Olej palmowy: fakty i mity na temat popularnego tłuszczu

Olej palmowy jest wykorzystywany nie tylko w przemyśle, ale również w świecie kulinariów. Mimo jego szerokiego zastosowania bardzo często mówi się o jego szkodliwym wpływie na ludzkie zdrowie. Na co dzień stosujesz olej palmowy? Fakty i mity, które przedstawiamy, mogą cię zaskoczyć!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Olej palmowy to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych na rynku. Mimo to cieszy się on wątpliwą reputacją ze względu na kontrowersje związane zarówno z jego procesem produkcyjnym, jak i wątpliwym wpływem na zdrowie. Czy warto wdrożyć do menu olej palmowy? Fakty i mity na temat tego produktu są naprawdę zaskakujące! 

Sprawdź także: Dietetyczne desery – słodkości, które w niczym nie ustępują tradycyjnym!

Jak produkuje się olej palmowy? 

Wiele osób nie ma zbyt dużej wiedzy na temat tego, jak produkuje się olej palmowy. Istnieją aż dwa sposoby pozyskiwania tego surowca z miąższu owoców lub ziaren palmy oleistej. Jego główne uprawy znajdują się w Indonezji i Malezji, które plasują się na samym szczycie listy największych eksporterów oleju palmowego na świecie. Co ciekawe, kraje te zapewniają prawie 90 proc. jego światowej produkcji. 

Wśród największych problemów związanych z pozyskiwaniem oleju palmowego wymienia się negatywny wpływ na środowisko naturalne. Proces ten wymaga nie tylko masowej wycinki drzew, ale również podpalania lasów tropikalnych, które są bardzo ważnym elementem ekosystemu. Działania te nie pozostają bez znaczenia zarówno dla Matki Natury, jak i lokalnych społeczności. 

Jeśli często sięgasz po olej palmowy, najlepiej wybierać ten oznaczony specjalnym certyfikatem RSPO, czyli Roundtable for Sustainable Palm Oil. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt pochodzi ze zrównoważonej produkcji, o ograniczonym wpływie na środowisko. 

Olej palmowy w surowej postaci charakteryzuje się oleistą konsystencją i pomarańczowym odcieniem. Jego naturalny kolor związany jest z zawartością karotenoidów. Substancje te wykazują pozytywny wpływ na zdrowie, jednak olej palmowy zostaje ich pozbawiony w procesie rafinacji. W rezultacie końcowy produkt cechuje gładka i zbita tekstura, bez żadnego smaku ani zapachu. 

Zobacz: Czekoladowy mus z truskawkami

Co to jest olej palmowy? 

Mimo dużej dostępności oleju palmowego wiele osób nie zdaje sobie sprawy z jego składu oraz potencjalnego wpływu na ich organizm. Co to jest olej palmowy? Co kryje się w jego wnętrzu? I czy jest się czego obawiać podczas jego spożywania? 

Olej palmowy blisko w połowie składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich zbyt wysoka podaż w diecie może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Oprócz bycia materiałem energetycznym kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co przyczynia się do rozwoju miażdżycy, chorób serca, a także zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału. Ponadto ich wysokie spożycie sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, prowadząc do rozwoju nadwagi lub otyłości, a także pogorszenia ogólnego samopoczucia.  

Co dokładnie znajduje się w oleju palmowym? W jego skład wchodzi kwas palmitynowy, kwas oleinowy oraz kwas linolowy, który jest kwasem z grupy omega-6.  

Do czego dodaje się olej palmowy? 

Produkt ten jest głównie wykorzystywany w przemyśle spożywczym i służy do nadawania odpowiedniej konsystencji oraz podniesienia kaloryczności. W rezultacie artykuły z olejem palmowym w składzie są bardzo stabilne i trwałe.  

Jeśli na co dzień wystrzegasz się oleju palmowego, wiedz, że może on kryć się na etykietach pod różnymi, nieoczywistymi nazwami, w tym jako olej roślinny utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony oraz tłuszcz roślinny utwardzony. 

Olej palmowy to bardzo lubiany dodatek w przemyśle cukierniczym. Najczęściej można go znaleźć w kremach czekoladowych, batonach, ciasteczkach, chipsach oraz rozmaitych przekąskach. Stanowi on składnik takich wyrobów jak ciasto francuskie, pieczywo tostowe, bułki do hamburgerów czy gotowe dania.  

Warto mieć również świadomość, że olej palmowy jest chętnie wykorzystywany w farmaceutyce do produkcji kremów antycellulitowych, suplementów diety wspomagających krążenie czy kropli dla dzieci.

Czy olej palmowy jest niezdrowy? 

Do najważniejszych zagadnień w kontekście oleju palmowego zalicza się pytanie o to, czy olej palmowy jest niezdrowy. Dietetycy przestrzegają przede wszystkim przed nadmierną podażą zawartych w nim kwasów tłuszczowych, ze względu na ich udział w rozwoju chorób układu krwionośnego.  

Kto powinien unikać oleju palmowego? W grupie ryzyka znajdują się osoby z niewydolnością żylną, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Zależy ci na zmniejszeniu kaloryczności twoich dań? W takim razie unikaj smażenia na tym tłuszczu. Jednak zanim całkowicie wyeliminujesz olej palmowy z diety, pamiętaj, że wśród produktów dostępnych na rynku wyróżnić można: 

  • rafinowany olej palmowy – proces rafinacji nie tylko pozbawia olej cennych substancji odżywczych (w tym wspomnianych karotenoidów), ale również wzbogaca go o rakotwórcze związki chemiczne; 
  • surowy olej palmowy – surowiec w czystej postaci zawiera liczne witaminy i składniki mineralne i cechuje się niższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych; 
  • olej palmowy utwardzony – ma stałą konsystencję i wysoką odporność na temperaturę. 

Utwardzony tłuszcz, obecny w rozmaitych artykułach spożywczych, zawiera niebezpieczne dla zdrowia izomery trans. Do ich najbardziej szkodliwych cech należy zmiana właściwości błon komórkowych, wpływ na wzrost stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz przyrost tkanki tłuszczowej, a także sprzyjanie rozwojowi chorób metabolicznych, w tym insulinooporności i cukrzycy typu 2. Jaka objętość utwardzonych tłuszczów roślinnych jest dozwolona w diecie? Nie powinna ona przekraczać dwóch gramów dziennie. 

Rafinowany olej palmowy w kontrolowanej ilości może stać się elementem dietetycznego i dobrze zbilansowanego jadłospisu – a to dlatego, że jest on dobrym nośnikiem dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. witamin K, E, D i A. Podczas planowania posiłków pamiętaj także o tym, że tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię u zdrowych dorosłych.  

Sprawdź także: Bób na 10 sposobów. Proste i smaczne przepisy

Więcej ciekawostek od Smaker.pl 

Spodobał ci się nasz artykuł dotyczący szkodliwości oleju palmowego? Wiedz, że w naszym serwisie czeka na ciebie jeszcze więcej interesujących ciekawostek na rozmaite tematy. Szukasz kulinarnych inspiracji? Brakuje ci pomysłu na odżywczy obiad? Nie wiesz, czym różni się halibut od miruny i jakie dodatki do nich pasują? A może szukasz garści praktycznych porad dotyczących organizacji przyjęć i rodzinnych spotkań? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszych materiałach. Zapraszamy! 

Zobacz także:

Lody jako środek przeciwbólowy. Czy pomagają na ból gardła? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 33

60 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5