Do góry

Dania główne Przepis na:

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 7024

Dieta na poprawę przemiany materii. Dieta nie jest zbilansowana, może powodować niedobory. Trwa dokładnie 13 dni, można na niej schudnąć od 7 do 20 kg. Należy ściśle przestrzegać jadłospisu - żadnych odstępstw. Można zamieniać lunch i obiadokolację tylko w tym samym dniu. Menu powtarza się po 7 dniach. Osoby poszczące powinny rozpocząć dietę we wtorek, by w piątek wypadł dzień bez mięsa. Najmniejsze przewinienie - żucie gumy czy wypicie alkoholu - powoduje przerwanie diety. Pić około 2 litrów wody mineralnej dziennie. Dietę można powtórzyć po dwóch latach, nie wcześniej niż po roku od zakończenia. Jeśli Przerwiesz dietę po 6 dniach jej stosowania możesz ją powtórzyć po roku. Jeśli nie minęło 6 dni, przed ponownym rozpoczęciem diety odczekaj 3 miesiące. Do diety należy się odpowiednio przygotować - trzeba mieć silną wolę. Najlepiej przygotowywać produkty zawczasu, aby nie mieć problemu ze zdobyciem niektórych produktów, np. szpinaku czy steku. Można używać świeżych i suszonych ziół, czosnku ale należy zrezygnować z soli. Owoc = jabłko, 1/2 ananasa, albo grejpfrut. Jogurt naturalny - nie typu greckiego (w jogurcie greckim znajduje się 7 razy więcej tłuszczu niż w jogurcie naturalnym). Uwaga: podobno niektórzy mdleją na tej diecie - lepiej darować sobie ćwiczenia na te niecałe 2 tygodnie.

Składniki

  • jajka
  • mięso wołowe na stek
  • kawa
  • pierś kurczaka
  • sałata
  • sok z cytryny
  • pomidory
  • szpinak (można zamienić na brokuły)
  • grzanka
  • marchewka
  • jogurt naruralny
  • twarożek naturalny
  • szynka
  • oliwa z oliwek
  • ryba
  • owoc
  • brokuły
  • herbata
  • woda mineralna
  • zioła - do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień 1 i 8

    Śniadanie:
    1 kubek kawy z kostką cukru.

    Lunch:
    2 gotowane jajka , pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.

    Jajka można ugotować na miękko lub na twardo. Można również podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką bez tłuszczu, jednak smażone tracą wiele wartościowych składników.
    Szpinak można udusić z czosnkiem i koperkiem. Można również dodać do niego pomidora i poddusić razem.

    Obiadokolacja:
    1 duży stek wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

    Stek upiec wg uznania, można też go rozbić i przyrządzić jak rumsztyk. Ja swój posypuję świeżą bazylią i suszonymi: cząbrem, estragonem, majerankiem i oregano.

  2. Dzień 2 i 9

    Śniadanie:
    1 kubek kawy z kostką cukru.

    Lunch:
    1 duży stek wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 owoc.

    Obiadokolacja:
    1 gruby (100 g) plaster szynki, 2/3 szklanki (niecała jedna szklanka) jogurtu naturalnego.

  3. Dzień 3 i 10

    Śniadanie:
    1 kubek kawy z kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa (lub grzanka, tost).

    Lunch:
    pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 owoc.

    Obiadokolacja:
    2 gotowane jajka, 1 gruby (100 g) plaster szynki, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

  4. Dzień 4 i 11

    Śniadanie:
    1 kubek kawy z kostką cukru.

    Lunch:
    1 gotowane jajko, 1 duża marchewka, małe opakowanie serka naturalnego.

    Obiadokolacja:
    pół małej puszki kompotu owocowego (około 1 szklanki), 2/3 szklanki (niecała jedna szklanka) jogurtu naturalnego.

  5. Dzień 5 i 12

    Śniadanie:
    1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny.

    Lunch:
    1 duża ryba z sokiem z cytryny

    Rybę można ugotować, poddusić, grillować, upiec lub usmażyć bez tłuszczu. Polecam dodanie różnorodnych ziół, koperku i czosnku. Awaryjnie można zjeść tuńczyka w puszcze w sosie własnym - nie w oleju (bez sosu).

    Obiadokolacja:
    1 duży stek wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, gotowany brokuł.

  6. Dzień 6 i 13

    Śniadanie:
    1 kubek kawy z kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka).

    Lunch:
    1 pierś kurczaka, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

    Obiadokolacja:
    2 gotowane jajka, 1 duża marchewka.

  7. Dzień 7

    Śniadanie:
    1 kubek herbaty bez cukru.

    Lunch:
    1 pierś kurczaka, 1 owoc.

    Obiadokolacja:
    NIC.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń