Dania jednogarnkowe

Jeden z ulubionych napojów naszych babć, nie tylko pysznie smakuje, ale i ma wiele cennych właściwości odżywczych. Mowa tu o maślance. Sprawdź, kto powinien ją pić, jakie ma właściwości prozdrowotne oraz jakie jest zastosowanie maślanki w kuchni.

Dlaczego warto pić maślankę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niegdyś gościła prawie, w każdym wiejskim domu. Obecnie jej miejsce zajęły jogurty naturalne, te typu greckiego i islandzkiego, niektórzy z nas sięgają także po kefiry. Podczas gdy maślanka to niezwykle zdrowy produkt. W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze, jak zrobić ją w domu, kto powinien pić maślankę, a kto raczej wykluczyć ją z codziennej diety.

Sprawdź także: 

Co to jest maślanka?

Maślanka powstaje w procesie wytwarzania masła, kiedy tłuszcz oddziela się od śmietany. Chociaż nazwa może się kojarzyć z produktem wysokokalorycznym, maślanka wcale nie jest tłusta. Nie tylko jest lekkostrawna, ale i nie zawiera dużo kalorii, dlatego znajdzie miejsce również w diecie osób, które chcą schudnąć. W 100 g maślanki znajduje się jedynie ok. 40 kcal. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej, dlatego nazywana jest naturalnym probiotykiem, świetnie wpływa na mikroflorę jelitową. Smak maślanki można określić jako delikatny, lekko kwaśny.

Maślanka – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma maślanka? Przede wszystkim jest źródłem białka, zawiera także witaminy: A, D, E oraz te z grupy B, a także minerały, wapń, potas i magnez. Znajdziemy w niej także kwas mlekowy, który jest potrzebny „dobrym bakteriom”, które zamieszkują jelita. W maślance znajduje się także laktoza, warto wspomnieć jednak, że przez wiele osób jest dużo lepiej tolerowana, niż ta obecna np. w mleku. Dlatego może sprawdzić się u osób z nietolerancją laktozy.

Maślanka – właściwości prozdrowotne

Maślanka świetnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje procesy trawienne, pomaga na zgagę, biegunki oraz wzdęcia, wspiera mikroflorę jelitową. Picie maślanki wpłynie również korzystnie na ogólną odporność organizmu. Produkt ten polecany jest również w przypadku leczenia hemoroidów.

Jeśli chcesz zadbać o mocne kości i zęby, koniecznie wprowadź maślankę do swojego jadłospisu. Dzięki obecności witaminy D oraz wapnia świetnie dba o ich zdrowie, zapobiegając między innymi rozwojowi osteoporozy. Maślanka to również świetny produkt dla dzieci i młodzieży. Regularne jej spożywanie wzmacnia gęstość kości, przez co są bardziej odporne na złamania. Natomiast witamina B, odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wspiera pamięć, koncentrację oraz prawidłową pracę mózg. Może wpływać również na poprawę samopoczucia, ponieważ ma właściwości antydepresyjne.  

Kto powinien pić maślankę?

Maślanka polecana jest osobom, które cierpią z powodu choroby wrzodowej. Doskonale łagodzi podrażnioną błonę śluzową przełyku i żołądka, dlatego sprawdzi się również u osób, które borykają się z nadkwasotą i refluksem. Produkt ten zawiera sporo białka, dlatego po jego wypiciu, długo będziesz czuć się syty. Ta właściwość maślanki sprawia, że świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. 

Regularne picie maślanki to również sposób na uregulowanie ciśnienia krwi. Jeżeli często zdarzają ci się ranki lub stany zapalne w jamie ustnej, maślanka również pomoże je załagodzić. Można stosować ją również zewnętrznie na oparzenia słoneczne.

Co ciekawe, maślance przypisuje się także działanie zmniejszające przykre skutki kaca.

Maślanka przeciwwskazania

Chociaż maślanka jest zdrowa, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to przede wszystkim osób, które cierpią na alergie pokarmowe, może powodować zmiany skórne, kłopoty z układem pokarmowym, bóle brzucha czy nudności. Może być również niewskazana dla osób na diecie niskosodowej. 

Jak zrobić domową maślankę?

Maślankę znajdziesz, w niemal każdym sklepie. Możesz również pokusić się o przygotowanie jej samodzielnie, przy okazji uzyskując także masło. Będziesz potrzebować jedynie tłustej śmietany 30 proc. Wystarczy, że wlejesz ją do miski i będziesz ją ubijać mikserem, do momentu, kiedy tłuszcz (masło), oddzieli się od płynu (maślanki). Masło przełóż do pojemnika, a maślankę do wyparzonej i czystej butelki.  

Zastosowanie maślanki w kuchni

Do czego wykorzystać maślankę? Oczywiście można ją pić samodzielnie, warto dodać również ulubione owoce i przygotować zdrowy koktajl, który świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Możesz wykorzystać do tego banana, truskawki, maliny, jagody lub borówki. Z maślanki wyją również pyszne i puszyste racuchy, można użyć jej również do przygotowania chleba oraz przeróżnych wypieków, np. ciasta.

Sprawdź, jakie przepisy z maślanką w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.

1. Racuchy na maślance z jabłkami

 Racuchy na maślance z jabłkami Zobacz przepis

Racuchy na maślance z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Maślanka porzeczkowa

 Maślanka porzeczkowa Zobacz przepis

Maślanka porzeczkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z maślanką

 Sałatka z maślanką Zobacz przepis

Sałatka z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z maślanką

 Ciasto z maślanką Zobacz przepis

Ciasto z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chłodnik z maślanką i sokiem z kiszonych buraków

 Chłodnik z maślanką i sokiem z kiszonych buraków Zobacz przepis

Chłodnik z maślanką i sokiem z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik z maślanką i powidłami

 Sernik z maślanką i powidłami Zobacz przepis

Sernik z maślanką i powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa fasolowa z maślanką

 Zupa fasolowa z maślanką Zobacz przepis

Zupa fasolowa z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb pszenno-żytni z maślanką

 Chleb pszenno-żytni z maślanką Zobacz przepis

Chleb pszenno-żytni z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Najszybsze ciasto z maślanką

 Najszybsze ciasto z maślanką Zobacz przepis

Najszybsze ciasto z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią

 Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią Zobacz przepis

Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1593

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 335

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8