Najlepsze przepisy na ogórki

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Nadszedł sezon na orzechy laskowe. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów oraz mięs i przepyszną przekąską same w sobie. Produkuje się z nich również olej. Jakie mają właściwości? Czy faktycznie warto je jeść?

Fot. 123RF/Picsel

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.

Pobierz aplikację smaker Doskonałe źródło witamin i mikroelementów

W porównaniu do innych orzechów, laskowe zawierają potężną dawkę cennej witaminy E, nazywanej „witaminą młodości i płodności". Jest ona wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, który wymiata z naszego ciała szkodliwe związki, chroniąc komórki organizmu przed zbyt wczesnym starzeniem. Ponadto, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów oraz wpływa na prawidłową wydolność mięśni.

Dzięki tiaminie, orzechy leszczyny wspomagają pracę układu nerwowego, a za sprawą magnezu pozwalają poprawić pamięć i ułatwiają koncentrację.

Po orzechy laskowe warto sięgać zwłaszcza w momentach, gdy zmagamy się ze stresującymi sytuacjami. Ponadto, poleca się je osobom cierpiącym na bezsenność i osłabienie.

W tych pysznych orzechach znajduje się także sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz zapewnia prawidłową pracę serca. Zawierają również cenny błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom „złego" cholesterolu, a podnoszą poziom tego „dobrego". Tym samym spożywanie owoców leszczyny może zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Orzechy laskowe są także bogate w witaminę E, która zapobiega zlepianiu się płytek krwi, tym samym zapobiegając zakrzepom.

Dla osób walczących z kilogramami

Mimo, że są wysokokaloryczne, owoce leszczyny powinni włączyć do diety wszyscy, którzy marzą o płaskim brzuchu. Większość tych kalorii to nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcz z tych orzechów nie tuczy, a wręcz uruchamia w organizmie procesy spalania tzw. oponki. Ważne jednak by jadać je w umiarkowanych ilościach, jako posiłek, a nie jako dodatkową przekąskę.

Z obserwacji osób zajmujących się zdrowym odżywianiem wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Na przykre dolegliwości

Ponadto poprzez wapń i fosfor zawarty w orzechach laskowych możemy wzmocnić nasze kości oraz zęby. Owoce leszczyny są także źródłem niezbędnego dla naszego organizmu żelaza. Zapewnia on odpowiednią pobudliwość mięśni, zapobiega i leczy niedokrwistość.

Również cukrzycy mogą bez obaw sięgać po orzechy laskowe. Ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15. Udowodniono także, że orzechy, w tym też laskowe, obniżają poziom cukru we krwi. W związku z tym mogą zapobiec cukrzycy typu 2.

W medycynie ludowej odwar z liści i kory leszczyny stosuje się do leczenia żylaków. Współczesna fitoterapia poleca owoce leszczyny na kaszel. Rozdrobnione orzechy wystarczy wrzucić do mleka lub wody z miodem i taką mieszankę wypić.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 23

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26528

60 min
22
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 791

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4