Domowa masa makowa - jak ją zrobić i wykorzystać?

Do przygotowania wielu świątecznych ciast potrzebna nam jest masa makowa. Zwykle używamy tej kupnej, jednak zrobienie jej samodzielnie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Smak? Bez porównania lepszy.

Fot. 123RF/Picsel

Dawniej przyrządzanie masy makowej w domu bywało dla nas bardzo problematyczne. Pośród wszystkich, świątecznych obowiązków nie każdy był w stanie znaleźć czas na mielenie maku. Na szczęście bez problemu możemy już zakupić mak mielony, który z pewnością ułatwi nam proces przygotowań.

Jeśli jednak decydujemy się na użycie maku niemielonego, należy wcześniej odpowiednio przygotować go do tego procesu. Na samym początku starannie płuczemy mak, moczymy przez około dwie godziny i dopiero potem gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy będziemy w stanie rozetrzeć ziarna w palcach.

Grunt to długie i dokładne odcedzenie maku, gdyż masa z dużą ilością wody może sprawić, że z piekarnika wyciągniemy zakalec.

A co jeśli kupiliśmy wcześniej zmielony mak? W tym przypadku cały proces ulega skróceniu. Gotowanie jest znacznie krótsze, powinno trwać około 30 minut, następnie odcedzamy mak. Dla lepszego efektu możemy się posłużyć lnianą ściereczką.

Z tak przygotowanego maku możemy zrobić przepyszną masę do ciast. Wystarczy dodać do niej wybrane ulubione bakalie i orzechy. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ziarenek z laski wanilii oraz skórki z różnego rodzaju cytrusów. Tak przygotowana masa będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również zdecydowanie zdrowsza. Możecie być pewni, że nie zaserwujecie swoim bliskim mnóstwa konserwantów, niepotrzebnych wypełniaczy oraz zbędnego cukru.

Reklama

Komu mak nie służy?

Jak wszystko w naszej diecie, także i mak, mimo jego znakomitych wartości odżywczych, powinniśmy jeść z umiarem. Spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać alergie. Poza tym jest ciężkostrawny i dość kaloryczny (ma 525 kcal w 100 g). Maku nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej drugiego roku życia, nie powinny jeść go w nadmiarze także kobiety w ciąży. Na mak powinny uważać również osoby, które przyjmują leki - może on wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.

Najsmaczniejsze ciasta z makiem

Skoro włożyliśmy tak dużo wysiłku w przygotowanie domowej masy makowej, nie można pozwolić jej się zmarnować. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma pomysłami na jej wykorzystanie. Oto niektóre z przetestowanych przez nich przepisów.

 

1. Domowa masa makowa

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Świderki z masą makową

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Rolada makowa

Fot. Marcepanowa14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Makowa chmurka

Fot. Dorotaw na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Klasyczna strucla makowa

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Drożdżowo-makowa zebra

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Rubaszny makowiec

Fot. Kagte85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Makowiec ucierany

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
>60 min
1
Sałatki Sałatka śledziowa

Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...

Odsłon: 490

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Ziarenka, które pomagają spalać tłuszcz. Aframon madagaskarski - właściwości i zastosowanie

Aframon madagaskarski, znany również jako pieprz meleguet, pochodzący z Afryki, to prawdziwy skarb przyrody. Mało kto wie, że ukrywa w swoich ziare...

3
Informacje Galaretka drobiowa – przepis dziadka. Jak uratować słabo stężałą galaretkę drobiową?

Galaretka drobiowa to przysmak, który albo się kocha, albo nienawidzi. Jedno jest pewne – odpowiednio przygotowana potrafi wręcz zachwycić swoim sm...

2
Informacje Robisz na Wigilię zupę grzybową z suszonych grzybów? Mamy patenty, żeby nie była gorzka

Wigilijna zupa grzybowa to rarytas, na który wielu smakoszy czeka cały rok. Najlepiej smakuje oczywiście ta przygotowana z własnoręcznie zebranych...

2
Informacje Jak zamrozić jajka? Są na to trzy sposoby

Kupiłeś zbyt dużo jajek i zastanawiasz się, czy można je zamrozić? Oczywiście jajka w skorupkach, ani te gotowane, ani surowe, nie nadają się do mr...

0