Dania jednogarnkowe

Ziemniaki to jedne z tych warzyw, które w wielu domach przygotowywane są niemal codziennie. Chociaż można wyczarować z nich wiele pysznych dań, najczęściej serwuje się je w wersji gotowanej. Z pewnością niejeden raz przez nieuwagę woda w garnku zaczęła kipieć. Aby temu zapobiec, wystarczy zastosować jeden prosty trik.

Patent na gotowanie ziemniaków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Doświadczona gospodyni oprócz doskonałych przepisów na przeróżne potrawy, w swoim repertuarze ma także sprytne triki, które ułatwiają jej gotowanie. Na pewno chociaż raz przydarzyła ci się niemiła niespodzianka w postaci kipiącej wody, podczas gotowania ziemniaków, czy makaronu. Podpowiemy ci kilka prostych patentów, które pozwolą ci tego uniknąć. Sprawdź, co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania. 

Sprawdź także: Wyjątkowo chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku. Gniecione ziemniaki po australijsku zrobią furorę

Co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania?

Kipiąca woda może narobić sporego bałaganu, dlatego podczas gotowania ziemniaków, pokrywkę warto ułożyć w ten sposób, aby pozostawić szczelinę, przez którą będzie mogła wydostać się gorąca para. Sprawdzonym patentem jest między innymi ułożenie na krawędziach garnka drewnianej łyżki, która będzie barierą przed pojawiającymi się na powierzchni wody bąbelkami. Szybkim sposobem na obniżenie poziomu wody gotującej się w garnku jest również wrzucenie do niej kostki lodu. Przed rozpoczęciem gotowania ziemniaków, makaronu, ryżu, czy kaszy możesz także nasmarować wewnętrzny brzeg garnka odrobiną oliwy, oleju lub masła. Łyżeczkę masła lub oleju możesz dodać też do gotującej się wody, to także zapobiegnie kipieniu. 

Jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Pozornie gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste, jednak, czy robisz to prawidłowo? Na początku warto wybrać odpowiednią kategorię kulinarną ziemniaków, tu najlepiej sprawdzi się typ ogólnoużytkowy, czyli B. Następnie dokładnie umyj ziemniaki i obierz je za pomocą obieraczki lub noża, nie zapomnij wykroić wszelkich niedoskonałości. Aby szybciej się gotowały, warto przekroić je w połówki, a jeśli masz bardzo duże egzemplarze, nawet w ćwiartki.

Warto wspomnieć także o tym, że najwięcej witamin i minerałów, kryje się pod ziemniaczaną skórką. Dlatego, kiedy będziesz mieć dostęp do młodych ziemniaków, warto ugotować je w mundurkach. Tu konieczne będzie usunięcie wszelkich zanieczyszczeń za pomocą szczoteczki. 

Ile wody używać do gotowania ziemniaków? Tyle, aby całkowicie je zakryła. Nie zapomnij również o posoleniu wody, do kilograma ziemniaków dodaj dwie łyżeczki soli. Ziemniaki gotuj przez 20 do 30 minut, po 20 minutach, warto jednak sprawdzić, czy są one dostatecznie miękkie. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca, jeśli łatwo zagłębia się w ziemniaka, oznacza to, że będą już gotowe. Teraz wystarczy tylko odcedzić ziemniaki i zabrać się do jedzenia. 

Źródła: instagram.com/modern_bionic_mop, smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 46

30 min
2
15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 118

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8