Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy nabierają charakterystycznego pikantnego posmaku. Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Fot.123RF/Picsel

Warto wprowadzić rzodkiewkę i jej przetwory do swojego jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Po to warzywo najczęściej powinny sięgać osoby, które są na diecie lub mają tendencje do anemii

Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Istnieje wiele odmian rzodkiewek. Różnią się miedzy sobą nie tylko kształtem i kolorem, ale także smakiem. Jedną z najpopularniejszych, którą możemy znaleźć w sklepach, jest Rumba, ma kulisty kształt o czerwonym kolorze i ostrym smaku. Skąd biorą się te pikantne nuty w rzodkiewce? Wszystko zależy od odmiany, pory roku i uprawy. Jeżeli ziemia, w której rosną jest zbyt sucha i narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych możemy być pewni, że rzodkiewka będzie mieć ostry smak. Prawidłowo nawodniona i zacieniona gleba gwarantuje słodkie warzywa.

Ostrości rzodkiewki nie należy jednak mylić z jej piekącym i gorzkawym posmakiem. Za to odpowiedzialne są olejki eteryczne, a wśród nich siarka. Dlatego, aby uniknąć dolegliwości w postaci wzdęć, nie powinno się jeść rzodkiewek w zbyt dużych ilościach. 

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Często zdarza się, że rzodkiewka po przyniesieniu jej ze sklepu, szybko staje się pomarszczona, miękka, a liście zaczynają gnić. Aby temu zapobiec, należy ją właściwie przechowywać. 

Rzodkiewkę umyj i pozbaw liści – nie wyrzucaj, mogą przydać się np. do przygotowania pesto. Następnie przełóż warzywa do słoika, wlej odrobinę zimniej wody, delikatnie zamknij i wstaw do lodówki. Taki sposób sprawi, że warzywo zachowa świeżość i będzie chrupiące nawet do sześciu dni

Zobacz także:

Olej palmowy: fakty i mity na temat popularnego tłuszczu

Moc witamin na talerzu: jak ugotować bób, by był idealny?

Jak zrobić sosy do sałatki? 9 najlepszych przepisów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 471

60 min
7
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 42

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2