Najlepsze przepisy na dania z dyni

Domowe sposoby na ostrzenie kuchennych noży

Odpowiednie noże w kuchni to podstawa. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie nawet bardzo proste posiłku bez tego typu wysokiej jakości akcesoriów. Jednak nawet najdroższe noże nie spełnią swojej funkcji, jeśli nie będą ostre. Zastanawiasz się, jak w warunkach domowych dobrze je naostrzyć? Przychodzimy do ciebie z bardzo przydatnym poradnikiem, który na pewno zmieni twoje codzienne gotowanie na lepsze. Sprawdź!

Sposoby na ostrzenie kuchennych noży| Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Znasz to uczucie, gdy chcesz pokroić chleb i zamiast kromek wychodzą rozsypujące się kawałki chleba? Lub gdy chcesz uzyskać cienki plasterek pomidora, w zamiast niego otrzymujesz pomidorową papkę? Ostre noże kuchenne są niezwykle przydatne, wręcz niezbędne w kuchni.

Bez nich trudno wyobrazić sobie wykonanie nawet prostych czynności. Ostrzenie noży kuchennych może wydawać się problematyczne i pracochłonne. Tymczasem to wcale nie takie trudne! Trzeba tylko wiedzieć, jak to robić i jakich narzędzi użyć. Dzisiaj podpowiemy ci kilka przydatnych wskazówek.

Domowe sposoby na ostrzenie kuchennych noży

Ostrzenie noży kuchennych nie wymaga zastosowania profesjonalnych akcesoriów, choć te niewątpliwie mogą okazać się przydatne. Nawet jeżeli nie masz w kuchni fachowej ostrzałki, to na pewno znajdziesz przedmioty, które pomogą ci skutecznie naostrzyć noże.

Ostrzenie noży o ceramiczny kubek

Czy wiesz, że ceramiczny kubek pomoże ci skutecznie naostrzyć noże? Ceramika to bardzo dobry materiał do ostrzenia, ale trzeba pamiętać o jednej, bardzo istotnej rzeczy - nie może być pomalowana! Weź kubek lub np. talerzyk i pocieraj z jednej i drugiej strony nóż, aż się naostrzy. To słynna już od lat metoda, którą najprawdopodobniej zna twoja babcia. Zresztą zawsze możesz ją o to spytać. Na pewno pokaże ci "na żywo" jak prawidłowo ostrzyć.

Papier ścierny

Domowe ostrzenie noży o... papier ścierny? To bardzo dobry pomysł. Po prostu przyklej kawałek papieru ściernego do płaskiej powierzchni i pocieraj o nią nóż. Zrób to zdecydowanie, ale nie za szybko. Z czasem dojdziesz do wprawy, to będzie ci to szło błyskawicznie i sprawnie.

Kamienny parapet

Masz w domu kamienne parapety? Sprawdź ten materiał. Po prostu pocieraj ostrze noża o krawędź parapetu, najlepiej na przemian z jednej oraz z drugiej strony. Wystarczy kilkanaście minut, by uzyskać bardzo ostre noże.

Folia aluminiowa

Ten sposób może cię bardzo zaskoczyć, ale tak! Folia aluminiowa także może pomóc w ostrzeniu noży. Najlepiej wybierać to tworzywo w momencie, gdy noże jeszcze nie są do końca tępe. Ta czynność jest bardzo prosta. Pokrój arkusze folii aluminiowej na kawałki. I to wszystko!

Ostrzenie noża o nóż

Ten sposób jest ci pewnie dobrze znany, gdyż wykorzystuje się go w bardzo wielu domach. Ostrzenie noża o nóż możemy kojarzyć też z filmów czy programów kulinarnych. Trudno się dziwić - taka czynność bardzo dobrze wygląda "w obrazku". Pamiętaj jednak, że nie jest to prosty sposób. Noże ostrzy się w ten sposób niełatwo, a ryzyko zrobienia sobie krzywdy jest w tym przypadku bardzo wysokie.

Diamentowa ostrzałka do noży

To bardzo znana ostrzałka kuchenna, którą często otrzymujemy w zestawie wraz z nożami. Wygląda elegancko i jest naprawdę banalna w obsłudze. Dobrze mieści się w dłoni i nie wysuwa z niej. Często posiada też dodatkowy rant, który chroni przed skaleczeniem.

Pamiętaj jednak, że jeżeli nóż jest bardzo mocno stępiony, to ta metoda niekoniecznie się sprawdzi. Diamentowa ostrzałka bardziej nóż wygładza, niż go ostrzy. Z drugiej strony to prosta i bezpieczna metoda, więc możesz ją zastosować w każdej chwili. Warto, gdyż dzięki temu nie doprowadzisz do całkowitego stępienia noży.

Sprawdź także: Tradycyjna sałatka jarzynowa - przepis ze Smaker.pl 

Uniwersalna ostrzałka do noży

Kolejny produkt do ostrzenia noży, który bez najmniejszych trudności wykorzystasz w zaciszu własnej kuchni to uniwersalna ostrzałka do noży. Jest bardzo wygodna w zastosowaniu. Zazwyczaj spotkamy ją w sklepach pod dwiema postaciami - jednofazowymi oraz dwufazowymi. Szczególnie polecana jest ta druga. Nie tylko bowiem ostrzy noże, ale także je wygładza. Ostrzałki tego rodzaju sprawdzą się zarówno u osób praworęcznych, jak i leworęcznych.

Ręczna ostrzałka do noży

To kolejna propozycja, która pomoże ci naostrzyć noże. Nie wymaga zastosowania dużej siły, ale trzeba pamiętać, aby podczas wykonywania tej czynności nie dociskać za bardzo ostrzałki do noża.

Diamentowe osełki

Co powiesz na diamentowe osełki? Te składają się głównie z płytki metalowej, na której został osadzony pył z diamentów syntetycznych charakteryzujących się określoną gradacją. Pamiętaj jednak, że w sklepach znajdziesz dzisiaj bardzo wiele rodzajów tego typu osełek. Każda ma inną wytrzymałość i zapewnia inny komfort ostrzenia. Warto zainwestować w wysokiej jakości produkt renomowanej firmy.

Ostrzenie noży - jaki kąt?

Trudno jednoznacznie powiedzieć, pod jakim kątem należy ostrzyć noże. Kąt ostrzenia oraz wysokość szlifu zależą od rodzaju tego akcesorium. Im wyższy szlif, tym ostrze łatwiej radzi sobie z delikatnymi produktami. Z drugiej strony jest bardzo podatne na uszkodzenie trzonu albo stępienie. Dlatego w przypadku bardzo giętkich noży, np. służących do filetowania, należy ostrzyć pod małym kątem. Masywne noże zaś potrzebuję większego kąta ostrzenia.

Zatem pod jakim kątem należy ostrzyć noże? W przypadku noża do filetowania wyznacza się bezpieczną granicę na poziomie 13-15 stopni. Niektórzy podają nawet 10 stopni. Da się to zrobić, ale tylko w przypadku wysokiej jakości noży. W przeciwnym razie można stępić nóż. Klasyczne noże kuchenne najlepiej ostrzyć pod kątem 20-25 stopni. Większy kąt ostrzenia zastosuj w przypadku noży myśliwskich albo narzędzi służących do cięższych prac niż te stricte kuchenne.

Sprawdź także: Przepyszna pieczeń rzymska - przepis ze Smaker.pl

Jak często ostrzyć noże kuchenne?

Zastanawiasz się, jak często ostrzyć noże kuchenne? Zawodowcy ostrzą noże przed każdym użyciem. Trudno wyobrazić sobie w codziennym życiu wykonywanie tej czynności za każdym razem przed gotowaniem obiadu. Mimo to, jeśli masz czas i chęci, możesz to rozpatrzeć. Wówczas będziesz mieć pewność, że twoje noże będą zawsze ostre i będą mieć też dłuższą trwałość.

Pamiętaj, by częściej ostrzyć noże, których używasz na co dzień. Te zaś, po które sięgasz rzadziej, wystarczy ostrzyć co trzy lub cztery tygodnie. Jeżeli masz jakieś noże, których prawie w ogóle nie używasz, to także czasem je ostrz. Chyba że nie chcesz na nie tracić czasu, to pomyśl o sprzedaniu ich lub oddaniu komuś, kto na pewno będzie je wykorzystywał.

Zadbaj o swoje noże - te ostre i wysokiej jakości ułatwią ci codzienne gotowanie i sprawią, że czynność ta będzie bardzo sprawna i przyjemna. Powodzenia!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Które noże są najlepsze? »

Ten sekretny składnik sprawi, że jajecznica będzie obłędnie kremowa »

Lawasz: Co to jest? Z czym go podawać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab pod pieczarkową pierzynką

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...

Odsłon: 530

30 min
7
Ciasta Ciasto z 3 składników bez pieczenia

Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...

Odsłon: 10754

30 min
30
30 min
2
Ciasta Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...

Odsłon: 19686

30 min
49

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

1
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0