Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy nabierają charakterystycznego pikantnego posmaku. Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Fot.123RF/Picsel

Warto wprowadzić rzodkiewkę i jej przetwory do swojego jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Po to warzywo najczęściej powinny sięgać osoby, które są na diecie lub mają tendencje do anemii

Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Istnieje wiele odmian rzodkiewek. Różnią się miedzy sobą nie tylko kształtem i kolorem, ale także smakiem. Jedną z najpopularniejszych, którą możemy znaleźć w sklepach, jest Rumba, ma kulisty kształt o czerwonym kolorze i ostrym smaku. Skąd biorą się te pikantne nuty w rzodkiewce? Wszystko zależy od odmiany, pory roku i uprawy. Jeżeli ziemia, w której rosną jest zbyt sucha i narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych możemy być pewni, że rzodkiewka będzie mieć ostry smak. Prawidłowo nawodniona i zacieniona gleba gwarantuje słodkie warzywa.

Ostrości rzodkiewki nie należy jednak mylić z jej piekącym i gorzkawym posmakiem. Za to odpowiedzialne są olejki eteryczne, a wśród nich siarka. Dlatego, aby uniknąć dolegliwości w postaci wzdęć, nie powinno się jeść rzodkiewek w zbyt dużych ilościach. 

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Często zdarza się, że rzodkiewka po przyniesieniu jej ze sklepu, szybko staje się pomarszczona, miękka, a liście zaczynają gnić. Aby temu zapobiec, należy ją właściwie przechowywać. 

Rzodkiewkę umyj i pozbaw liści – nie wyrzucaj, mogą przydać się np. do przygotowania pesto. Następnie przełóż warzywa do słoika, wlej odrobinę zimniej wody, delikatnie zamknij i wstaw do lodówki. Taki sposób sprawi, że warzywo zachowa świeżość i będzie chrupiące nawet do sześciu dni

Zobacz także:

Olej palmowy: fakty i mity na temat popularnego tłuszczu

Moc witamin na talerzu: jak ugotować bób, by był idealny?

Jak zrobić sosy do sałatki? 9 najlepszych przepisów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 911

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4