Spis treści:
- Co to jest maślanka?
- Maślanka – wartości odżywcze
- Maślanka – właściwości prozdrowotne
- Jak zrobić domową maślankę?
- Zastosowanie maślanki
Niegdyś gościła prawie, w każdym wiejskim domu. Obecnie jej miejsce zajęły jogurty naturalne, te typu greckiego i islandzkiego, niektórzy z nas sięgają także po kefiry. Podczas gdy maślanka to niezwykle zdrowy produkt. W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze, jak zrobić ją w domu, kto powinien pić maślankę, a kto raczej wykluczyć ją z codziennej diety.
Sprawdź także:
Co to jest maślanka?
Maślanka powstaje w procesie wytwarzania masła, kiedy tłuszcz oddziela się od śmietany. Chociaż nazwa może się kojarzyć z produktem wysokokalorycznym, maślanka wcale nie jest tłusta. Nie tylko jest lekkostrawna, ale i nie zawiera dużo kalorii, dlatego znajdzie miejsce również w diecie osób, które chcą schudnąć. W 100 g maślanki znajduje się jedynie ok. 40 kcal. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej, dlatego nazywana jest naturalnym probiotykiem, świetnie wpływa na mikroflorę jelitową. Smak maślanki można określić jako delikatny, lekko kwaśny.
Maślanka – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma maślanka? Przede wszystkim jest źródłem białka, zawiera także witaminy: A, D, E oraz te z grupy B, a także minerały, wapń, potas i magnez. Znajdziemy w niej także kwas mlekowy, który jest potrzebny „dobrym bakteriom”, które zamieszkują jelita. W maślance znajduje się także laktoza, warto wspomnieć jednak, że przez wiele osób jest dużo lepiej tolerowana, niż ta obecna np. w mleku. Dlatego może sprawdzić się u osób z nietolerancją laktozy.
Maślanka – właściwości prozdrowotne
Maślanka świetnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje procesy trawienne, pomaga na zgagę, biegunki oraz wzdęcia, wspiera mikroflorę jelitową. Picie maślanki wpłynie również korzystnie na ogólną odporność organizmu. Produkt ten polecany jest również w przypadku leczenia hemoroidów.
Jeśli chcesz zadbać o mocne kości i zęby, koniecznie wprowadź maślankę do swojego jadłospisu. Dzięki obecności witaminy D oraz wapnia świetnie dba o ich zdrowie, zapobiegając między innymi rozwojowi osteoporozy. Maślanka to również świetny produkt dla dzieci i młodzieży. Regularne jej spożywanie wzmacnia gęstość kości, przez co są bardziej odporne na złamania. Natomiast witamina B, odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wspiera pamięć, koncentrację oraz prawidłową pracę mózg. Może wpływać również na poprawę samopoczucia, ponieważ ma właściwości antydepresyjne.
Kto powinien pić maślankę?
Maślanka polecana jest osobom, które cierpią z powodu choroby wrzodowej. Doskonale łagodzi podrażnioną błonę śluzową przełyku i żołądka, dlatego sprawdzi się również u osób, które borykają się z nadkwasotą i refluksem. Produkt ten zawiera sporo białka, dlatego po jego wypiciu, długo będziesz czuć się syty. Ta właściwość maślanki sprawia, że świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej.
Regularne picie maślanki to również sposób na uregulowanie ciśnienia krwi. Jeżeli często zdarzają ci się ranki lub stany zapalne w jamie ustnej, maślanka również pomoże je załagodzić. Można stosować ją również zewnętrznie na oparzenia słoneczne.
Co ciekawe, maślance przypisuje się także działanie zmniejszające przykre skutki kaca.
Maślanka przeciwwskazania
Chociaż maślanka jest zdrowa, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to przede wszystkim osób, które cierpią na alergie pokarmowe, może powodować zmiany skórne, kłopoty z układem pokarmowym, bóle brzucha czy nudności. Może być również niewskazana dla osób na diecie niskosodowej.
Jak zrobić domową maślankę?
Maślankę znajdziesz, w niemal każdym sklepie. Możesz również pokusić się o przygotowanie jej samodzielnie, przy okazji uzyskując także masło. Będziesz potrzebować jedynie tłustej śmietany 30 proc. Wystarczy, że wlejesz ją do miski i będziesz ją ubijać mikserem, do momentu, kiedy tłuszcz (masło), oddzieli się od płynu (maślanki). Masło przełóż do pojemnika, a maślankę do wyparzonej i czystej butelki.
Zastosowanie maślanki w kuchni
Do czego wykorzystać maślankę? Oczywiście można ją pić samodzielnie, warto dodać również ulubione owoce i przygotować zdrowy koktajl, który świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Możesz wykorzystać do tego banana, truskawki, maliny, jagody lub borówki. Z maślanki wyją również pyszne i puszyste racuchy, można użyć jej również do przygotowania chleba oraz przeróżnych wypieków, np. ciasta.
Sprawdź, jakie przepisy z maślanką w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Racuchy na maślance z jabłkami
Zobacz przepisRacuchy na maślance z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Maślanka porzeczkowa
Zobacz przepisMaślanka porzeczkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chłodnik z maślanką i sokiem z kiszonych buraków
Zobacz przepisChłodnik z maślanką i sokiem z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sernik z maślanką i powidłami
Zobacz przepisSernik z maślanką i powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa fasolowa z maślanką
Zobacz przepisZupa fasolowa z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chleb pszenno-żytni z maślanką
Zobacz przepisChleb pszenno-żytni z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Najszybsze ciasto z maślanką
Zobacz przepisNajszybsze ciasto z maślanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią
Zobacz przepisMaślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »