Najlepsze przepisy na ogórki

Czym zastąpić sól?

Sól to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw podczas gotowania. Doskonale podkręca smak zup, sosów, mięs oraz sałatek. Jej nadmiar może jednak negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czym zastąpić sól, tak aby nie tracić walorów smakowych i jeść zdrowiej? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać pięć gramów soli dziennie. Przestrzegając tych zaleceń, należy uwzględnić również ilość soli zawartą w gotowych produktach spożywczych, po jakie sięgamy każdego dnia. Składnik ten znajdziemy w pieczywie, wędlinach, serach, makaronach, wędzonych rybach, płatkach zbożowych i kukurydzianych, gotowych daniach i sosach, a także kostkach rosołowych, które niekiedy dodajemy dla wzmocnienia smaku naszych potraw. Chcąc zadbać o nasze zdrowie, powinniśmy pomyśleć o zdrowszych zamiennikach tradycyjnej soli. 

Jakimi produktami zastąpić sól w diecie?

Sól możemy zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, tj.: solą himalajską, niskosodową, morską lub ziołową. Decydując się na jedną z nich, należy pamiętać o zalecanej dawce dziennej. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie wykorzystanie ziół i przypraw, które podkreślą smak potrawy i nadadzą jej niezwykłego aromatu. Należą do nich:

  • bazylia – cudowny dodatek do sosów, sałatek i dań warzywnych,
  • kolendra – świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi,
  • tymianek – idealny dodatek do pieczonych ryb, mięs i owoców morza,
  • lubczyk – doskonała alternatywa dla tradycyjnej przyprawy maggi,
  • natka pietruszki, koperek – sprawdzi się w zupach, sałatkach i sosach,
  • estragon – uświetni smak jajecznicy, jajek sadzonych oraz dań z drobiu,
  • szałwia – świetny dodatek do pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych mięs,
  • czosnek – doskonale współgra ze szpinakiem, można dodać go do sosów, zup i mięs,
  • imbir, kurkuma – obowiązkowe składniki dań kuchni orientalnej,
  • papryka (słodka i ostra) – podkreśli smak marynaty.

Zastosowanie odpowiednio skomponowanej mieszanki ziół i przypraw pozwoli na pominięcie soli w przepisie, zachowując przy tym pełnie smaku. 

Jak nadmiar soli wpływa na nasze zdrowie?

Nadmiar spożywanej soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, przez co nasze ciało staje się bardziej nabrzmiałe i opuchnięte. Blokuje wydobycie toksyn, wpływa na pogorszenie wyglądu naszej cery oraz przyczynia się do powstawania obrzęków nóg. Częste przekraczanie zalecanej dawki soli pogarsza pracę układu pokarmowego oraz negatywnie działa na nerki. Wszystkie te czynniki przemawiają za ograniczeniem tego składnika w codziennej diecie.

Zmniejszenie spożywanej ilości soli niweluje prawdopodobieństwo zachorowania na choroby takie jak udar, zawał czy otyłość.

Zobacz także:

Jak ograniczyć sól w codziennej diecie? >>

Kiedy sól nam szkodzi? >>

Kiedy i w jakiej ilości dodać sól do rosołu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 229

30 min
4
30 min
4
Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 59

15 min
5
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9