Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Sól to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw podczas gotowania. Doskonale podkręca smak zup, sosów, mięs oraz sałatek. Jej nadmiar może jednak negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czym zastąpić sól, tak aby nie tracić walorów smakowych i jeść zdrowiej? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać pięć gramów soli dziennie. Przestrzegając tych zaleceń, należy uwzględnić również ilość soli zawartą w gotowych produktach spożywczych, po jakie sięgamy każdego dnia. Składnik ten znajdziemy w pieczywie, wędlinach, serach, makaronach, wędzonych rybach, płatkach zbożowych i kukurydzianych, gotowych daniach i sosach, a także kostkach rosołowych, które niekiedy dodajemy dla wzmocnienia smaku naszych potraw. Chcąc zadbać o nasze zdrowie, powinniśmy pomyśleć o zdrowszych zamiennikach tradycyjnej soli. 

Jakimi produktami zastąpić sól w diecie?

Sól możemy zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, tj.: solą himalajską, niskosodową, morską lub ziołową. Decydując się na jedną z nich, należy pamiętać o zalecanej dawce dziennej. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie wykorzystanie ziół i przypraw, które podkreślą smak potrawy i nadadzą jej niezwykłego aromatu. Należą do nich:

  • bazylia – cudowny dodatek do sosów, sałatek i dań warzywnych,
  • kolendra – świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi,
  • tymianek – idealny dodatek do pieczonych ryb, mięs i owoców morza,
  • lubczyk – doskonała alternatywa dla tradycyjnej przyprawy maggi,
  • natka pietruszki, koperek – sprawdzi się w zupach, sałatkach i sosach,
  • estragon – uświetni smak jajecznicy, jajek sadzonych oraz dań z drobiu,
  • szałwia – świetny dodatek do pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych mięs,
  • czosnek – doskonale współgra ze szpinakiem, można dodać go do sosów, zup i mięs,
  • imbir, kurkuma – obowiązkowe składniki dań kuchni orientalnej,
  • papryka (słodka i ostra) – podkreśli smak marynaty.

Zastosowanie odpowiednio skomponowanej mieszanki ziół i przypraw pozwoli na pominięcie soli w przepisie, zachowując przy tym pełnie smaku. 

Jak nadmiar soli wpływa na nasze zdrowie?

Nadmiar spożywanej soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, przez co nasze ciało staje się bardziej nabrzmiałe i opuchnięte. Blokuje wydobycie toksyn, wpływa na pogorszenie wyglądu naszej cery oraz przyczynia się do powstawania obrzęków nóg. Częste przekraczanie zalecanej dawki soli pogarsza pracę układu pokarmowego oraz negatywnie działa na nerki. Wszystkie te czynniki przemawiają za ograniczeniem tego składnika w codziennej diecie.

Zmniejszenie spożywanej ilości soli niweluje prawdopodobieństwo zachorowania na choroby takie jak udar, zawał czy otyłość.

Zobacz także:

Jak ograniczyć sól w codziennej diecie? >>

Kiedy sól nam szkodzi? >>

Kiedy i w jakiej ilości dodać sól do rosołu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 308

>60 min
7
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 44

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

2
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0