Dania jednogarnkowe

Sałatki to dania, które cieszą się sporą popularnością – nie tylko w restauracjach, ale i w domach. Będzie świetnym wyborem na lunch, kolację, a nawet na imprezę. Jak przygotować sałatkę nicejską, by była najsmaczniejsza?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Sałatka nicejska składa się z niewielu składników, jest prosta w przygotowaniu, a co więcej można przemycić w niej sporą ilość warzyw. Z pewnością, jest jedną z popularniejszych sałatek na świecie. Doczekała się także wielu wariantów. Prawdopodobnie Francuzi nigdy nie uznaliby tych wariacji, ale czy nas to powstrzymuje? W żadnym wypadku! 

Sprawdź także: Sałatka z truskawką w roli głównej 

Skąd pochodzi sałatka nicejska? 

Zanim jednak przejdziemy do przepisów na różnorodne sałatki, warto zastanowić się, skąd pochodzi sałatka nicejska w swojej pierwotnej formie. Jak mówi sama nazwa, sałatka pochodzi z Nicei, a zatem z Francji. Jeśli chcecie zamówić ją, korzystając z miejscowego dialektu, poproście o „la salada nissarda”.  

Chociaż jest to niezwykle popularna sałatka, podawana w wielkich restauracjach na świecie, początkowo była daniem ludzi ubogich, którzy wrzucali do niej to, co mieli. Najczęściej były to pomidory, oliwa i anchois. Z czasem do zestawienia dołączyła rukola, gotowane jajko i cebula. Obecnie jednak sałatka nicejska prezentuje się naprawdę różnorodnie. Tak, została wzbogacona nawet o ziemniaki! O tym i pozostałych przepisach opowiemy jednak poniżej. 

Sałatka nicejska – składniki 

Jak już wspomnieliśmy, sałatka ta wygląda inaczej w każdym miejscu na świecie. Jak zatem prezentuje się oryginalna sałatka nicejska? Składniki są tutaj głównie surowe – najważniejszą zasadą tego dania jest bowiem to, by oprócz ugotowanego jajka i anchois nie było tu nic innego, poza świeżymi warzywami. Wśród nich znajduje się oczywiście pomidor, cebula, oliwki, rukola, a także papryka. Niektórzy jednak rukolę zamieniają na sałatę rzymską, a anchois na tuńczyka z puszki czy łososia.  

Jak przygotować to danie, by było perfekcyjne? Zacznijcie od przygotowania winegretu. Do miseczki wlejcie sześć łyżek oliwy, dwie łyżki octu winnego, sól oraz pieprz, a także łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko energicznie, by składniki się połączyły, tworząc kremowy sos.  

Talerz, na którym ma być podana sałatka, powinien zostać natarty czosnkiem, by był on delikatnie wyczuwalny w daniu. Umyjcie wszystkie warzywa – paprykę, rukolę, pomidory. Dwa jajka ugotujcie na twardo. Sałatę ułóżcie na środku talerza, pokrojone na ćwiartki pomidory ułóżcie koncentrycznie.  

Całość posypcie pokrojoną w drobną kostkę papryką oraz piórkami cebuli. Dodajcie oliwki i ugotowane jajka (ćwiartki), a także kilka rybek anchois. Całość polejcie winegretem. Sałatka będzie smakować doskonale.  

Sałatka nicejska z tuńczykiem grillowanym, przepis Jamiego Olivera

Wiele przepisów podaje, by sałatkę nicejską przygotowywać z tuńczykiem. Nie zastępuje się nim anchois, a jedynie dodaje go do warzyw. Możecie wykorzystać do tego tuńczyka z puszki, najlepiej w sosie własnym, jednak nie jest on tak dobry, jak świeży stek z tuńczyka. Dlatego najlepszym wyborem będzie przygotowanie steku, a następnie dodanie go do sałatki. Jak to zrobić?  

Najzdrowszym sposobem jest oczywiście przygotowanie tuńczyka na parze. Wystarczy delikatnie oprószyć go solą i pieprzem, a następnie umieścić w naczyniu do gotowania na parze na 12 minut. Jeśli jednak wolicie usmażyć tuńczyka, on także będzie świetnie prezentować się na sałatce. Zresztą to udowodnił nam pewien znany szef kuchni. Jak w jego wykonaniu wygląda sałatka nicejska? Jamie Oliver dodał do niej nie tylko grillowanego tuńczyka, ale także niewielką ilość fety i fasolkę szparagową.  

Jak przygotować go tuńczyka według jego przepisu? Umyjcie go i osuszcie papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyjcie odrobiną dressingu przygotowanego z oliwy z oliwek, świeżej bazylii, anchois i soku z cytryny. Dressing musi oczywiście być zblendowany. Następnie smażcie na patelni grillowej (rozgrzanej!). Na każdą stronę przeznaczcie od trzech do pięciu minut. Wszystko zależy od grubości mięsa i stopnia wysmażenia, na jakim wam zależy. Najlepiej jednak smakuje tuńczyk, który jest różowy w środku. Po usmażeniu mięsa przekrójcie stek i połóżcie go na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest już gotowa – smacznego! 

Sałatka nicejska z jajkiem 

Sałatka nicejska z jajkiem to właściwie norma – rzadko znajduje się przepisy bez tego składnika. Ważne jest jednak, by jajko przygotować odpowiednio. Powinno ono mieć lekko płynne żółtko, by po rozkrojeniu wypływało ono z jajka i rozlewało się po sałacie. Nie może być jednak „na miękko”, gdyż białko musi być dobrze ścięte.  

Sałatka nicejska z kurczakiem 

Sałatka nicejska z kurczakiem to wersja dla osób, które nie przepadają za rybami, a jednak chcą cieszyć się doskonałym smakiem warzyw z winegretem. Czy rzeczywiście jest to sałatka nicejska? Francuzi raczej by się nie zgodzili. Niektóre restauracje podają taką wersję w swoich lokalach i cieszy się ona sporym zainteresowaniem.  

Jak przygotować kurczaka do sałatki nicejskiej? Pokrójcie pierś z kurczaka w długie paski, a następnie przekrójcie je na pół, by odrobinę je skrócić. Oprószcie solą i pieprzem, jednak nie dodawajcie żadnych innych przypraw. Kurczak powinien smakować mięsem i winegretem. Smażcie go na patelni z obu stron, by był lekko przyrumieniony, ale nie przypalony. Musi być wilgotny w środku.   

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem 

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem będzie trochę bardziej tłusta od wersji z tuńczykiem. Łosoś wędzony z pewnością jednak doskonale sprawdzi się jako główny element sałatki. Najlepiej położyć plastry ryby w centralnym punkcie – na samym środku talerza – by ozdobił on całe danie.  

Zobacz: Sałatka cezar z krewetkami i anchois

Sałatka nicejska z ryżem 

Sałatka nicejska z ryżem to ciekawa wariacja na temat tego popularnego dania. Ryż zastępuje tu sałatę i staje się bazą sałatki. Danie prezentuje się inaczej, ale także inaczej smakuje – bardziej, jak risotto z dodatkami. Będzie to idealne danie dla osób, które po ciężkim dniu chcą zjeść coś bardziej treściwego od sałatki. 

Sałatka nicejska z ziemniakami 

Sałatka nicejska z ziemniakami to kolejny wariant oryginalnego przepisu. Jest z pewnością dużo bardziej sycący od sałatki z rukolą. Tutaj również pomijamy sałatę, zastępując ją ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki. Nie dajcie się jednak zwieść – sałatka jest zaskakująco dobra, a wszystkie składniki świetnie się ze sobą łączą. 

Sałatka nicejska z fasolką szparagową 

Sałatka nicejska z fasolką szparagową stała się już na tyle popularna, że niektóre osoby uważają, iż ten dodatek był tam od zawsze. Prawdopodobnie dlatego, że doskonale pasuje do ryby i sałaty. Fasolkę szparagową dodaje się właściwie do większości wariantów sałatki – wersji z ziemniakami, ryżem, kurczakiem, tuńczykiem czy łososiem. Wystarczy, że ugotujecie ją do miękkości, a następnie dodacie do sałatki.  

Sałatka nicejska zawsze jest dobrym pomysłem – niezależnie od tego, jaką jej wersję wybierzecie. Jeśli szukasz inspiracji, zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Warzywa po Nicejsku

 Warzywa  po Nicejsku Zobacz przepis

Warzywa po Nicejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Sałatka a'la nicejska

 Sałatka a'la nicejska Zobacz przepis

Sałatka a'la nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Jak ugotować kalafiora? Triki, które każdy kucharz powinien znać »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3450

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 194

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1638

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 43

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8