Dania jednogarnkowe

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy nabierają charakterystycznego pikantnego posmaku. Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Fot.123RF/Picsel

Warto wprowadzić rzodkiewkę i jej przetwory do swojego jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Po to warzywo najczęściej powinny sięgać osoby, które są na diecie lub mają tendencje do anemii

Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Istnieje wiele odmian rzodkiewek. Różnią się miedzy sobą nie tylko kształtem i kolorem, ale także smakiem. Jedną z najpopularniejszych, którą możemy znaleźć w sklepach, jest Rumba, ma kulisty kształt o czerwonym kolorze i ostrym smaku. Skąd biorą się te pikantne nuty w rzodkiewce? Wszystko zależy od odmiany, pory roku i uprawy. Jeżeli ziemia, w której rosną jest zbyt sucha i narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych możemy być pewni, że rzodkiewka będzie mieć ostry smak. Prawidłowo nawodniona i zacieniona gleba gwarantuje słodkie warzywa.

Ostrości rzodkiewki nie należy jednak mylić z jej piekącym i gorzkawym posmakiem. Za to odpowiedzialne są olejki eteryczne, a wśród nich siarka. Dlatego, aby uniknąć dolegliwości w postaci wzdęć, nie powinno się jeść rzodkiewek w zbyt dużych ilościach. 

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Często zdarza się, że rzodkiewka po przyniesieniu jej ze sklepu, szybko staje się pomarszczona, miękka, a liście zaczynają gnić. Aby temu zapobiec, należy ją właściwie przechowywać. 

Rzodkiewkę umyj i pozbaw liści – nie wyrzucaj, mogą przydać się np. do przygotowania pesto. Następnie przełóż warzywa do słoika, wlej odrobinę zimniej wody, delikatnie zamknij i wstaw do lodówki. Taki sposób sprawi, że warzywo zachowa świeżość i będzie chrupiące nawet do sześciu dni

Zobacz także:

Olej palmowy: fakty i mity na temat popularnego tłuszczu

Moc witamin na talerzu: jak ugotować bób, by był idealny?

Jak zrobić sosy do sałatki? 9 najlepszych przepisów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 148

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1572

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 308

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8