Z tego artykułu dowiesz się:
- Bób w diecie - dlaczego warto go jeść?
- Bób - właściwości odżywcze
- Kto nie powinien jeść bobu?
- Jak ugotować bób?
- Jak ugotować bób z masłem?
- Jak ugotować bób na parze?
Bób to jedna z najzdrowszych letnich przekąsek – świetnie smakuje solo, a także jako dodatek do sałatek i świeżych obiadów. Jakie wartości odżywcze posiada bób? Czy warto umieścić go w codziennej diecie? W jaki sposób go gotować, aby móc delektować się jego wyjątkową soczystością?
Sprawdź także: Co zrobić, żeby w domu nie śmierdziało podczas gotowania kapusty, bobu i kalafiora?
Bób w diecie – dlaczego warto go jeść?
Bób to smaczny składnik wielu dań i ogromna bomba mikroelementów, którymi warto cieszyć się, spożywając go zarówno w świeżej, jak i mrożonej wersji. Jesteś na diecie niskowęglowodanowej? W takim razie wiedz, że strączek ten gwarantuje maksimum minerałów w minimum kalorii (miska ugotowanego bobu to równowartość kaloryczna dwóch jabłek), dlatego możesz śmiało jeść go nawet każdego dnia! Jakie dokładnie witaminy i minerały można w nim znaleźć?
Bób – właściwości odżywcze
Bób to doskonałe źródło pełnowartościowego białka – zawiera go na tyle dużo, że może z powodzeniem stanowić dobrą alternatywę dla wielu produktów odzwierzęcych w twoim menu. W 100 g strączka znajduje się zaledwie 110 kcal i moc witamin, tj. witaminy C, A i K oraz te z grupy B.
Bób obfituje w żelazo, kwas foliowy oraz witaminę B12, dzięki czemu jest nie tylko dedykowany osobom z anemią i chorobami układu krążenia, ale również kobietom planującym ciążę i przyszłym mamom.
Lewodopa znajdująca się w strączku to biologicznie aktywna forma dopaminy, która może swobodnie przedostawać się przez barierę krew-mózg. Dzięki temu stanowi ona istotny składnik jadłospisu pacjentów cierpiących na choroby neurodegeneracyjne.
Zastanawiasz się, jakie jeszcze działanie wykazuje bób? Właściwości odżywcze tego strączka są dodatkowo związane z obecnością takich minerałów jak wapń, fosfor, sód, potas, cynk oraz magnez – ten ostatni jest szczególnie ważny w kontekście ochrony układu nerwowego i mózgu.
Zobacz: Zupa koperkowa z bobem, młodymi ziemniakami i jogurtem
Kto nie powinien jeść bobu?
Bób jest po brzegi wypełniony zdrowymi związkami – działa ochronnie na liczne narządy i wspiera pracę większości układów w ludzkim organizmie. Jest również polecany osobom na diecie redukcyjnej. Czy mimo jego licznych zalet jest ktoś, kto powinien nie jeść bobu?
Wśród osób, którym zaleca się unikanie tego strączka, znajdują się pacjenci przyjmujący leki z lewodopą oraz z silnymi tendencjami do wzdęć i niestrawności. Ze względu na to, że bób może zmniejszać wchłanianie niektórych leków, warto skonsultować wdrożenie go do diety z lekarzem specjalistą lub dietetykiem klinicznym.
Jak ugotować bób?
Gotowany bób to bez wątpienia jedna z jego najpopularniejszych wersji goszczących na polskich stołach. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu ani dużego doświadczenia w kuchni – wystarczy garnek z wodą, trochę soli i kilkanaście minut, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem zielonego warzywa. Jak ugotować bób? Przebieg obróbki termicznej będzie różnił się w zależności od tego, czy zdecydujesz się na świeżego, czy na mrożonego strączka.
Jak ugotować świeży bób?
Jeśli właśnie położyłeś woreczek ze świeżym bobem na kuchennym blacie, nie zwlekaj zbyt długo i szybko zabierz się za jego przyrządzanie! Średnio młody bób nadaje się do podania po ok. sześciu minutach gotowania. Wysyp bób na sitko i opłucz go w zimnej wodzie – zabieg ten odświeży i oczyści roślinę. Zagotuj wodę w średnim garnku, dodaj szczyptę soli i odrobinę cukru, a następnie zacznij gotować strączek. Po upływie czterech-pięciu minut sprawdź, czy jest już gotowy.
Jak ugotować świeży bób i kiedy wiadomo, czy nadaje się do jedzenia? Po zdjęciu łupiny powinien mieć bardzo intensywny, zielony kolor, natomiast sama łupina powinna łatwo oddzielać się od strączka. Jeśli przyrządzasz stary bób, czas obróbki może wydłużyć się nawet do 15-40 minut.
O czym jeszcze należy pamiętać podczas gotowania bobu? Nie przykrywaj garnka i raz na jakiś czas mieszaj jego zawartość. Na samym końcu wysyp warzywa na sitko i przepłucz zimną wodą – dzięki temu skórka zacznie się marszczyć i bardzo łatwo oddzieli się od miąższu.
Jak ugotować mrożony bób?
Uwielbiasz bób i chciałbyś delektować się nim nawet poza sezonem letnim? W takim razie stawiaj na jego mrożony wariant. Jedną z jego największych zalet jest stały czas gotowania, który nie zależy od wieku strączka. Zazwyczaj wystarczy kierować się instrukcjami podanymi przez producenta, aby cieszyć się smacznym i jędrnym bobem.
Jak ugotować mrożony bób? Nie musisz ograniczać się do obróbki w osolonej wodzie i możesz wybrać gotowanie na parze. Włóż mrożone warzywo do specjalnego garnka albo metalowego durszlaka, który później umieścisz nad parującą wodą. Metoda ta sprawi, że strączek zachowa więcej substancji odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania.
Zdecydowałeś się na mrożony bób? Pamiętaj, aby przechowywać go w temperaturze poniżej 15 stopni. Dzięki temu zabiegowi możesz bez obaw zrobić większe zapasy. Nie zapominaj również o tym, aby zawsze wrzucać strączek do wrzącej wody.
Sprawdź także: Bób na 10 sposobów. Proste i smaczne przepisy
Jak ugotować bób z masłem?
Klasyczna wersja bobu nieco ci się przejadła? W takim razie koniecznie spróbuj wariantu z masłem, np. czosnkowym. Jak ugotować bób z masłem? Do jego wykonania potrzebujesz kilku podstawowych składników, tj. czosnku, masła, natki pietruszki oraz soli.
Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania bobu w wodzie. Jeśli udało ci się kupić w miarę młody strączek, wystarczy od sześciu do 15 minut. Gdy warzywo będzie gotowe, odcedź je i przejdź do przygotowania masła czosnkowego.
Posiekaj czosnek i rozetrzyj go z odrobiną soli na papkę. Rozgrzej masło w rondelku, podsmaż czosnek i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie komponenty energicznymi ruchami i wyłącz gaz. Na samym końcu wsyp do rondelka bób, posól, ponownie wymieszaj i podawaj na ciepło.
Jak ugotować bób na parze?
Nie jesteś fanem strączków z wody i zastanawiasz się, jak ugotować bób na parze? Przygotowanie świeżego składnika tą metodą to tak naprawdę kwestia kilku chwil. Włóż bób do durszlaka i opłucz go pod bieżącą wodą. Po dokładnym oczyszczeniu i odświeżeniu umieść go w specjalnym garnku do gotowania na parze.
Obróbka termiczna powinna zająć nie więcej niż 10 minut w przypadku świeżego bobu oraz od 15 do 40 minut, jeśli dysponujesz bardzo dojrzałym warzywem. Nie posiadasz garnka do gotowania na parze? To żaden problem – wystarczy, że przygotujesz przysmak przy pomocy zwykłego naczynia i metalowego sitka.
Lody jako środek przeciwbólowy. Czy pomagają na ból gardła? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »