Kaszanka, flaczki, kotlety i bigos po wegańsku. Zaskoczy cię ten smak

Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie przejścia na wegetarianizm ze względu na uwielbienie do tradycyjnej kuchni polskiej. Tymczasem kaszanka, flaczki, kotlety czy bigos wege bardzo przypominają smak znanych nam dań. Przekonaj się sam.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Ciągle trwa zażarta dyskusja pomiędzy wegetarianami lub/i weganami a mięsożercami na temat nazywania stricte wegańskich lub wegetariańskich potraw nazwami tradycyjnych dań mięsnych. Jednak czy rzeczywiście bigos, kaszanka lub flaczki to potrawy z założenia mięsne?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Zapewne tak, gdyż kiedyś mało kto wyobrażał sobie przygotowywanie tych potraw bez mięsa. Z drugiej strony - kto wie? Flaczki czy kaszanka z pewnością dawniej zawierały mięso, jednak bigos zawsze był znany także w wersji wege. Taki przygotowywano między innymi jako danie postne.  

Tradycyjna kuchnia a kuchnia wege 

Wyobrażasz sobie wegetariańskie kotlety czy flaki? Przygotowywanie dań kuchni polskiej w wegetariańskim albo wegańskim wydaniu wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Dzięki naszym przepisom polska kuchnia bez mięsa będzie dla ciebie czymś zwyczajnym. Wielu tradycyjnym mięsożercom trudno będzie wyobrazić sobie klasyczne, domowe smaki bez mięsa właśnie, a często także bez mleka, masła czy jajek. 

Wiele osób zapyta – jaki jest tego cel? Argumentów przemawiających za kuchnią polską w wegetariańskim wydaniu jest całkiem sporo. Oczywiście chodzi między innymi o ciekawość. Zawsze jedliśmy tradycyjne dania pełne tłustego mięsa - dlaczego więc nie spróbować czegoś trochę innego, ale wciąż z nutką tradycjonalizmu?

Oczywiście nie można zapominać o względach ekologicznych, etycznych czy ideologicznych. To właśnie dlatego coraz więcej Polaków przechodzi na wegetarianizm, a nawet weganizm. Można śmiało powiedzieć, że rezygnacja z mięsa albo jego ograniczenie to nie tylko zachcianki, a po prostu globalny trend. Zdecydowanie wpłynie to też pozytywnie na nasze zdrowie.

To fakt, iż mięso ma wiele wartości odżywczych, ale też sporo tłuszczu, który nie ma dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Zmniejszenie ilości zjadanego mięsa jest zatem wskazane. Warto również wspomnieć, że dania wegetariańskie, także w tym tradycyjnym wydaniu, są lżejsze i przez to czujemy się po nich znacznie lepiej.

Zobacz: Wegetariański schabowy

Tradycyjna kuchnia a kuchnia wege - od czego zacząć? 

Przygotowywanie wegańskich czy wegetariańskich potraw w stylu tradycyjnym wydaje ci się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Jednak jeśli trochę stresuje cię to innowacyjne gotowanie, zacznij od prostych rozwiązań. Z pewnością na początek sprawdzi się bigos wege. Możesz go ugotować w tradycyjny sposób, po prostu nie dodając do niego mięsa. Podstawą bigosu są przecież kapusta i przyprawy. Z pewnością nie będzie brakowało ci mięsa. Jeżeli masz jednak wątpliwości – dodaj więcej suszonych grzybów. Bardzo dobrym pomysłem jest również dorzucenie wędzonych śliwek. One mogą dodać nieco tego mięsnego posmaku, którego w bigosie zresztą wcale nie potrzebujesz. Chyba że chcesz - to w 100% zależy od ciebie.

Sprawdź także: Najlepsze ciasta z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Bigos wegetariański - najlepszy przepis 

Mamy dla ciebie świetny przepis na bigos bez mięsa. Jego przygotowanie jest banalnie proste!

Składniki

  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 400 kg grzybów na przykład boczniaków lub pieczarek,
  • 3 duże cebule,
  • jedna puszka ciecierzycy,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • liść laurowy
  • ziele angielskie.

Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę cebulę oraz wcześniej namoczone (jeśli są suszone) grzyby. Dodaj przyprawy i wszystko razem chwilę pomieszaj. Następnie dodaj pokrojoną kapustę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj trochę wody. Gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Mniej więcej w połowie gotowania dorzuć odcedzoną ciecierzycę. Bigos ten, bardzo prosty w przygotowaniu, najlepiej smakuje następnego dnia. Opcjonalnie możesz dodać także kilka wędzonych śliwek. 

Przepis na kaszankę wege - sprawdź 

Czy da się przygotować wegetariańską kaszankę? Oczywiście, że tak. Mamy dla ciebie bardzo prosty, sprawdzony przepis. 

Składniki

  • 1 szklanka palonej kaszy gryczanej,
  • półtorej szklanki wody,
  • dwie puszki czerwonej fasoli,
  • 3 cebule,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku. 

Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko zagotuj. Dosyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kasza musi wchłonąć wodę. Cebulę pokrój i zeszklij na oleju ze szczyptą soli. Dodaj majeranek i starty czosnek. Wszystko wymieszaj razem z kaszą i zmiksowaną blenderem czerwoną fasolą. Całą kaszankę dopraw jeszcze wedle uznania, wyłóż na patelnię i chwilę podgrzej. Świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi i zasmażaną kapustą.  

Wegańskie flaczki z boczniaków - prosty przepis

Flaczki z boczniaków to prawdziwy hit. Pyszne, sycące danie, które na pewno spodoba się twojej rodzinie. Sprawdź, jak je przygotować. 

Składniki

  • dwie marchewki,
  • jedna pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 300 g boczniaków,
  • 2 małe cebule,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • jeden mały kawałek imbiru,
  • łyżka suszonej papryki słodkiej,
  • łyżka majeranku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • dwie łyżki sosu sojowego. 

Boczniaki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w grube paski, a pietruszkę, seler i marchewkę w słupki. Por pokrój w półplasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa smaż na oleju około pięciu minut i na koniec dodaj grzyby. Smaż niedługo, aby się nie rozpadły. Teraz czas na dodanie przypraw. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Całość smaż jeszcze około jednej minuty. Dodaj wywar warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. 

Kotlety mielone w wersji wege - przepis 

Kotlety a'la mielone możesz przygotować na przykład z czerwonej soczewicy. Robi się je bardzo szybko, a ich smak satysfakcjonuje wszystkich domowników. 

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • 400 g pieczarek,
  • jedna cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • jedno jajko plus jajko potrzebne do obtoczenia kotletów,
  • dwie łyżki bułki tartej plus bułka tarta potrzebna do obtoczenia kotletów,
  • tłuszcz do smażenia, na przykład olej roślinny lub masło klarowane,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól i pieprz.

Soczewicę zalej szklanką wody w garnku, dopraw solą i gotuj około 15 minut do miękkości. Dodaj do garnka przyprawy i wymieszaj. Pieczarki drobno pokrój i podsmaż je na maśle. Zrób to tak, aby pieczarki całkowicie odparowały i się zarumieniły. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. W misce połącz soczewicę, pieczarki, jajko i dwie łyżki bułki tartej. Dopraw wedle uznania. Uformuj kilka kotletów. Przygotuj cztery większe lub kilka mniejszych. Obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. 

1. Flaczki bezmięsne

 Flaczki bezmięsne Zobacz przepis

Flaczki bezmięsne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wegetariańskie kotleciki

 Wegetariańskie kotleciki Zobacz przepis

Wegetariańskie kotleciki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wegetariańskie gołąbki

 Wegetariańskie gołąbki Zobacz przepis

Wegetariańskie gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wegetariański gulasz, czyli pyszne danie jednogarnkowe

 Wegetariański gulasz, czyli pyszne danie jednogarnkowe Zobacz przepis

Wegetariański gulasz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami

 Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami Zobacz przepis

Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bigos wegetariański

 Bigos wegetariański Zobacz przepis

Bigos wegetariański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wegetariańskie bitki

 Wegetariańskie bitki Zobacz przepis

Wegetariańskie bitki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

 Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Zobacz przepis

Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sznycelki selerowe

 Sznycelki selerowe Zobacz przepis

Sznycelki selerowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Fasolka po bretońsku wege

 Fasolka po bretońsku wege Zobacz przepis

Fasolka po bretońsku wege / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

Jak uprawiać ogórki na balkonie? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 362

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4