Fot. 123RF/Picsel
Wielkimi krokami czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych kombinacjach smaków, zamiast tego sięgając do światowej klasyki. Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatki, które od dziesięcioleci święcą triumfy na stołach w różnych zakątkach świata.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ta kultowa sałatka pochodzi z Nowego Jorku i po raz pierwszy zaserwowano ją pod koniec XIX wieku, w słynnym hotelu Waldorf. Autorem jest Szwajcar Oscar Tschirky - legenda amerykańskiej gastronomii. Tschirky podał po raz pierwszy tę sałatkę w 1893 roku z okazji otwarcia hotelu. Szybko podbiła ona serca znamienitych gości, którzy tworzyli śmietankę towarzyską Nowego Jorku. W oryginalnej wersji dania znajdują się tylko pokrojone w kostkę jabłka i seler wymieszane z dobrym majonezem. Z biegiem czasu kilkoro innych genialnych kucharzy wzbogaciło sałatkę o winogrona, rukolę i orzechy włoskie, bez których dziś trudno wyobrazić sobie to danie.
Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Według legendy, najpopularniejsza sałatka na świecie powstała przez przypadek, a w zasadzie z braku składników. W 1924 roku po raz pierwszy skomponował ją Ceasar Cardini - Włoch przebywający w mieście Tijuana, w Meksyku. Z zapewnień jego córki wynika, że w czasie hucznych obchodów Dnia Niepodległości, Cardiniemu zaczynało brakować zapasów. Gdy wieczorem do jego lokalu przyszła duża grupa wygłodniałych klientów, szef uraczył ich tym, co zostało mu w spiżarni. A były to: sałata rzymska, starty parmezan, grzanki i sos czosnkowy z anchois. Obecnie często dodajemy do niej grillowanego kurczaka, jajko lub krewetki.
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Wywodzi się z greckiej, lokalnej kuchni, przez co jest też nazywana wiejską sałatką grecką. Warto dodać, że uchodzi za najbardziej znane danie z tego regionu rozpowszechnione na całym świecie. Jako że istnieje w naszych jadłospisach od dawna, jej oryginalny smak jest bardzo często zmieniany lub urozmaicany o rodzime dodatki. Jak powinna wyglądać oryginalna sałatka grecka?
Na pewno muszą się w niej znaleźć grubo posiekane ogórki i pomidory, czerwona cebula, zielona papryka pokrojona w plastry, prawdziwy ser feta oraz oczywiście oliwki. Całość zawsze należy obficie skropić oliwą z oliwek.
Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jest jednym z najbardziej znanych francuskich dań. Dzięki bogactwie witamin i kolorów, nie musi być tylko przystawką. Z powodzeniem możemy ją podać jako danie główne. Podstawą są surowe warzywa: pomidory, sałata rzymska, oliwki, oraz odrobina cebuli. Nie możemy zapomnieć również o jajkach oraz dodatku rybnym: anchois, tuńczyku lub sardynkach. Amerykańska wariacja na temat sałatki nicejskiej zawiera również ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową.
Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jest idealnym odzwierciedleniem kuchni włoskiej. Nie tylko dlatego, że zawiera wszystkie podstawowe specjały tego regionu, ale również ze względu na kolor - zielony, biały i czerwony to barwy flagi Italii. Wielu Włochów uważa ją wręcz za danie narodowe. Jej sekret to prostota: jedyne składniki to bardzo dobrej jakości mozzarella, pomidory, listki bazylii, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Tak niewiele trzeba, abyśmy poczuli się jak w czasie włoskich wakacji.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Mimo że powstała w Rosji, niesamowitą popularnością cieszy się w Hiszpanii, gdzie bywa serwowana jako tapas. Jej smak z pewnością nie zaskoczy żadnego Polaka, gdyż jest to nasza poczciwa jarzynowa. Najpewniej nigdy nie uda się bezsprzecznie rozstrzygnąć sporu, w którym kraju powstał ten przysmak.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ta słynna, amerykańska przekąska mogłaby być równie dobrze nazywana sałatką ogrodową, gdyż zwykle trafiają do niej te produkty, które można uprawiać w przydomowym ogródku. Całość uzupełnia sos pleśniowy, podsmażony boczek oraz dressing na bazie octu z czerwonego wina.
Zgodnie z legendą, sałatka miała zostać nazwana na cześć hollywoodzkiego restauratora Roberta Cobba, który po całym dniu pracy w swoim lokalu miał przygotowywać sobie obiad z tego, co akurat pozostało w kuchni.
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jeśli interesuje was kuchnia bliskowschodnia, z pewnością kiedyś natknęliście się na przepis na sałatkę tabbouleh. Ta lekka, orzeźwiająca przekąska jest idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs, chociaż równie dobrze sprawdzi się w roli samodzielnego posiłku. W zależności od regionu możecie spotkać różne wariacje na temat tego dania, jednak jedno jest pewne - zawsze zjecie coś naprawdę pysznego.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Pochodząca z Toskanii panzanella jest doskonałym daniem dla osób, które nie chcą marnować jedzenia. Do jej przygotowania niezbędne jest bowiem czerstwe pieczywo oraz naprawdę dojrzale pomidory. Sałatka ta jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zastąpić cały obiad.