Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy kuchnia wege jest zdrowa?
- Tradycyjna kuchnia a kuchnia wege - od czego zacząć?
- Najlepszy przepis na bigos wegetariański
- Najlepszy przepis na kaszankę wege
- Najlepszy przepis na flaczki z boczniaków
- Najlepszy przepis na kotlety mielone wege
- Najlepsze polskie dania w wersji wegetariańskiej
Ciągle trwa zażarta dyskusja pomiędzy wegetarianami lub/i weganami a mięsożercami na temat nazywania stricte wegańskich lub wegetariańskich potraw nazwami tradycyjnych dań mięsnych. Jednak czy rzeczywiście bigos, kaszanka lub flaczki to potrawy z założenia mięsne?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Zapewne tak, gdyż kiedyś mało kto wyobrażał sobie przygotowywanie tych potraw bez mięsa. Z drugiej strony - kto wie? Flaczki czy kaszanka z pewnością dawniej zawierały mięso, jednak bigos zawsze był znany także w wersji wege. Taki przygotowywano między innymi jako danie postne.
Tradycyjna kuchnia a kuchnia wege
Wyobrażasz sobie wegetariańskie kotlety czy flaki? Przygotowywanie dań kuchni polskiej w wegetariańskim albo wegańskim wydaniu wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Dzięki naszym przepisom polska kuchnia bez mięsa będzie dla ciebie czymś zwyczajnym. Wielu tradycyjnym mięsożercom trudno będzie wyobrazić sobie klasyczne, domowe smaki bez mięsa właśnie, a często także bez mleka, masła czy jajek.
Wiele osób zapyta – jaki jest tego cel? Argumentów przemawiających za kuchnią polską w wegetariańskim wydaniu jest całkiem sporo. Oczywiście chodzi między innymi o ciekawość. Zawsze jedliśmy tradycyjne dania pełne tłustego mięsa - dlaczego więc nie spróbować czegoś trochę innego, ale wciąż z nutką tradycjonalizmu?
Oczywiście nie można zapominać o względach ekologicznych, etycznych czy ideologicznych. To właśnie dlatego coraz więcej Polaków przechodzi na wegetarianizm, a nawet weganizm. Można śmiało powiedzieć, że rezygnacja z mięsa albo jego ograniczenie to nie tylko zachcianki, a po prostu globalny trend. Zdecydowanie wpłynie to też pozytywnie na nasze zdrowie.
To fakt, iż mięso ma wiele wartości odżywczych, ale też sporo tłuszczu, który nie ma dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Zmniejszenie ilości zjadanego mięsa jest zatem wskazane. Warto również wspomnieć, że dania wegetariańskie, także w tym tradycyjnym wydaniu, są lżejsze i przez to czujemy się po nich znacznie lepiej.
Zobacz: Wegetariański schabowy
Tradycyjna kuchnia a kuchnia wege - od czego zacząć?
Przygotowywanie wegańskich czy wegetariańskich potraw w stylu tradycyjnym wydaje ci się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Jednak jeśli trochę stresuje cię to innowacyjne gotowanie, zacznij od prostych rozwiązań. Z pewnością na początek sprawdzi się bigos wege. Możesz go ugotować w tradycyjny sposób, po prostu nie dodając do niego mięsa. Podstawą bigosu są przecież kapusta i przyprawy. Z pewnością nie będzie brakowało ci mięsa. Jeżeli masz jednak wątpliwości – dodaj więcej suszonych grzybów. Bardzo dobrym pomysłem jest również dorzucenie wędzonych śliwek. One mogą dodać nieco tego mięsnego posmaku, którego w bigosie zresztą wcale nie potrzebujesz. Chyba że chcesz - to w 100% zależy od ciebie.
Sprawdź także: Najlepsze ciasta z rabarbarem. Tylko proste przepisy
Bigos wegetariański - najlepszy przepis
Mamy dla ciebie świetny przepis na bigos bez mięsa. Jego przygotowanie jest banalnie proste!
Składniki
- kilogram kiszonej kapusty,
- 400 kg grzybów na przykład boczniaków lub pieczarek,
- 3 duże cebule,
- jedna puszka ciecierzycy,
- łyżka wędzonej papryki,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżka papryki słodkiej,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- liść laurowy
- ziele angielskie.
Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę cebulę oraz wcześniej namoczone (jeśli są suszone) grzyby. Dodaj przyprawy i wszystko razem chwilę pomieszaj. Następnie dodaj pokrojoną kapustę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj trochę wody. Gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Mniej więcej w połowie gotowania dorzuć odcedzoną ciecierzycę. Bigos ten, bardzo prosty w przygotowaniu, najlepiej smakuje następnego dnia. Opcjonalnie możesz dodać także kilka wędzonych śliwek.
Przepis na kaszankę wege - sprawdź
Czy da się przygotować wegetariańską kaszankę? Oczywiście, że tak. Mamy dla ciebie bardzo prosty, sprawdzony przepis.
Składniki
- 1 szklanka palonej kaszy gryczanej,
- półtorej szklanki wody,
- dwie puszki czerwonej fasoli,
- 3 cebule,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku.
Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko zagotuj. Dosyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kasza musi wchłonąć wodę. Cebulę pokrój i zeszklij na oleju ze szczyptą soli. Dodaj majeranek i starty czosnek. Wszystko wymieszaj razem z kaszą i zmiksowaną blenderem czerwoną fasolą. Całą kaszankę dopraw jeszcze wedle uznania, wyłóż na patelnię i chwilę podgrzej. Świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi i zasmażaną kapustą.
Wegańskie flaczki z boczniaków - prosty przepis
Flaczki z boczniaków to prawdziwy hit. Pyszne, sycące danie, które na pewno spodoba się twojej rodzinie. Sprawdź, jak je przygotować.
Składniki
- dwie marchewki,
- jedna pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 300 g boczniaków,
- 2 małe cebule,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 4 ząbki czosnku,
- jeden mały kawałek imbiru,
- łyżka suszonej papryki słodkiej,
- łyżka majeranku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- pół litra bulionu warzywnego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki sosu sojowego.
Boczniaki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w grube paski, a pietruszkę, seler i marchewkę w słupki. Por pokrój w półplasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa smaż na oleju około pięciu minut i na koniec dodaj grzyby. Smaż niedługo, aby się nie rozpadły. Teraz czas na dodanie przypraw. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Całość smaż jeszcze około jednej minuty. Dodaj wywar warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Kotlety mielone w wersji wege - przepis
Kotlety a'la mielone możesz przygotować na przykład z czerwonej soczewicy. Robi się je bardzo szybko, a ich smak satysfakcjonuje wszystkich domowników.
Składniki
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- 400 g pieczarek,
- jedna cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- jedno jajko plus jajko potrzebne do obtoczenia kotletów,
- dwie łyżki bułki tartej plus bułka tarta potrzebna do obtoczenia kotletów,
- tłuszcz do smażenia, na przykład olej roślinny lub masło klarowane,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- sól i pieprz.
Soczewicę zalej szklanką wody w garnku, dopraw solą i gotuj około 15 minut do miękkości. Dodaj do garnka przyprawy i wymieszaj. Pieczarki drobno pokrój i podsmaż je na maśle. Zrób to tak, aby pieczarki całkowicie odparowały i się zarumieniły. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. W misce połącz soczewicę, pieczarki, jajko i dwie łyżki bułki tartej. Dopraw wedle uznania. Uformuj kilka kotletów. Przygotuj cztery większe lub kilka mniejszych. Obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
2. Wegetariańskie kotleciki
Zobacz przepisWegetariańskie kotleciki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wegetariańskie gołąbki
Zobacz przepisWegetariańskie gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wegetariański gulasz, czyli pyszne danie jednogarnkowe
Zobacz przepisWegetariański gulasz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami
Zobacz przepisSwojskie jadło - kapusta z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wegetariańskie bitki
Zobacz przepisWegetariańskie bitki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami
Zobacz przepisGołąbki z kaszą jaglaną i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Fasolka po bretońsku wege
Zobacz przepisFasolka po bretońsku wege / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »
Jak uprawiać ogórki na balkonie? »
Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »