Spis treści:
Doświadczona gospodyni oprócz doskonałych przepisów na przeróżne potrawy, w swoim repertuarze ma także sprytne triki, które ułatwiają jej gotowanie. Na pewno chociaż raz przydarzyła ci się niemiła niespodzianka w postaci kipiącej wody, podczas gotowania ziemniaków, czy makaronu. Podpowiemy ci kilka prostych patentów, które pozwolą ci tego uniknąć. Sprawdź, co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania?
Kipiąca woda może narobić sporego bałaganu, dlatego podczas gotowania ziemniaków, pokrywkę warto ułożyć w ten sposób, aby pozostawić szczelinę, przez którą będzie mogła wydostać się gorąca para. Sprawdzonym patentem jest między innymi ułożenie na krawędziach garnka drewnianej łyżki, która będzie barierą przed pojawiającymi się na powierzchni wody bąbelkami. Szybkim sposobem na obniżenie poziomu wody gotującej się w garnku jest również wrzucenie do niej kostki lodu. Przed rozpoczęciem gotowania ziemniaków, makaronu, ryżu, czy kaszy możesz także nasmarować wewnętrzny brzeg garnka odrobiną oliwy, oleju lub masła. Łyżeczkę masła lub oleju możesz dodać też do gotującej się wody, to także zapobiegnie kipieniu.
Jak prawidłowo gotować ziemniaki?
Pozornie gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste, jednak, czy robisz to prawidłowo? Na początku warto wybrać odpowiednią kategorię kulinarną ziemniaków, tu najlepiej sprawdzi się typ ogólnoużytkowy, czyli B. Następnie dokładnie umyj ziemniaki i obierz je za pomocą obieraczki lub noża, nie zapomnij wykroić wszelkich niedoskonałości. Aby szybciej się gotowały, warto przekroić je w połówki, a jeśli masz bardzo duże egzemplarze, nawet w ćwiartki.
Warto wspomnieć także o tym, że najwięcej witamin i minerałów, kryje się pod ziemniaczaną skórką. Dlatego, kiedy będziesz mieć dostęp do młodych ziemniaków, warto ugotować je w mundurkach. Tu konieczne będzie usunięcie wszelkich zanieczyszczeń za pomocą szczoteczki.
Ile wody używać do gotowania ziemniaków? Tyle, aby całkowicie je zakryła. Nie zapomnij również o posoleniu wody, do kilograma ziemniaków dodaj dwie łyżeczki soli. Ziemniaki gotuj przez 20 do 30 minut, po 20 minutach, warto jednak sprawdzić, czy są one dostatecznie miękkie. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca, jeśli łatwo zagłębia się w ziemniaka, oznacza to, że będą już gotowe. Teraz wystarczy tylko odcedzić ziemniaki i zabrać się do jedzenia.
Źródła: instagram.com/modern_bionic_mop, smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »
QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »
Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »
Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »