Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Odpowiednie noże w kuchni to podstawa. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie nawet bardzo proste posiłku bez tego typu wysokiej jakości akcesoriów. Jednak nawet najdroższe noże nie spełnią swojej funkcji, jeśli nie będą ostre. Zastanawiasz się, jak w warunkach domowych dobrze je naostrzyć? Przychodzimy do ciebie z bardzo przydatnym poradnikiem, który na pewno zmieni twoje codzienne gotowanie na lepsze. Sprawdź!

Sposoby na ostrzenie kuchennych noży| Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Znasz to uczucie, gdy chcesz pokroić chleb i zamiast kromek wychodzą rozsypujące się kawałki chleba? Lub gdy chcesz uzyskać cienki plasterek pomidora, w zamiast niego otrzymujesz pomidorową papkę? Ostre noże kuchenne są niezwykle przydatne, wręcz niezbędne w kuchni.

Bez nich trudno wyobrazić sobie wykonanie nawet prostych czynności. Ostrzenie noży kuchennych może wydawać się problematyczne i pracochłonne. Tymczasem to wcale nie takie trudne! Trzeba tylko wiedzieć, jak to robić i jakich narzędzi użyć. Dzisiaj podpowiemy ci kilka przydatnych wskazówek.

Domowe sposoby na ostrzenie kuchennych noży

Ostrzenie noży kuchennych nie wymaga zastosowania profesjonalnych akcesoriów, choć te niewątpliwie mogą okazać się przydatne. Nawet jeżeli nie masz w kuchni fachowej ostrzałki, to na pewno znajdziesz przedmioty, które pomogą ci skutecznie naostrzyć noże.

Ostrzenie noży o ceramiczny kubek

Czy wiesz, że ceramiczny kubek pomoże ci skutecznie naostrzyć noże? Ceramika to bardzo dobry materiał do ostrzenia, ale trzeba pamiętać o jednej, bardzo istotnej rzeczy - nie może być pomalowana! Weź kubek lub np. talerzyk i pocieraj z jednej i drugiej strony nóż, aż się naostrzy. To słynna już od lat metoda, którą najprawdopodobniej zna twoja babcia. Zresztą zawsze możesz ją o to spytać. Na pewno pokaże ci "na żywo" jak prawidłowo ostrzyć.

Papier ścierny

Domowe ostrzenie noży o... papier ścierny? To bardzo dobry pomysł. Po prostu przyklej kawałek papieru ściernego do płaskiej powierzchni i pocieraj o nią nóż. Zrób to zdecydowanie, ale nie za szybko. Z czasem dojdziesz do wprawy, to będzie ci to szło błyskawicznie i sprawnie.

Kamienny parapet

Masz w domu kamienne parapety? Sprawdź ten materiał. Po prostu pocieraj ostrze noża o krawędź parapetu, najlepiej na przemian z jednej oraz z drugiej strony. Wystarczy kilkanaście minut, by uzyskać bardzo ostre noże.

Folia aluminiowa

Ten sposób może cię bardzo zaskoczyć, ale tak! Folia aluminiowa także może pomóc w ostrzeniu noży. Najlepiej wybierać to tworzywo w momencie, gdy noże jeszcze nie są do końca tępe. Ta czynność jest bardzo prosta. Pokrój arkusze folii aluminiowej na kawałki. I to wszystko!

Ostrzenie noża o nóż

Ten sposób jest ci pewnie dobrze znany, gdyż wykorzystuje się go w bardzo wielu domach. Ostrzenie noża o nóż możemy kojarzyć też z filmów czy programów kulinarnych. Trudno się dziwić - taka czynność bardzo dobrze wygląda "w obrazku". Pamiętaj jednak, że nie jest to prosty sposób. Noże ostrzy się w ten sposób niełatwo, a ryzyko zrobienia sobie krzywdy jest w tym przypadku bardzo wysokie.

Diamentowa ostrzałka do noży

To bardzo znana ostrzałka kuchenna, którą często otrzymujemy w zestawie wraz z nożami. Wygląda elegancko i jest naprawdę banalna w obsłudze. Dobrze mieści się w dłoni i nie wysuwa z niej. Często posiada też dodatkowy rant, który chroni przed skaleczeniem.

Pamiętaj jednak, że jeżeli nóż jest bardzo mocno stępiony, to ta metoda niekoniecznie się sprawdzi. Diamentowa ostrzałka bardziej nóż wygładza, niż go ostrzy. Z drugiej strony to prosta i bezpieczna metoda, więc możesz ją zastosować w każdej chwili. Warto, gdyż dzięki temu nie doprowadzisz do całkowitego stępienia noży.

Sprawdź także: Tradycyjna sałatka jarzynowa - przepis ze Smaker.pl 

Uniwersalna ostrzałka do noży

Kolejny produkt do ostrzenia noży, który bez najmniejszych trudności wykorzystasz w zaciszu własnej kuchni to uniwersalna ostrzałka do noży. Jest bardzo wygodna w zastosowaniu. Zazwyczaj spotkamy ją w sklepach pod dwiema postaciami - jednofazowymi oraz dwufazowymi. Szczególnie polecana jest ta druga. Nie tylko bowiem ostrzy noże, ale także je wygładza. Ostrzałki tego rodzaju sprawdzą się zarówno u osób praworęcznych, jak i leworęcznych.

Ręczna ostrzałka do noży

To kolejna propozycja, która pomoże ci naostrzyć noże. Nie wymaga zastosowania dużej siły, ale trzeba pamiętać, aby podczas wykonywania tej czynności nie dociskać za bardzo ostrzałki do noża.

Diamentowe osełki

Co powiesz na diamentowe osełki? Te składają się głównie z płytki metalowej, na której został osadzony pył z diamentów syntetycznych charakteryzujących się określoną gradacją. Pamiętaj jednak, że w sklepach znajdziesz dzisiaj bardzo wiele rodzajów tego typu osełek. Każda ma inną wytrzymałość i zapewnia inny komfort ostrzenia. Warto zainwestować w wysokiej jakości produkt renomowanej firmy.

Ostrzenie noży - jaki kąt?

Trudno jednoznacznie powiedzieć, pod jakim kątem należy ostrzyć noże. Kąt ostrzenia oraz wysokość szlifu zależą od rodzaju tego akcesorium. Im wyższy szlif, tym ostrze łatwiej radzi sobie z delikatnymi produktami. Z drugiej strony jest bardzo podatne na uszkodzenie trzonu albo stępienie. Dlatego w przypadku bardzo giętkich noży, np. służących do filetowania, należy ostrzyć pod małym kątem. Masywne noże zaś potrzebuję większego kąta ostrzenia.

Zatem pod jakim kątem należy ostrzyć noże? W przypadku noża do filetowania wyznacza się bezpieczną granicę na poziomie 13-15 stopni. Niektórzy podają nawet 10 stopni. Da się to zrobić, ale tylko w przypadku wysokiej jakości noży. W przeciwnym razie można stępić nóż. Klasyczne noże kuchenne najlepiej ostrzyć pod kątem 20-25 stopni. Większy kąt ostrzenia zastosuj w przypadku noży myśliwskich albo narzędzi służących do cięższych prac niż te stricte kuchenne.

Sprawdź także: Przepyszna pieczeń rzymska - przepis ze Smaker.pl

Jak często ostrzyć noże kuchenne?

Zastanawiasz się, jak często ostrzyć noże kuchenne? Zawodowcy ostrzą noże przed każdym użyciem. Trudno wyobrazić sobie w codziennym życiu wykonywanie tej czynności za każdym razem przed gotowaniem obiadu. Mimo to, jeśli masz czas i chęci, możesz to rozpatrzeć. Wówczas będziesz mieć pewność, że twoje noże będą zawsze ostre i będą mieć też dłuższą trwałość.

Pamiętaj, by częściej ostrzyć noże, których używasz na co dzień. Te zaś, po które sięgasz rzadziej, wystarczy ostrzyć co trzy lub cztery tygodnie. Jeżeli masz jakieś noże, których prawie w ogóle nie używasz, to także czasem je ostrz. Chyba że nie chcesz na nie tracić czasu, to pomyśl o sprzedaniu ich lub oddaniu komuś, kto na pewno będzie je wykorzystywał.

Zadbaj o swoje noże - te ostre i wysokiej jakości ułatwią ci codzienne gotowanie i sprawią, że czynność ta będzie bardzo sprawna i przyjemna. Powodzenia!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Które noże są najlepsze? »

Ten sekretny składnik sprawi, że jajecznica będzie obłędnie kremowa »

Lawasz: Co to jest? Z czym go podawać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1021

30 min
8

Przepis dnia

Ciasta Rolada kajmakowa

Rolada kajmakowa to pyszne miodowe ciasto o miękkiej konsystencji, a do tego...

Odsłon: 4171

60 min
9
60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7