Dania jednogarnkowe

Bób na 10 sposobów. Proste i smaczne przepisy

Kiedy na polskich stołach zaczyna królować bób, możesz być pewny, że nareszcie nadeszło lato. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie dań z bobem w roli głównej. Jeśli poszukujesz ciekawych inspiracji, koniecznie zapoznaj się z poniższym artykułem.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Bób to popularne warzywo strączkowe, którym wiele z nas zajada się w okresie letnim. Sezon rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa, aż do sierpnia. Jest niezwykle pożywny, ponieważ zawiera dużo białka, a jednocześnie mało tłuszczu, co więcej spożywając bób, dostarczamy również błonnika. Będzie więc świetnym wyborem dla wegan i wegetarian oraz dla osób na diecie, ponieważ na długo pozostawia uczucie sytości. Co więcej, w 100 g ugotowanych nasion bobu znajdziemy jedynie 100 kcal.

Sprawdź także: Nalewka z zielonych ogórków – jak ją przygotować?

Jakie właściwości ma bób?

Bób to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo, jest źródłem witamin i minerałów. Zawiera kwas foliowy, składnik szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży. Kwas foliowy pomaga zapobiegać wystąpieniu wad rozwojowych płodu. Zalecany jest również osobom, u których wystąpiła anemia.

Jest wiele korzystnych dla organizmu właściwości bobu, m.in.: zawarty w nim błonnik i potas pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz usprawnia pracę układu krążenia. Bób używany jest również przy produkcji leków na chorobę Parkinsona, ponieważ zawiera lewodopy, która jest formą dopaminy. W efekcie chory przyjmujący leki na bazie bobu poprawia swoją sprawność ruchową.

Kto nie powinien jeść bobu?

Bób nie jest warzywem polecanym osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ zawiera wysoki indeks glikemiczny. Przez zawarte w nim składniki purynowe odradza się go również osobom, które borykają się z dną moczową. Bób może również działać alergizująco. Nieodpowiednio przyrządzony bób może powodować wzdęcia, aby tego uniknąć, przed ugotowaniem należy go zalać gorącą wodą i odczekać około godziny. Po tym czasie możesz przystąpić do gotowania, używając do tego świeżej wody.

Z czym jeść bób? Przepisy na dania z bobem

Kupiłeś bób i nie wiesz, jak go przyrządzić? Bób można jeść na surowo, jednak najczęściej poddaje się go obróbce termicznej. Ugotowane w osolonej wodzie ziarna bobu można jeść jako przekąskę, bez niczego, można również usmażyć go z czosnkiem, solą i masłem na patelnie. Bób to składnik, który możesz przemycić w wielu daniach, m.in.: pastach na kanapki, daniach obiadowych, czy sałatkach.

Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji z bobem w roli głównej, koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. FIT pasta z bobu do kanapek

 FIT pasta z bobu do kanapek Zobacz przepis

FIT pasta z bobu do kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy nie wygląda to jak najlepsze z możliwych śniadań? Chrupkie pieczywo i kontrastujące ze sobą smaki tworzą doskonałe połączenie, które podbije wasze kubki smakowe.

2. Burgery z bobu

 Burgery z bobu Zobacz przepis

Burgery z bobu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie mini burgery będą stanowić idealną przekąskę na przyjęciu lub podczas wieczornego seansu filmowego. Są zdecydowanie zdrowszym wyborem niż chipsy i popcorn, a do tego, po ich zjedzeniu, znacznie dłużej będziemy czuć się najedzeni.

3. Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

 Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką Zobacz przepis

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polacy kochają pierogi i to pod każdą postacią. Jest to również jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej na całym świecie. Jesteśmy przekonani, że taki farsz podbiłby serca niejednego Amerykanina lub Anglika.

4. Sałatka z bobem i parmezanem

 Sałatka z bobem i parmezanem Zobacz przepis

Sałatka z bobem i parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warzywa strączkowe doskonale wpływają na pracę naszego organizmu, dlatego jak najczęściej powinny pojawiać się w naszym menu. To danie jest najlepszym sposobem, aby wprowadzić je do swojej diety. Wyrazisty parmezan i bób to idealny duet.

5. Makaron z wołowiną i bobem

 Makaron z wołowiną i bobem Zobacz przepis

Makaron z wołowiną i bobem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamietajcie o tym, że bób to nie tylko doskonały materiał na przekąskę. Możecie przygotować z niego także doskonałe danie główne.

6. Kotlety drobiowe z bobem

 Kotlety drobiowe z bobem Zobacz przepis

Kotlety drobiowe z bobem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bób jest bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym. Stanowi doskonałą podstawę wielu ciekawych dań, które z pewnością będa hitem na waszych stołach.

7. Bób w śmietanie

 Bób w śmietanie Zobacz przepis

Bób w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bób można podać również w towarzystwie śmietany. To pyszny, domowy przepis, który przeniesie cię w czasy dzieciństwa. 

8. Risotto z bobem

 Risotto z bobem Zobacz przepis

Risotto z bobem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W kategorii szybkich obiadów świetnym wyborem będzie risotto. To fantastyczny sposób na proste danie ze świeżych, wysokiej jakości składników. 

9. Sałatka z bobem i mozzarellą

 Sałatka z bobem i mozzarellą Zobacz przepis

Sałatka z bobem i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Taką sałatkę z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy. Z pewnością niejeden współpracownik będzie chciał jej spróbować lub przynajmniej poprosi was o przepis.

10. Bób z serem żółtym

 Bób z serem żółtym Zobacz przepis

Bób z serem żółtym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 Zobacz także:

Które pomidory wybrać na przecier? Jak go zrobić? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 183

30 min
3
Dania główne Boeuf Stroganow.

Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...

Odsłon: 18

30 min
1
15 min
12
30 min
8
Ciasta Placek czekoladowo-karmelowy

Placek czekoladowo-karmelowy to połączenie najlepszych smaków i różnorodnych...

Odsłon: 16252

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

3
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

15
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3