy typu drugiego. Nie sposób nie wspomnieć o białku rybnym - jest bardzo bogate w aminokwasy i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Jeżeli mielibyśmy odpowiedzieć na pytanie, jakie gatunki mięsa są najzdrowsze, to z pewnością wymienilibyśmy na szczycie listy ryby, które bogate są w wiele mikro- i makroelementów takich jak cynk, żelazo, selen, jod, wapń czy fosfor. 

Zobacz: Wołowina po burgundzku - przepis

Mięso czerwone czy drobiowe - jakie wybrać? 

Które mięso wybrać, aby było najzdrowsze? Jeżeli chodzi o małą kalorykę, to warto sięgać po mięso białe. Można je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Szczególnie polecane jest dzieciom, osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością, czy mającymi problemy z sercem. Wówczas mięso czerwone, zazwyczaj zawierające więcej tłuszczu, może zaogniać problemy miażdżycowe. Po mięso czerwone, które również jest bardzo zdrowe, warto jednak sięgać rzadziej, choć całkowita rezygnacja z niego nie jest dobrym pomysłem. 

Jakie gatunki mięsa są najzdrowsze?

Wybierając gatunki mięsa, które chcesz przygotowywać dla siebie i dla swoich domowników, pamiętaj, że wartości odżywcze to nie wszystko. Konieczne jest również zwrócenie uwagi na tryb życia czy dietę zwierzęcia, którego mięso chcesz kupić i zjeść. Niestety w dzisiejszych czasach działają hodowle przemysłowe, w których zwierzęta nie tylko trzymane są w tragicznych warunkach, ale również podawane im są hormony czy antybiotyki, które finalnie nie tylko pogarszają jakość mięsa, ale są bardzo szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Niestety kwestia ta dotyczy również ryb, które bardzo często mogą zawierać również metale ciężkie. Znalezienie pewnego źródła, z którego warto kupować mięso, nie jest łatwe, ale warto wykazać się zaangażowaniem, aby osiągnąć swój cel. Z mięsa bowiem nie trzeba rezygnować - zawiera dużo białka i innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

1. Aromatyczna cielęcina z warzywami

 Aromatyczna cielęcina z warzywami Zobacz przepis

Aromatyczna cielęcina z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Cielęcina z brukselką

 Cielęcina z brukselką Zobacz przepis

Cielęcina z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cielęcina Magdy Gessler

 Cielęcina Magdy Gessler Zobacz przepis

Cielęcina Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pyzy ziemniaczane z mięsem z dziczyzny

 Pyzy ziemniaczane z mięsem z dziczyzny Zobacz przepis

Pyzy ziemniaczane z mięsem z dziczyzny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Grochówka na kiełbasie z dziczyzny i smaku spod wędzonki

 Grochówka na kiełbasie z dziczyzny i smaku spod wędzonki Zobacz przepis

Grochówka z dziczyzną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

 Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu Zobacz przepis

Szaszłyki z dziczyzną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak pieczony, ćwiartki z kurczaka z piekarnika

 Kurczak pieczony, ćwiartki z kurczaka z piekarnika Zobacz przepis

Kurczak pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nadziewka z kurczaka

 Nadziewka z kurczaka Zobacz przepis

Kurczak nadziewany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Roladki wołowe

 Roladki wołowe Zobacz przepis

Roladki wołowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Flaki wołowe

 Flaki wołowe Zobacz przepis

Flaki wołowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Na kości, nerwy, dobry sen i nadciśnienie. Jedz zamiast tabletek magnezu »

Ile dodać jajek do kotletów mielonych? Oto sekret idealnego mięsa na obiad »

Babciny przepis na domowy bigos z kiszonej kapusty »

Mięso mielone. Wszystko, co warto o nim wiedzieć

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Sałatki Prosta sałatka

Czasami lubię eksperymenty, a dzisiaj w roli głównej będzie owoc o nazwie mango.

Odsłon: 676

15 min
3
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Biszkopt wyszedł zbyt suchy? Z tym składnikiem zawsze się uda

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość skł...

0
Informacje Dodasz do rosołu raz, już zawsze będziesz tak robić. Zupa zyskuje nową jakość

Rosół to jedna z polskich potraw narodowych. Niektórzy od lat przygotowują niezmienioną, klasyczną wersję, a inni lubią trochę poeksperymentować z...

0
Informacje Olej po smażeniu: Gdzie wylewać i co zrobić ze zużytym olejem z frytkownicy?

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Jak przechowywać olej i gdzie go wyrzucić? Jak wykorzystać zużyty olej ponownie? Te pytania często zadają...

13
Informacje Chrupica pani, czyli Croque Madame. Po takim śniadaniu energii wam nie zabraknie

Lubisz eksperymentować w kuchni oraz serwować swoim bliskim nieoczywiste dania? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na wyborne śniadanie. Prz...

7