Dania jednogarnkowe

Dobry sos do sałatki to już połowa sukcesu. To właśnie on łączy wszystkie składniki i podkreśla ich walory smakowe. Ponadto zawarty w nim tłuszcz ułatwia przyswajanie znajdujących się w warzywach witamin i składników odżywczych. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować proste i niezwykle smaczne dressingi do sałatek.

Im lżejsza sałatka, tym delikatniejszy i rzadszy powinien być dressing | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zrobić dressing, który doda wyjątkowego smaku i aromatu wszystkim składnikom? Z naszego artykułu dowiesz się, jaki sos do sałatki wybrać, w zależności od jej rodzaju? Przedstawiamy 9 najlepszych propozycji!  

Sprawdź także: Sałatka nicejska na 9 sposobów

Sos do sałatki - jaki wybrać?

Sekretnym składnikiem każdej sałatki bez wątpienia jest sos, który zazwyczaj dobiera się do rodzaju sałaty. Im jest ona delikatniejsza, tym lżejszy i rzadszy powinien być dressing, aby nie zdominować jej smaku. Z kolei do sałatek z gotowanych warzyw, z dodatkiem mięsa czy śledzi doskonale sprawdzą się sosy gęstsze na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Tajemnica dobrego smaku tkwi w wysokiej jakości składników użytych w sosie do sałatki.

Najczęstszą bazą do dressingu jest oliwa z oliwek. Warto mieć również pod ręką ocet balsamiczny, jogurt oraz cytrynę. Ponadto sosy można modyfikować na różne sposoby, dodając czosnek, zioła, przyprawy, starte warzywa czy też sosy orientalne. Chociaż na rynku dostępna jest ogromna ilość różnych dressingów do sałatek, najsmaczniejsze są te przygotowane samodzielnie. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pyszne sosy do sałatek.

Jak zrobić sos do sałatki winegret?

Sos do sałatki winegret to jeden z najpopularniejszych dressingów. Ten francuski klasyk jest znany niemal na całym świecie. Jego nazwa wywodzi się od francuskiego słowa vinaigre, które oznacza ocet. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Podstawą winegretu są oliwa i ocet. Dodatkowo dodaje się do niego różne przyprawy i aromatyczne zioła, takie jak bazylia, oregano i tymianek.

Sos winegret charakteryzuje się kwaskowatym i nieco orzeźwiającym smakiem, dlatego idealnie pasuje niemal do każdej sałatki. Idealnie komponuje się z sałatą rzymską, rukolą, szpinakiem, pomidorkami, ogórkami czy oliwkami. Warto jednak zaznaczyć, że składniki dressingu należy połączyć w odpowiedniej kolejności i proporcji, gdyż przyprawy łączą się lepiej z octem, niż z oliwą. Oto przepis na sos do sałatki winegret:     

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego (lub łyżka soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta suszonych ziół

Do miseczki wlej ocet (lub sok z cytryny). Dodaj sól, zioła, musztardę i wymieszaj. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe!

Jak zrobić sos do sałatki Cezar?

Sałatka Cezar to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Jest dostępna w menu niemal każdej restauracji. Sekretem tego dania jest gęsty, aromatyczny sos majonezowy z dodatkiem sosu worcestershire, który jest przygotowany na bazie ryb, octu i cukru. Ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak, a jego nazwa pochodzi od angielskiego miasta Worcester.

Można go jednak zamienić na mały filecik anchois z sardeli. Sos do Cezara sprawdzi się nie tylko w sałatkach, ale również jest idealny na kanapki. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza świeżym ziołom, a także sporej ilości czosnku. Jak zrobić sos do sałatki Cezar? Podpowiadamy:

Składniki

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  • sól, pieprz

Posiekaj drobno lub zmiażdż czosnek. Przełóż do miseczki, dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sos worcestershire i drobno starty parmezan lub grana padano. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe! 

Jak zrobić sos do sałatki z rukolą?

Rukola ma bardzo charakterystyczny, lekko pikantny, orzechowy smak, który wzbogaca wiele potraw o mniej wyrazistych walorach smakowych. Właśnie dlatego warto zastanowić się, jak zrobić sos do sałatki z rukolą, aby nie utraciła swoich pierwotnych nut. Dressing powinien być lekki, by zrównoważyć całą kompozycję smaków. Wystarczy mieć w kuchni oliwę, miód i musztardę. Oto przepis na szybki sos do sałatki z rukolą:

Składniki

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • dowolne świeże lub suszone zioła

Wyciśnij sok z cytryny. Przelej go do słoika, najlepiej przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodaj starty ząbek czosnku. Następnie dodaj musztardę, miód, zioła, sól i pieprz. Zakręć słoik i porządnie nim potrząśnij, aby wszystkie składniki się wymieszały. Gotowe! Teraz można polać sosem sałatkę z rukolą. Smacznego!

Jak zrobić sos do sałatki z kurczakiem?

Sałatka z kurczakiem jest nie tylko niskokaloryczną, ale również pożywną i sycącą. Do tego dania warto wypróbować gęstsze sosy na bazie śmietany, jogurtu naturalnego czy majonezu. Z kolei dodatek przypraw nada dressingowi wyjątkowego smaku i aromatu. Wypróbuj nasz przepis na sos do sałatki z kurczakiem:

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przełóż jogurt do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, paprykę oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem do sałatki z kurczaka sos należy wstawić wcześniej na około jedną, dwie godziny do lodówki. Gotowe!

Jak zrobić sos do sałatki greckiej z fetą?

Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jak sama jej nazwa wskazuje, pochodzi z Grecji, o sprawia, że w jej składzie możemy znaleźć dodatki charakterystyczne dla tego kraju. Samo przygotowanie sałatki greckiej z fetą należy do jednych z najprostszych i nie wymaga dużych wysiłków.

Nieodłączną częścią tego dania jest sos, który może być wykonany na bazie różnych olejów (np. lnianego, rzepakowego, z pestek winogron czy oliwy z oliwek) lub jogurtu naturalnego. Jednym z najpopularniejszych dressingów do sałatki z fetą jest klasyczny winegret, który świetnie podkreśla smak świeżych warzyw. Doskonałym dodatkiem jest również sos francuski na bazie musztardy, oregano i bazylii, a także ziołowo-czosnkowy. Oto przepis na sos do sałatki z fetą:

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5-6 łyżek drobno posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Zioła wsyp do miseczki lub słoika. Zalej octem balsamicznym i dokładnie wymieszaj. Następnie zalej oliwą tak, by przykryła mieszankę około milimetra nad jej powierzchnią. Dodaj cukier, sól, pieprz i ponownie dokładnie wymieszaj. Pyszny, zielony sos do sałatki z fetą gotowy! Smacznego.

Jak zrobić sos do sałatki z tuńczykiem?

W przypadku, uwielbianej przez wielu, sałatki z tuńczykiem doskonale sprawdzi się sos musztardowy. Oprócz musztardy przygotowuje się go z dodatkiem oliwy z oliwek, octu winnego, miodu, czosnku i koperku. Można zdecydować się jednak na klasyczne rozwiązanie i po prostu podać do sałatki z tuńczykiem majonez. Oto nasza propozycja na sos, który będzie dobrze się kombinował ze wszystkimi składnikami dania.   

Składniki

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • miód
  • sól, pieprz

Wymieszaj olej z obiema musztardami. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę z tuńczyka. Gotowe, smacznego!

Jak zrobić sos do sałatki ziemniaczanej?

Sałatka ziemniaczana to jedna z bardziej popularnych sałatek w Polsce, zwłaszcza zimą, gdy wybór świeżych warzyw jest ograniczony. Najczęściej jest serwowana właśnie z sosem kremowym, który jest gęstszy i bardziej wyrazisty w smaku. Do jego przygotowania idealnie sprawdzą się majonez, śmietana, musztarda i zioła. Równie dobrym wyborem będzie sos czosnkowy czy miodowo-musztardowy. Wybór jest naprawdę szeroki. Podpowiadamy, jak zrobić sos do sałatki ziemniaczanej:

Składniki

  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę sosem. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Jak zrobić sos do sałatki z makaronem?

Sałatka z makaronem to danie, które znajdziemy w wielu kuchniach świata. Jest to świetny pomysł na posiłek, który można przygotować z wyprzedzeniem, dlatego cieszy się  powodzeniem na różnego rodzaju rodzinnych i przyjacielskich przyjęciach. Sałatka z makaronem będzie smakowała wyśmienicie z dodatkiem lekkiego sosu winegret. Można sięgnąć również po sos pomidorowy, czosnkowy, koperkowo-ziołowy oraz miodowo-musztardowy. Sprawdź, jak zrobić sos do sałatki z makaronem:

Składniki

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • koper świeży
  • lubczyk
  • cząber
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wgnieć czosnek do jogurtu. Dodaj koper, lubczyk, majeranek i cząber. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę z makaronem sosem jogurtowo-koperkowym. 

Jak zrobić sos do sałatki owocowej?

Sałatka owocowa to doskonały pomysł na kolorowy deser. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie - wystarczy pokroić owoce na mniejsze kawałki i wymieszać wszystko w dużej misce. Sekretem smacznej sałatki jest dressing, który zazwyczaj przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego. Smak sosu można urozmaicić, dodając np. miód, miętę lub orzechy. Poniżej znajduje się przepis na dressing do sałatki owocowej:

Składniki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • skrobia kukurydziana
  • wanilia

Sok pomarańczowy, miód, skrobię kukurydzianą i wanilię ubij razem w małym rondlu do momentu, aż masa będzie gładka. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę, stale ubijając. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Zalej owoce kremowym sosem. 

Masz ochotę na sałatkę z domowym sosem? Sprawdź propozycje naszych użytkowników:

1. Sos z awokado do sałatki

 Sos z awokado do sałatki Zobacz przepis

Sos z awokado do sałatki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ziołowy winegret

 Ziołowy winegret Zobacz przepis

Ziołowy winegret / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sos szwedzki

 Sos szwedzki Zobacz przepis

Sos szwedzki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sos malinowy

 Sos malinowy Zobacz przepis

Sos malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos czosnkowy

 Sos czosnkowy Zobacz przepis

Sos czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos jagodowy

 Sos jagodowy Zobacz przepis

Sos jagodowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sos diabelski

 Sos diabelski Zobacz przepis

Sos diabelski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sos tzatziki

 Sos tzatziki Zobacz przepis

Sos tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sos Mephisto

 Sos Mephisto Zobacz przepis

Sos Mephisto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sos do sałatek

 Sos do sałatek Zobacz przepis

Sos do sałatek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1138

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 174

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8