Fot. 123RF/Picsel
Dieta kopenhaska to klasyczny przykład diety odchudzającej. Trwa ona dokładnie 13 dni i nie zaleca się stosowania jej nawet o jeden dzień dłużej. Obiecywany przez założenia diety spadek wagi jest wynikiem dużego deficytu kalorycznego, ponieważ menu w trakcie jej trwania oscyluje wokół kaloryczności na poziomie maksymalnie 800-1000 kcal dziennie.
Ten restrykcyjny model odżywiania zakłada spożywanie ograniczonej liczby produktów. Jeżeli jesteś osobą o słabym samozaparciu, dieta kopenhaska zdecydowanie nie będzie dobrym wyborem dla ciebie. Dlaczego? Ponieważ najmniejsze odstępstwo od jej podstawowych założeń sprawia, że całą rutynę trzeba zacząć od nowa. Po zakończeniu diety zaleca się stopniowy powrót do wyższej kaloryczności, z wyraźnym wskazaniem na dietę niskokaloryczną, np. taką, która nie przekracza 1000 kcal dziennie.
Dieta kopenhaska: jadłospis
Dieta ta jest opcją dla wytrwałych. Interesuje cię dieta kopenhaska? Jadłospis podczas procesu odchudzania jest niestety bardzo monotonny. Składają się na niego trzy posiłki bez żadnych dodatkowych przekąsek. Dania w tym modelu żywieniowym należy spożywać w odpowiednich ramach czasowych:
Śniadanie: 8:00-9:00
Obiad: 12:00-14:00
Kolacja: 17:00-18:00
Z jadłospisu diety kopenhaskiej należy wyeliminować takie produkty jak napoje alkoholowe, słodycze oraz wszelkie produkty zbożowe. Podczas diety można pić tylko niesłodzone napoje, w tym kawę bez mleka czy śmietanki. Oprócz tego należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, wypijając przynajmniej półtora litra niegazowanej wody dziennie.
Najciekawszym elementem dotyczącym zasad diety kopenhaskiej jest odstęp pomiędzy poszczególnymi cyklami diety. Gdy zakończysz swój pierwszy cykl, możesz wdrożyć ten model żywieniowy w życie dopiero po dwóch latach od pierwszej diety.
W diecie kopenhaskiej dozwolone są następujące produkty, z których budowany jest restrykcyjny jadłospis:
- pierś z kurczaka/chuda wołowina/chuda szynka,
- jajka ugotowane na twardo,
- pstrąg, dorsz i chude ryby,
- warzywa, takie jak szpinak, marchew, sałata, pomidor, brokuł,
- jogurt naturalny,
- zioła.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Dieta kopenhaska: przepisy
Jadłospis diety kopenhaskiej jest rozpisany na 13 dni. Składa się na niego siedem zestawów, które są ponownie wykorzystywane w drugim tygodniu stosowania tego modelu żywieniowego. Interesuje cię dieta kopenhaska? Przepisy, które można znaleźć w menu to dania oparte o listę dozwolonych produktów.
Głównym zestawem śniadaniowym dopuszczonym na diecie kopenhaskiej jest czarna kawa z kostką cukru - od czasu do czasu wzbogacona o grzankę. W ostatnim dniu diety kawa zostaje wymieniona na zieloną herbatę.
Przykładowy obiad na diecie kopenhaskiej składa się ze szklanki gotowanego szpinaku, pomidora i świeżego owocu. Innym zestawem obiadowym jest jajko na twardo w towarzystwie twarożku i tartej marchewki. A jeżeli lubisz ryby, z pewnością ucieszy cię obiad piątego dnia, gdy dieta dopuszcza spożycie aż 200 g chudej ryby przygotowanej na parze.
Kolacja na diecie kopenhaskiej jest często bardziej obfita niż sam obiad. Przykładem tego jest befsztyk wołowy w towarzystwie pięciu listków sałaty. Na kolację często włączany jest również plaster szynki z dwiema, trzema szklankami jogurtu naturalnego.
Aby łatwiej zobrazować faktyczne menu, poniżej podajemy dania obowiązujące dla trzeciego i dziesiątego dnia diety:
Śniadanie: kubek kawy osłodzonej kostką cukru, grzanka.
Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc.
Kolacja: dwa jajka na twardo, plaster szynki, pięć liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.
Założenia tego modelu żywieniowego dopuszczają okazjonalną zamianę obiadu z kolacją, ale tylko w obrębie jednego dnia. Niedozwolony jest żaden inny rodzaj odstępstwa od podanych wytycznych. Każda wprowadzona zmiana skutkuje przerwaniem diety, którą należy wznowić. Jednak nie może mieć to miejsca wcześniej niż po trzech miesiącach.
Dieta kopenhaska: efekty diety
Do pożądanych skutków diety kopenhaskiej należy oczywiście bardzo szybka utrata wagi. Przemawiają do ciebie założenia, na których opiera się dieta kopenhaska? Efekty bywają często niewspółmierne do czasu poświęconego na cały proces oraz do wyrzeczeń, których wymaga dieta.
Głównym problemem nie jest monotonia menu, ale duże niedobory na poziomie makro i mikroskładników. Brakuje w niej odpowiednich i zdrowych źródeł energii. Jest ona także bardzo uboga w wiele substancji odżywczych, które są niezbędne do codziennego funkcjonowania.
Okres diety może nie tylko skutecznie doprowadzić do osłabienia organizmu, nawet tego najzdrowszego, ale również dać bodziec do wykształcenia niezdrowych nawyków i zaburzeń metabolizmu. Główne mikroelementy dostarczane podczas prawie dwóch tygodni z dietą kopenhaską to: żelazo, magnez, wapń i potas.
Sprawdź przepis na pysznego pstrąga z warzywami:
Dieta kopenhaska: ile można schudnąć
Zainteresowała cię dieta kopenhaska? Ile można schudnąć? - to pytanie zadaje sobie wiele osób rozważających wprowadzenie tego modelu żywieniowego w życie. W ciągu 13 restrykcyjnych dni diety można stracić od czterech do ośmiu kilogramów.
Czy jest to zdrowe tempo odchudzania? Wiele osób zadaje pytania o liczbę kilogramów, jakie można zgubić, ale mało kto zastanawia się nad poniesionym kosztem. Dieta kopenhaska promuje zdecydowanie niezdrowe tempo odchudzania.
Bezpieczna utrata wagi to spadek na poziomie od pół do maksymalnie jednego kilograma na tydzień. Tak szybka utrata wagi jest przez wielu specjalistów uważana raczej za skutek uboczny, aniżeli za osiągnięcie dietetyczne.
Dieta kopenhaska: przeciwwskazania i wady
Wśród największych wad diety kopenhaskiej wymienia się zbyt niską kaloryczność, która może spowolnić metabolizm i prowadzić do uporczywych zaparć. Brak zbilansowania jest również częstym powodem dla zakwaszenia organizmu. W konsekwencji osoby, które ją stosują, mogą odczuwać bóle mięśni, migreny, a nawet uczucie wyczerpania. Niewątpliwym minusem tego modelu żywieniowego jest również potencjalny efekt jo-jo, którego można spodziewać się po powrocie do regularnego spożywania posiłków o wyższej kaloryczności.
Z uwagi na niską kaloryczność diety kopenhaskiej nie jest ona polecana osobom aktywnie uprawiającym sport, jak również kobietom ciężarnym oraz karmiącym piersią. Istnieje również szereg schorzeń i chorób przewlekłych, które wykluczają stosowanie tego modelu odżywiania. Należą do nich:
- insulinooporność,
- miażdżyca,
- choroby krążenia,
- cukrzyca,
- osteoporoza,
- problemy żołądkowe,
- choroby nerek,
- niska odporność.
Zobacz: dokładny jadłospis diety kopenhaskiej
Jeżeli chciałbyś spróbować diety kopenhaskiej, aby zrzucić kilka niechcianych centymetrów w talii, ale nie jesteś pewien, czy twój stan zdrowia ci na to pozwala, polecamy kontakt z dietetykiem lub lekarzem specjalistą, który oceni twoje predyspozycje do wdrożenia tego modelu do codziennej diety.