Dania jednogarnkowe

Jeżeli interesujesz się tematyką zdrowego odżywiania, z pewnością spotkałeś się z opinią, że same płatki owsiane nie mogą stanowić pełnowartościowego posiłku. Aby dobrze zbilansować owsiankę, należy do niej dodać źródło białka, a także zdrowych tłuszczów, na przykład niezwykle wartościowe nasiona lnu. Sprawdź, dlaczego warto jeść taki posiłek, oraz jakie właściwości ma owsianka z siemieniem lnianym.

Zdrowa owsianka, jak ją zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To jakich produktów używamy do przygotowywania codziennych posiłków, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi, wpłynąć na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia, jest także niezbędna dla osób, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Podpowiemy ci, co jeść na zdrowe śniadanie, oraz jak zrobić owsiankę z siemieniem lnianym. 

Sprawdź także: Turbo sycące śniadanie. Energii ci nie braknie, nawet jeśli przez resztę dnia pościsz

Owsianka z siemieniem lnianym – jakie ma właściwości?

Płatki owsiane kryją w sobie wiele cennych właściwości. Zawierają błonnik pokarmowy, składnik korzystnie działa na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, dba o jelita, zapewnia ich prawidłową perystaltykę i mikroflorę, a także zapobiega zaparciom. Produkty bogate w błonnik zapewniają także sytość po posiłku, co korzystnie wpływa na proces utraty kilogramów, ponieważ zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. W płatkach obecna jest również witamina E, która pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy, w tym pamięć, koncentrację i dobry sen. Nie brakuje tu także substancji mineralnych, magnezu, fosforu, cynku, czy żelaza. Płatki owsiane wspierają również układ odpornościowy, wzmacniają kości i zęby, oraz dostarczają niezbędnych organizmowi aminokwasów egzogennych. 

Połączenie płatków owsianych oraz siemienia lnianego pozwala obniżyć zbyt wysoki poziom cukru, oraz cholesterolu we krwi. Siemię lniane cenione jest w szczególności za obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Owsianka z siemieniem kompleksowo zadba o układ sercowo-naczyniowy, pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie krwi, a regularne jej spożywanie może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym: miażdżycy, choroby wieńcowej, udaru, czy zawału. 

Owsianka z siemieniem lnianym – jak zrobić?

Płatki owsiane z siemieniem warto uzupełnić o dodatek produktów zawierających białko. Najprostszą opcją będzie sięgnięcie po chudy nabiał, różnego rodzaju jogurty, np. skyr, kvarg, serki wiejskie, serki grani, kefir, czy twarożek. W internecie można znaleźć także przepisy na owsiankę z dodatkiem tofu lub roślinnych jogurtów proteinowych, np. tych z sojowych, czy kokosowych, takie produkty bez trudu znajdziesz w większości sklepów.

Nie można zapomnieć również o owocach, świetnie sprawdzą się zarówno te świeże, jak i mrożone. Pasować będą tu wszelkie owoce jagodowe, np. truskawki, borówki, jagody, czy maliny, a także wiśnie, brzoskwinie, morele, banany, ananas, pomarańczy, jabłko, czy kiwi. Oczywiście wiosną i latem najlepiej sięgać po polskie owoce sezonowe.

Z owsianką świetnie komponują się także wszelkie orzechy, pestki, a także cieszące się coraz większą popularnością masła i kremy z orzechów, np. ziemnych, laskowych, migdałów, czy pistacji. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te bez dodatku cukru i oleju palmowego. Jeżeli wolisz bardziej płynną owsiankę, możesz dodać do niej również mleko. Jeżeli chcesz schudnąć, warto wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, świetną alternatywą będą także niesłodzone napoje roślinne, np. kokosowe, owsiane, migdałowe, czy ryżowe. 

Do przygotowania jednej porcji owsianki z siemieniem lnianym, będziesz potrzebować: 

Składniki

  • 45 g płatków owsianych, 
  • 2 łyżki siemienia lnianego, 
  • 100 ml wody, 
  • 80 ml mleka lub napoju roślinnego, 
  • 150 ml jogurtu wysokobiałkowego, 
  • pół jabłka, 
  • 60 g borówek,
  • łyżka ulubionych orzechów,
  • szczypta cynamonu, 
  • szczypta mielonego imbiru, 
  • szczypta soli, 
  • łyżeczka miodu lub słodzika, np. erytrytolu. 

Siemię lniane zmiel tuż przed rozpoczęciem przygotowania owsianki. Jabłko umyj, przekrój na pół i pokrój w plastry. Do rondelka wsyp płatki owsiane, dolej wodę, gotuj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy płatki wchłoną wodę, dolej mleko oraz dorzuć szczyptę soli, poczekaj, aż całość zgęstnieje. Do gorących płatków wsyp zmielone siemię, cynamon i imbir, wymieszaj, i zdejmij z ognia. Przełóż gotową owsiankę do miski, teraz możesz także dosłodzić owsiankę. Dodaj jogurt, plasterki jabłka, borówki oraz posiekane orzechy. 

Szukasz inspiracji na śniadaniową owsiankę? Koniecznie zapoznaj się z poniższymi przepisami. 

1. Piętrowa owsianka

 Piętrowa owsianka Zobacz przepis

Piętrowa owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczona owsianka

 Pieczona owsianka Zobacz przepis

Pieczona owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Owsianka dyniowa

 Owsianka dyniowa Zobacz przepis

Owsianka dyniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makowa owsianka

 Makowa owsianka Zobacz przepis

Makowa owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Owsianka Snickers

 Owsianka Snickers Zobacz przepis

Owsianka Snickers / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Owsianka z owocami

 Owsianka z owocami Zobacz przepis

Owsianka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nocna owsianka

 Nocna owsianka Zobacz przepis

Nocna owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nocna owsianka z jabłkiem

 Nocna owsianka z jabłkiem Zobacz przepis

Nocna owsianka z jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Owsianka z burakami

 Owsianka z burakami Zobacz przepis

Owsianka z burakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 1998

60 min
40
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12947

30 min
28
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 251

60 min
5
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 505

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7