Ciasta na Boże Narodzenie

Ziemniaki to produkt, z którego wyczarować możemy mnóstwo pysznych dań. Frytki, placki ziemniaczane, purée, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ziemniaki po australijsku. Dziś przyjrzymy się bliżej ostatniej propozycji, okazuje się, że to właśnie ta ziemniaczana potrawa cieszy się w social mediach ogromnym zainteresowaniem. Sprawdź, jak je zrobić.

Ziemniaki po australijsku – jak je zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe obiady nie mogłyby obyć się bez ziemniaków. Jeszcze do niedawna uważane były za tuczący "zapychacz", który warto porzucić na talerzu na rzecz mięsa. Dziś wiemy, że kryją w sobie wiele cennych substancji odżywczych, dlatego bez obaw można umieścić je w codziennym jadłospisie. Jeżeli lubisz różnorodność w kuchni i znudziły ci się nieco ziemniaki w wersji ugotowanej lub w postaci frytek, możesz pokusić się o przygotowanie gniecionych ziemniaków po australijsku. Nie tylko świetnie smakują, ale i są cennym źródłem witamin i minerałów. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają ziemniaki oraz jak je zrobić. 

Sprawdź także: Pomaga w odchudzaniu, sprząta w jelitach, najlepsza dla cukrzyków. Co zrobić z kaszy bulgur, jak ją gotować?

Jakie właściwości mają ziemniaki? 

Warzywa te są świetnym źródłem węglowodanów, dzięki czemu dodają nam energii, jednocześnie są lekkostrawne, a także w wersji ugotowanej charakteryzują się bardzo wysokim indeksem sytości. W 100 g surowych ziemniaków jest ok. 80 kcal. Dlatego warto unikać smażenia ich na głębokim tłuszczu, najbardziej wartościowe będą w wersji ugotowanej lub pieczonej. 

Ziemniaki w mundurkach to skarbnica witaminy C, która nie tylko wpływa na wspieranie odporności, jest także naturalnym antyoksydantem, który wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatkowo zawierają mnóstwo potasu, który odpowiada między innymi za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, wspiera również pracę układu nerwowego oraz nerek. W ziemniakach znajdziemy również witaminę A oraz te z grupy B, a także minerały: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, jod, miedź, czy mangan. Znajduje się w nich również błonnik pokarmowy, który wspiera układ pokarmowy, odpowiada za prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na przyspieszenie przemiany materii. 

Gniecione ziemniaki po australijsku 

Do przygotowania gniecionych ziemniaków po australijsku, będziesz potrzebować niewielkich ziemniaków. W szczególności polecane są ziemniaki czerwone, doskonale sprawdzą się również młode ziemniaki, dlatego warto zapisać ten przepis, aby odtworzyć go w sezonie. Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków, nie obieraj ich, ugotuj je w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, następnie wyłóż na niej ziemniaki i rozgnieć je, na przykład za pomocą szklanki.

W wersji po australijsku do doprawienia ziemniaków używa się odrobiny musztardy oraz tartego sera. Ziemniaki możesz posmarować także oliwą z oliwek z dodatkiem ulubionych przypraw. Świetnie sprawdzi się na przykład: suszony czosnek, słodka papryka, rozmaryn, koperek, oraz oczywiście sól i pieprz. Tak przygotowane ziemniaki możesz dodatkowo posypać twardym tartym serem, dobrze sprawdzi się parmezan albo grana padano. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około pół godziny. Do ziemniaków warto zaserwować sos, na przykład na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku oraz szczypiorku. 

Sprawdź, jakie dania z ziemniaków wyczarowali nasi użytkownicy. 

1. Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback)

 Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback) Zobacz przepis

Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczone ziemniaki nadziewane

 Pieczone ziemniaki nadziewane Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekane ziemniaki z pieczarkami i boczkiem

 Zapiekane ziemniaki z pieczarkami i boczkiem Zobacz przepis

Zapiekane ziemniaki z pieczarkami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Frytki na wypasie

 Frytki na wypasie Zobacz przepis

Frytki na wypasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowe frytki

 Domowe frytki Zobacz przepis

Domowe frytki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczone ziemniaki z pesto

 Pieczone ziemniaki z pesto Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki z pesto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kluski ziemniaczane

 Kluski ziemniaczane Zobacz przepis

Kluski ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Purée z ziemniaków

 Purée z ziemniaków Zobacz przepis

Purée z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: simplyrecipes.com, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1430

30 min
10
Desery Łatwy piernik zaparzany

Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.

Odsłon: 401

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6