Dania jednogarnkowe

Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej.

6 najsłynniejszych sałatek na świecie, które warto spróbować | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na spotkania z rodziną lub znajomymi często szykujemy sycące, apetycznie wyglądające i po prostu przepyszne sałatki. Tylko czym zaskoczyć gości, żeby przekąski nie tylko kusiły wyglądem, ale też smakowały? Warto zapomnieć o przypadkowych kombinacjach smaków, zamiast tego sięgając do światowej klasyki. Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatki, które od dziesięcioleci święcą triumfy na stołach w różnych zakątkach świata.

1. Sałatka Waldorf

 Sałatka Waldorf Zobacz przepis

Sałatka Waldorf / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta kultowa sałatka pochodzi z Nowego Jorku i po raz pierwszy zaserwowano ją pod koniec XIX wieku, w słynnym hotelu Waldorf. Autorem jest Szwajcar Oscar Tschirky - legenda amerykańskiej gastronomii. Tschirky podał ją w 1893 roku z okazji otwarcia hotelu. Szybko podbiła ona serca znamienitych gości, którzy tworzyli śmietankę towarzyską Nowego Jorku.

W oryginalnej wersji dania znajdują się tylko pokrojone w kostkę jabłka i seler, wymieszane z dobrym majonezem. Z biegiem czasu kilkoro innych genialnych kucharzy wzbogaciło sałatkę o winogrona, rukolę, orzechy włoskie, a nawet kurczaka, bez których dziś trudno wyobrazić sobie to danie.

2. Sałatka Cezar

 Sałatka Cezar Zobacz przepis

Sałatka Cezar / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Według legendy najpopularniejsza sałatka na świecie powstała przez przypadek, a w zasadzie z braku składników. W 1924 roku po raz pierwszy skomponował ją Ceasar Cardini - Włoch przebywający w mieście Tijuana, w Meksyku. Z zapewnień jego córki wynika, że w czasie hucznych obchodów Dnia Niepodległości Cardiniemu zaczynało brakować zapasów.

Gdy wieczorem do jego lokalu przyszła duża grupa wygłodniałych klientów, szef uraczył ich tym, co zostało mu w spiżarni. A były to: sałata rzymska, starty parmezan, grzanki i sos czosnkowy z anchois. Obecnie często dodajemy do niej grillowanego kurczaka, jajko lub krewetki.

3. Sałatka grecka

 Sałatka grecka Zobacz przepis

Sałatka grecka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wywodzi się z greckiej, lokalnej kuchni, przez co jest też nazywana wiejską sałatką grecką. Warto dodać, że uchodzi za najbardziej znane danie z tego regionu, rozpowszechnione na całym świecie. Istnieje w naszych jadłospisach od dawna, więc jej oryginalny smak jest bardzo często zmieniany lub urozmaicany o rodzime dodatki. Jak powinna wyglądać oryginalna sałatka grecka?

Na pewno muszą się w niej znaleźć grubo posiekane ogórki i pomidory, czerwona cebula, zielona papryka pokrojona w plastry, prawdziwy ser feta (w całości lub pokrojony w kostkę) oraz oczywiście oliwki. Całość zawsze należy obficie skropić oliwą z oliwek.

4. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest jednym z najbardziej znanych francuskich dań. Dzięki bogactwie witamin i kolorów nie musi być tylko przystawką. Z powodzeniem możemy ją podać jako danie główne. Podstawą są surowe warzywa: pomidory, sałata rzymska, oliwki, oraz odrobina cebuli. Nie możemy zapomnieć również o jajkach oraz dodatku rybnym: anchois, tuńczyku lub sardynkach. Amerykańska wariacja na temat sałatki nicejskiej zawiera również ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową.

5. Sałatka Caprese

 Sałatka Caprese Zobacz przepis

Sałatka Caprese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest idealnym odzwierciedleniem kuchni włoskiej. Nie tylko dlatego, że zawiera wszystkie podstawowe specjały tego regionu, ale również ze względu na kolor - zielony, biały i czerwony to barwy flagi Italii. Wielu Włochów uważa ją wręcz za danie narodowe. Jej sekret to prostota - jedyne składniki to: bardzo dobrej jakości mozzarella, pomidory, listki bazylii, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Tak niewiele trzeba, abyśmy poczuli się, jak w czasie włoskich wakacji.

Sałatka rosyjska

 Sałatka rosyjska Zobacz przepis

Sałatka rosyjska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mimo że powstała w Rosji, niesamowitą popularnością cieszy się w Hiszpanii, gdzie bywa serwowana, jako tapas. Jej smak z pewnością nie zaskoczy żadnego Polaka, gdyż jest to nasza poczciwa jarzynowa. Najpewniej nigdy nie uda się bezsprzecznie rozstrzygnąć sporu, w którym kraju powstał ten przysmak. W sałatce często znajdują się ziemniaki, kapary, marchewki, ogórki i jaja.



Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 67

15 min
2

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8970

60 min
21
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 235

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8