Spis treści:
- Sałatka jarzynowa – przepis
- Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?
- Najlepsze przepisy na sałatkę jarzynową
Imieniny, Boże Narodzenie, sylwester czy Wielkanoc, sałatka jarzynowa sprawdzi się niemal, na każdą okazję. Jest prosta w przygotowaniu, świetnie pasuje do mięsa, podawać można ją również z chlebem.
Niektóre źródła podają, że potrawa ta ma francuskie korzenie, w innych możemy przeczytać, że przepis na ten kultowy przysmak pochodzi z 1860 roku. Pierwowzór nosił nazwę sałatka Olivier, wymyślił ją belgijski kucharz Lucien Olivier, pracujący w jednej z rosyjskich restauracji. Przepis ten bazował przede wszystkim na mięsnych składnikach, takich jak: ozory wieprzowe, wędzone mięso kaczki, a nawet kawior. Od tego czasu danie to przeszło kilkukrotną metamorfozę. Jakie składniki muszą znaleźć się w obecnej wersji potrawy? Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Sylwestrowe przekąski z tortilli. Proste i szybkie przepisy
Sałatka jarzynowa – przepis
Przygotowanie sałatki jarzynowej jest bardzo proste. Będziesz potrzebować: czterech jaj, trzech ziemniaków, trzech marchewek, dwóch niewielkich pietruszek, kawałka selera, trzech dużych ogórków kiszonych, kawałka pora, jabłka, puszki groszku, czterech łyżek majonezu, trzech łyżek jogurtu greckiego, soli i pieprzu do smaku.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie umyj i obierz warzywa, ugotuj je do miękkości, a kiedy przestygną pokrój je w niewielką kostkę. Postaraj się, by kawałki były mniej więcej równej wielkości. Jajko możesz rozdrobnić widelcem lub również pokroić je w kostkę. Pora potnij w drobne paseczki, a następnie sparz wrzątkiem. Groszek odcedź z zalewy, jabłko obierz i pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj majonez, jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?
Wiesz już, jak zrobić sałatkę jarzynową. Danie to pozostawia jednak spore pole na eksperymentowanie ze składnikami. Warto jednak pamiętać, że jeden z popularnych dodatków może skutecznie zepsuć smak sałatki. Mowa tu o cebuli, jeśli dodasz to surowe warzywo do sałatki jarzynowej, może ono szybko sfermentować. Przez co danie to będzie znacznie krócej zdatne do spożycia. Jeżeli zdecydujesz się, żeby do swojej wersji tej potrawy dodać cebulę, zadbaj o to, by odpowiednio przechowywać sałatkę lub zrób ją w takiej ilości, by zjeść ją podczas przyjęcia.
Najlepsze przepisy na sałatkę jarzynową
Szukasz kulinarnych inspiracji na pyszne sałatki idealna na rodzinną imprezę? Sprawdź, jakie przepisy na sałatkę jarzynową przygotowali nasi użytkownicy.
4. Sałatka jarzynowa na imprezę

Sałatka jarzynowa na imprezę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pyszna sałatka jarzynowa

Pyszna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka jarzynowa na imprezę

Sałatka jarzynowa na imprezę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Klasyczna sałatka jarzynowa
Klasyczna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka jarzynowa z chrzanem

Sałatka jarzynowa z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka jarzynowa ze śledziem
Sałatka jarzynowa ze śledziem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Rosyjska sałatka Olivier

Rosyjska sałatka Olivier / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »