Spis treści:
- Cztery filary diety portfolio - na czym polegają?
- Dla kogo jest dieta portfolio?
- Co jeść na diecie portfolio?
- Dieta portfolio - przykładowe menu
- Jakich produktów nie należy jeść na diecie portfolio?
Ten nowoczesny sposób żywienia to nie tylko trend, lecz przemyślana strategia mająca na celu poprawę zdrowia serca. Sprawdź, na czym dokładnie i dla kogo jest dieta portfolio? Zastosowanie prostych zmian w codziennych nawykach żywieniowych może przyczynić się do znaczącej poprawy poziomu cholesterolu, chroniąc tym samym przed potencjalnymi powikłaniami sercowo-naczyniowymi.
Sprawdź także: Najlepsze przekąski z ciasta francuskiego. Szybkie, proste i oryginalne przepisy
Cztery filary diety portfolio - na czym polegają?
Zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu (LDL) to droga do wielu poważnych chorób serca i zagrożenia życia. Profesor Jenkins postanowił stworzyć dietę, która nie tylko pomaga kontrolować cholesterol, ale także wspiera leczenie, będąc swoistym wsparciem dla osób, które już sięgają po farmakologiczne środki. Dlaczego warto zastosować sposób żywienia pod tajemniczą nazwą portfolio? Odpowiedź jest prosta - to dieta oparta na naukowych dowodach.
Cztery filary diety portfolio - najważniejsze zasad
Dieta opiera się na czterech kluczowych zasadach, które składają się na harmonijną kombinację składników wspomagających obniżanie cholesterolu:
- sterole roślinne (2 g dziennie) - znaleźć je można w nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych, dobrej jakości oleju i oliwie, awokado oraz nasionach sezamu,
- orzechy (50 g dziennie) - bogate w tłuszcze nienasycone. Wybieraj spośród orzechów nerkowca, włoskich, pinii, pekanów czy migdałów,
- białko sojowe (50 g dziennie) - znajdziesz je w sojowych kotletach, tofu, jogurcie sojowym, mleku sojowym,
- rozpuszczalny błonnik (10-25 g dziennie) - zawarty w produktach takich jak czarna fasola, otręby zbożowe, kasze, awokado, ciecierzyca, brukselka, figi, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, płatki owsiane, chleb żytni czy nasiona chia.
Dla kogo jest dieta portfolio?
Dieta portfolio została specjalnie zaprojektowana z myślą o pacjentach z wysokim poziomem cholesterolu, z naciskiem na skuteczne obniżanie tego wskaźnika. Dieta ta wpływa także korzystnie na redukcję stężenia trójglicerydów we krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego.
Ciekawą informację stanowi również to, że dieta portfolio może być z powodzeniem stosowana również przez osoby z cukrzycą. Zawarte w jej menu produkty charakteryzują się bowiem niskim indeksem glikemicznym. Warto podkreślić, że pacjenci z cukrzycą są bardziej podatni na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, co sprawia, że dieta portfolio staje się jeszcze bardziej opcją godną uwagi.
Należy jednak podkreślić, że skomponowanie odpowiedniego bilansu energetycznego i odżywczego w ramach diety portfolio może być wyzwaniem. Dlatego zaleca się, aby jej stosowanie odbywało się pod ścisłym nadzorem dietetyka oraz lekarza.
Co jeść na diecie portfolio?
Dużym wyzwaniem dla osób chcących spróbować diety portfolio, jest wprowadzenie odpowiedniej ilości białka roślinnego do swoich codziennych posiłków. Warto robić to stopniowo, dodając z czasem do dań coraz więcej nasion roślin strączkowych, takich jak soja, soczewica, ciecierzyca i fasola. Z orzechami na pewno będzie łatwiej, choć trzeba uważać, aby nie jeść ich za dużo (wysoka kaloryczność) i nie sięgać po produkty smażone i solone. Można dodać orzechy np. owsianki, jogurtu czy sałatki owocowej. Można je także potraktować jako samodzielną przekąskę. Opcji jest mnóstwo.
Kolejny składnik stanowiący dietę portfolio to błonnik. Znajdziemy go w takich produktach jak: grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), nasiona roślin strączkowych oraz owoce i warzywa. Nie warto sobie żałować szczególnie tych ostatnich. Warzywa zawierają mnóstwo wartości odżywczych i są niskokaloryczne. Są zatem idealne nie tylko dla pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu.
Co jeść na diecie portfolio, jeśli chodzi o wspomniane sterole roślinne? Warto wybierać przede wszystkim wysokiej jakości oleje i oliwy. Sprawdzą się również nasiona słonecznika czy cieszące się dzisiaj dużym zainteresowaniem awokado. Dodawanie tego typu produktów do posiłków to doskonały sposób na zapewnienie organizmowi niezbędnych składników.
Ostatecznym kluczem do sukcesu jest odpowiednie zbilansowanie diety pod kątem energetycznym i odżywczym. W tym przypadku konsultacja z dietetykiem i lekarzem jest niezwykle istotna, aby osiągnąć zamierzone cele zdrowotne.
Dieta portfolio - przykładowe menu
W ramach diety portfolio można stworzyć zrównoważone i smaczne menu, uwzględniając zalecenia spożywania 50 g białka roślinnego, 20 g rozpuszczalnego błonnika oraz orzechów i produktów bogatych w sterole roślinne. Przykładowe menu może wyglądać następująco:
Śniadanie:
- owsianka z dodatkiem nasion chia, płatków migdałowych i pokrojonych owoców jagodowych,
- jogurt sojowy z orzechami nerkowca.
Drugie śniadanie (przekąska):
- kanapka z chleba pełnoziarnistego z pastą z ciecierzycy, pomidorem i rukolą.
Obiad:
- sałatka z soczewicą, czerwoną papryką, ogórkiem, fetą i oliwą z oliwek,
- duszone tofu z warzywami (brokuły, marchew, cukinia) podane z kaszą gryczaną.
Podwieczorek (przekąska):
- owoce sezonowe (np. jabłka, gruszki) podane z orzechami włoskimi.
Kolacja:
- makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym, suszonymi pomidorami, bazylią i nasionami dyni,
- grillowane warzywa (bakłażan, cukinia, pomidory).
2. Pasta z ciecierzycy do kanapek
Zobacz przepisPasta z ciecierzycy do kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z czarną soczewicą
Zobacz przepisSałatka z czarną soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z grillowanych warzyw
Zobacz przepisSałatka z grillowanych warzyw / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z grillowanych warzyw
Zobacz przepisSałatka z grillowanych warzyw / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jakich produktów nie należy jeść na diecie portfolio?
Oto kilka produktów, których spożycie warto ograniczyć lub całkowicie ich unikać, nie tylko na diecie portfolio:
- produkty bogate w tłuszcze nasycone - wysoko przetworzone produkty mięsne, tłuste mięsa, fast foody, ciężkie sosy i dania smażone mogą zawierać nadmiar tłuszczów nasyconych, co może niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu,
- żywność wysoko przetworzona i pełna dodatków - produkty typu fast food, gotowe dania, przetworzone przekąski mogą zawierać sztuczne dodatki, konserwanty i duże ilości soli, co jest niewskazane w diecie ochronnej dla serca,
- napoje słodzone - napoje słodzone, zarówno gazowane, jak i napoje owocowe z dodatkiem cukru, mogą dostarczać zbędnych kalorii i cukrów, co może wpływać negatywnie na ogólną równowagę diety,
- produkty wysokoprzetworzone z białkiem zwierzęcym - produkty mięsne, zwłaszcza te o wysokiej zawartości tłuszczu, mogą wpływać negatywnie na profil lipidowy. Zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i wybieranie chudego mięsa drobiowego czy ryb,
- słodycze i przekąski wysokokaloryczne - ciastka, ciasteczka, czekolady i inne słodkości o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przyspieszą zasypianie i pomogą utrzymać sen. Jedz i pij w porze kolacji »
Czy gotowanie na gazie jest zdrowe? Sprawdzamy, co złego może być w kuchence gazowej »
Nieoczywisty dodatek do sernika. Wychodzi delikatny i puszysty jak chmurka »