Sól to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw podczas gotowania. Doskonale podkręca smak zup, sosów, mięs oraz sałatek. Jej nadmiar może jednak negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia. Czym zastąpić sól, tak aby nie tracić walorów smakowych i jeść zdrowiej? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać pięć gramów soli dziennie. Przestrzegając tych zaleceń, należy uwzględnić również ilość soli zawartą w gotowych produktach spożywczych, po jakie sięgamy każdego dnia. Składnik ten znajdziemy w pieczywie, wędlinach, serach, makaronach, wędzonych rybach, płatkach zbożowych i kukurydzianych, gotowych daniach i sosach, a także kostkach rosołowych, które niekiedy dodajemy dla wzmocnienia smaku naszych potraw. Chcąc zadbać o nasze zdrowie, powinniśmy pomyśleć o zdrowszych zamiennikach tradycyjnej soli. 

Jakimi produktami zastąpić sól w diecie?

Sól możemy zastąpić zdrowszymi odpowiednikami, tj.: solą himalajską, niskosodową, morską lub ziołową. Decydując się na jedną z nich, należy pamiętać o zalecanej dawce dziennej. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie wykorzystanie ziół i przypraw, które podkreślą smak potrawy i nadadzą jej niezwykłego aromatu. Należą do nich:

  • bazylia – cudowny dodatek do sosów, sałatek i dań warzywnych,
  • kolendra – świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi,
  • tymianek – idealny dodatek do pieczonych ryb, mięs i owoców morza,
  • lubczyk – doskonała alternatywa dla tradycyjnej przyprawy maggi,
  • natka pietruszki, koperek – sprawdzi się w zupach, sałatkach i sosach,
  • estragon – uświetni smak jajecznicy, jajek sadzonych oraz dań z drobiu,
  • szałwia – świetny dodatek do pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych mięs,
  • czosnek – doskonale współgra ze szpinakiem, można dodać go do sosów, zup i mięs,
  • imbir, kurkuma – obowiązkowe składniki dań kuchni orientalnej,
  • papryka (słodka i ostra) – podkreśli smak marynaty.

Zastosowanie odpowiednio skomponowanej mieszanki ziół i przypraw pozwoli na pominięcie soli w przepisie, zachowując przy tym pełnie smaku. 

Jak nadmiar soli wpływa na nasze zdrowie?

Nadmiar spożywanej soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, przez co nasze ciało staje się bardziej nabrzmiałe i opuchnięte. Blokuje wydobycie toksyn, wpływa na pogorszenie wyglądu naszej cery oraz przyczynia się do powstawania obrzęków nóg. Częste przekraczanie zalecanej dawki soli pogarsza pracę układu pokarmowego oraz negatywnie działa na nerki. Wszystkie te czynniki przemawiają za ograniczeniem tego składnika w codziennej diecie.

Zmniejszenie spożywanej ilości soli niweluje prawdopodobieństwo zachorowania na choroby takie jak udar, zawał czy otyłość.

Zobacz także:

Jak ograniczyć sól w codziennej diecie? >>

Kiedy sól nam szkodzi? >>

Kiedy i w jakiej ilości dodać sól do rosołu? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8562

>60 min
13
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14299

60 min
29
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1719

30 min
7