Co zrobić z żółtek?

Marnowanie jedzenia to ogromny problem naszego społeczeństwa. Kupujemy zbyt dużo, a następnie nie zjadamy produktów bądź wykorzystujemy wyłącznie jedną część, potrzebną nam do danego dania. Aby zminimalizować wyrzucanie jedzenia, koniecznie dowiedzcie się, co możecie zrobić z pozostałościami po konkretnych daniach. Dzisiaj skupimy się na żółtkach, które mogą zostać wam na przykład po robieniu bezy.

Fot. 123RF/Picsel

Gotujemy, nie marnujemy - wiele składników można wykorzystać w różnych daniach bądź poddać je obróbce, by posłużyły nam dopiero za jakiś czas. W jaki sposób wykorzystać same żółtka? Istnieje wiele przepisów, w których możemy ich użyć.

Co zrobić z żółtek?

Żółtka to część jajka, którą często musimy odrzucić podczas tworzenia słodkich wypieków. Odłożone do miseczki żółtka stają się nieprzydatne, dlatego lądują w zlewie. A przecież można z nich zrobić tyle pyszności! Co zrobić z żółtek? Dzisiaj przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, które możecie wykorzystać w swoim domu po pieczeniu bezy czy też innych słodkości. Znajdą się wśród nich desery, ale także sosy i dania główne. Zamiast marnować żółtko, które jest najlepszą częścią jajka, lepiej przeczytajcie ten tekst.

Co można zrobić z żółtkami? My proponujemy spaghetti carbonara!

Zadajecie sobie pytanie, co można zrobić z żółtkami? Całą masę pyszności i dzisiaj wam to udowodnimy. Zaczniemy od prostego i klasycznego obiadu, jakim jest spaghetti carbonara. Jeśli wydawało się wam, że carbonara to tłusty makaron na boczku i śmietanie, bardzo się myliliście. To lekkie danie, w którym jednym z najistotniejszych składników jest ser i żółtka. Carbonarę przygotujecie w pół godziny, dlatego to fantastyczne rozwiązanie dla tych, którym spieszy się do obiadu. Potrzebujecie pół kilograma makaronu spaghetti (możecie wybrać swój ulubiony), 300 gramów boczku, 100 gramów parmezanu (bądź sera pecorino) oraz ośmiu żółtek. Jeśli robicie mniejszą porcję makaronu, oczywiście tych żółtek będzie mniej. Żółtka w miseczce roztrzepcie rózgą, by były jednolite i gładkie. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie go na patelni, by uzyskać skwarki. Pozostawcie je tam w oczekiwaniu na makaron. Następnie zetrzyjcie ser, którym posypiecie carbonarę. Teraz możecie już wstawić spaghetti. Ugotujcie je al dente. Upewnijcie się, że boczek jest cały czas ciepły i zdejmijcie go z palnika. Wrzućcie makaron, a następnie przemieszajcie go, by wsiąknął cały tłuszcz. Powinien być mokry. Teraz czas na żółtka. Wlejcie je na patelnię, jednak nie pozwólcie na to, by się ścięły. Mają tworzyć kremową otoczkę dla makaronu. Mieszajcie energicznie, by żółtka pokryły całość pasty. Dodajcie pieprz i przełóżcie makaron na talerz, by udekorować go serem.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak wykorzystać żółtka? Najlepiej do świątecznego ajerkoniaku

Jak wykorzystać żółtka? Ajerkoniak to chyba najlepsze rozwiązanie. Tym pysznym likierem jajecznym nie pogardzi chyba nikt. Potrzebujecie do niego tylko kilku składników, w tym oczywiście żółtek. Do tego przyda się także alkohol - najczęstszą mieszanką jest wódka i koniak, które nadają likierowi wyrazisty smak. Niezbędny jest również cukier i laska wanilii, a także mleko skondensowane, dzięki któremu ajerkoniak jest gęsty. Osiem żółtek ubijcie z dwiema szklankami cukru. Róbcie to tak długo, by cukier całkowicie zniknął w masie. Dodajcie ziarenka z laski wanilii i łyżeczkę ekstraktu, by podbić smak. Ubijajcie żółtka dalej, na odrobinę niższych obrotach. W tym samym czasie dolejcie puszkę zimnego mleka skondensowanego oraz 200 mililitrów wódki i 200 mililitrów koniaku. Ajerkoniak jest już gotowy. Trzymajcie go w lodówce, w szklanej butelce.

Co zrobić z żółtek na śniadanie? Naleśniki!

Co zrobić z żółtek na śniadanie? Naleśniki to chyba najlepsze rozwiązanie. Do ich przygotowania wcale nie potrzebujecie całych jajek. To idealny pomysł na niedzielny poranek, by nakarmić żarłoków i zbytnio się nie napracować. Potrzebujecie do tego 1,5 szklanki mąki, szklanki mleka oraz szklanki zimnej wody i trzech żółtek. Do naleśników dodać możecie odrobinę alkoholu, na przykład whisky bądź brandy. Wszystkie składniki wymieszajcie mikserem na gładką masę i usmażcie na odrobinie oleju. Nakładajcie go najlepiej za pomocą gąbeczki, gdyż w taki sposób naleśnik nie przywrze do patelni i jednocześnie nie nasiąknie tłuszczem. Naleśniki podawajcie, z czym tylko lubicie. Obłędnie smakują z masłem orzechowym i bananem, ale także z dżemem czy świeżymi owocami. Nie proponujemy dodawania bitej śmietany - to czysta rozpusta.

Deser z żółtek? To musi być budyń!

Domowy budyń to łatwizna! Potrzebujecie do niego tylko kilku składników, w tym oczywiście żółtek. Jeśli chociaż raz go posmakujecie, nie będziecie chcieli już nawet spojrzeć na budyń z paczki. Przygotujcie 1/3 szklanki cukru oraz 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. To one będą odpowiadać za gęstnienie mleka. Do tego przyda się także ekstrakt waniliowy - łyżeczka wystarczy. Umieśćcie te składniki w rondelku, a następnie dodajcie minimum trzy żółtka. Jeśli macie ich więcej, także mogą wylądować w budyniu. Wymieszajcie całość, a następnie stopniowo dodawajcie mleko, cały czas mieszając. Postawcie rondelek na płycie grzewczej i podgrzewajcie składniki. Nie zapomnijcie o mieszaniu! Dzięki temu budyń nie będzie miał grudek. Gdy budyń się zagotuje, natychmiast zgęstnieje. Możecie zdjąć go z płyty. Ten deser z żółtek warto podawać ze świeżymi owocami - taki jest najpyszniejszy.

Zobacz: Prosty, kremowy deser z żółtek i owoców

Ciasta na żółtkach

Jeśli macie ochotę na deser, możecie zrobić także ciasta na żółtkach. To właściwie wszystkie desery, które powstają z kruchego ciasta robionego właśnie z żółtek, mąki, cukru i masła. Zrobienie go jest banalnie proste, choć potrzeba do tego wprawy. Ciasto wyrabiać należy sprawnie, zdecydowanymi ruchami. Dlatego najlepiej jest posłużyć się mikserem. Do miski wsypcie 300 gramów mąki pszennej oraz 100 gramów cukru, najlepiej drobnego. Dodajcie pokrojoną kostkę zimnego masła i dwa żółtka. Ugniatajcie masę tak długo, aż będzie plastyczna i jędrna. Pamiętajcie, że ciasto kruche należy włożyć do lodówki, by się schłodziło. Na kruchym cieście możecie zrobić tarty, szarlotki, pleśniaki czy nawet tarteletki z nadzieniem. Możecie je także mrozić. Dlatego, jeśli macie żółtka do zużycia i stanowczo za dużo słodkości w domu, zróbcie kruche ciasto i przełóżcie je do zamrażalnika w przeznaczonym do tego woreczku.

Żółtka - przepisy na sosy

To jednak nie wszystko, co wyczarujecie z żółtka. Przepisy na sosy nasuwają się same. Żółtka są bowiem bazowymi składnikami, chociażby majonezu czy sosu holenderskiego. Jak je zrobić? Sos holenderski jest pyszny i dość prosty do przygotowania. Wystarczy, że trzy lub cztery żółtka ubijecie z łyżką soku z cytryny oraz solą i pieprzem. Następnie, wciąż ubijając, musicie wlać do niego rozpuszczone masło (100 gramów). Sos będzie puszysty i niezwykle wyrazisty. A majonez? Dwa żółtka, dwie łyżki musztardy oraz sól i pieprz zacznijcie ubijać mikserem bądź rózgą. Róbcie to energicznie. Następnie powolutku dolewajcie olej, łącząc go z pozostałymi składnikami. Dodajcie go około 250 mililitrów. Gdy majonez się zagęści, możecie przestać wlewać olej. Teraz czas na coś, co lekko zakwasi całość. Najlepszy jest sok z cytryny. Wystarczą dwie łyżeczki. Ubijajcie majonez jeszcze chwilę, a następnie przełóżcie go do słoika. Trzymajcie go w lodówce.

Teraz wiecie już, jak nie marnować żółtek. Mamy nadzieję, że skorzystacie z tych prostych przepisów, gdy następnym razem będziecie robić bezę:

1. Tatar

Tatar

Fot. Ekspresjawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Tatar

 

2. Brokuł z sosem z żółtek

Brokuł z sosem z żółtek

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Sos z żółtek

 

3. Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Spaghetti carbonara

 

4. Pstrąg smażony na maśle z sosem holenderskim

Pstrąg smażony z sosem holenderskim

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Sos holenderski

 

5. Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Ajerkoniak

 

6. Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Deser na żółtkach

 

7. Majonez domowy w minutę

Prosty i szybki majonez domowy

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Co zrobić z żółtek? Majonez

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 211

15 min
4

Polecane artykuły

3
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

5