Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Sól to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw podczas gotowania. Doskonale podkręca smak zup, sosów, mięs oraz sałatek. Jej nadmiar może jednak negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czym zastąpić sól, tak aby nie tracić walorów smakowych i jeść zdrowiej? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać pięć gramów soli dziennie. Przestrzegając tych zaleceń, należy uwzględnić również ilość soli zawartą w gotowych produktach spożywczych, po jakie sięgamy każdego dnia. Składnik ten znajdziemy w pieczywie, wędlinach, serach, makaronach, wędzonych rybach, płatkach zbożowych i kukurydzianych, gotowych daniach i sosach, a także kostkach rosołowych, które niekiedy dodajemy dla wzmocnienia smaku naszych potraw. Chcąc zadbać o nasze zdrowie, powinniśmy pomyśleć o zdrowszych zamiennikach tradycyjnej soli. 

Jakimi produktami zastąpić sól w diecie?

Sól możemy zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, tj.: solą himalajską, niskosodową, morską lub ziołową. Decydując się na jedną z nich, należy pamiętać o zalecanej dawce dziennej. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie wykorzystanie ziół i przypraw, które podkreślą smak potrawy i nadadzą jej niezwykłego aromatu. Należą do nich:

  • bazylia – cudowny dodatek do sosów, sałatek i dań warzywnych,
  • kolendra – świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi,
  • tymianek – idealny dodatek do pieczonych ryb, mięs i owoców morza,
  • lubczyk – doskonała alternatywa dla tradycyjnej przyprawy maggi,
  • natka pietruszki, koperek – sprawdzi się w zupach, sałatkach i sosach,
  • estragon – uświetni smak jajecznicy, jajek sadzonych oraz dań z drobiu,
  • szałwia – świetny dodatek do pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych mięs,
  • czosnek – doskonale współgra ze szpinakiem, można dodać go do sosów, zup i mięs,
  • imbir, kurkuma – obowiązkowe składniki dań kuchni orientalnej,
  • papryka (słodka i ostra) – podkreśli smak marynaty.

Zastosowanie odpowiednio skomponowanej mieszanki ziół i przypraw pozwoli na pominięcie soli w przepisie, zachowując przy tym pełnie smaku. 

Jak nadmiar soli wpływa na nasze zdrowie?

Nadmiar spożywanej soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, przez co nasze ciało staje się bardziej nabrzmiałe i opuchnięte. Blokuje wydobycie toksyn, wpływa na pogorszenie wyglądu naszej cery oraz przyczynia się do powstawania obrzęków nóg. Częste przekraczanie zalecanej dawki soli pogarsza pracę układu pokarmowego oraz negatywnie działa na nerki. Wszystkie te czynniki przemawiają za ograniczeniem tego składnika w codziennej diecie.

Zmniejszenie spożywanej ilości soli niweluje prawdopodobieństwo zachorowania na choroby takie jak udar, zawał czy otyłość.

Zobacz także:

Jak ograniczyć sól w codziennej diecie? >>

Kiedy sól nam szkodzi? >>

Kiedy i w jakiej ilości dodać sól do rosołu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34163

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 488

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4824

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1365

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113600

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11729

60 min
29