Dania jednogarnkowe

Sól to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw podczas gotowania. Doskonale podkręca smak zup, sosów, mięs oraz sałatek. Jej nadmiar może jednak negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czym zastąpić sól, tak aby nie tracić walorów smakowych i jeść zdrowiej? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać pięć gramów soli dziennie. Przestrzegając tych zaleceń, należy uwzględnić również ilość soli zawartą w gotowych produktach spożywczych, po jakie sięgamy każdego dnia. Składnik ten znajdziemy w pieczywie, wędlinach, serach, makaronach, wędzonych rybach, płatkach zbożowych i kukurydzianych, gotowych daniach i sosach, a także kostkach rosołowych, które niekiedy dodajemy dla wzmocnienia smaku naszych potraw. Chcąc zadbać o nasze zdrowie, powinniśmy pomyśleć o zdrowszych zamiennikach tradycyjnej soli. 

Jakimi produktami zastąpić sól w diecie?

Sól możemy zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, tj.: solą himalajską, niskosodową, morską lub ziołową. Decydując się na jedną z nich, należy pamiętać o zalecanej dawce dziennej. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie wykorzystanie ziół i przypraw, które podkreślą smak potrawy i nadadzą jej niezwykłego aromatu. Należą do nich:

  • bazylia – cudowny dodatek do sosów, sałatek i dań warzywnych,
  • kolendra – świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi,
  • tymianek – idealny dodatek do pieczonych ryb, mięs i owoców morza,
  • lubczyk – doskonała alternatywa dla tradycyjnej przyprawy maggi,
  • natka pietruszki, koperek – sprawdzi się w zupach, sałatkach i sosach,
  • estragon – uświetni smak jajecznicy, jajek sadzonych oraz dań z drobiu,
  • szałwia – świetny dodatek do pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych mięs,
  • czosnek – doskonale współgra ze szpinakiem, można dodać go do sosów, zup i mięs,
  • imbir, kurkuma – obowiązkowe składniki dań kuchni orientalnej,
  • papryka (słodka i ostra) – podkreśli smak marynaty.

Zastosowanie odpowiednio skomponowanej mieszanki ziół i przypraw pozwoli na pominięcie soli w przepisie, zachowując przy tym pełnie smaku. 

Jak nadmiar soli wpływa na nasze zdrowie?

Nadmiar spożywanej soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, przez co nasze ciało staje się bardziej nabrzmiałe i opuchnięte. Blokuje wydobycie toksyn, wpływa na pogorszenie wyglądu naszej cery oraz przyczynia się do powstawania obrzęków nóg. Częste przekraczanie zalecanej dawki soli pogarsza pracę układu pokarmowego oraz negatywnie działa na nerki. Wszystkie te czynniki przemawiają za ograniczeniem tego składnika w codziennej diecie.

Zmniejszenie spożywanej ilości soli niweluje prawdopodobieństwo zachorowania na choroby takie jak udar, zawał czy otyłość.

Zobacz także:

Jak ograniczyć sól w codziennej diecie? >>

Kiedy sól nam szkodzi? >>

Kiedy i w jakiej ilości dodać sól do rosołu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Serek z mango

Dzisiaj poniedziałek i możemy odpocząć od sobotnio niedzielnych uczt. Mieszan...

Odsłon: 162

30 min
3
>60 min
1
Śniadania Pasta kanapkowa ze szpinakiem

Ta pasta kanapkowa ze szpinakiem to szybki i kolorowy sposób na stworzenie py...

Odsłon: 1186

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0