Dziewięć pomysłów na przetwory z grzybów

Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu".

Współcześni miłośnicy zbierania grzybów przejęli tę pasję od swoich ojców i dziadków. Grzybobranie to sztuka szukania, ale także współzawodnictwo. To przyjemność zarezerwowana tylko dla zdeterminowanych. Jeżeli idziemy na grzyby po raz pierwszy, należy skorzystać z pomocy kogoś, kto ma już doświadczenie. Na grzybobranie warto wybrać się po deszczowej nocy, z samego rana - mamy wtedy dużą szansę, że z lasu wrócimy z pełnym koszykiem. Z naszych obserwacji wynika, iż wśród użytkowników Smakera znajduje się wielu zapalonych grzybiarzy, którzy znają mnóstwo sprawdzonych przepisów na wykorzystanie darów lasu. Dzisiaj prezentujemy wam ich najciekawsze przepisy na grzybowe przetwory.

1. Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Grzyby w pomidorach

Grzyby w pomidorach

Fot. Orzechowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Grzyby do słoików na zimę w przecierze pomidorowym

Grzyby do słoików na zimę w przecierze pomidorowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Grzyby solone

Grzyby solone

Fot. Hajduczek-Naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepis na marynowane grzyby na INTERIA.TV.

5. Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Bulion grzybowy

Bulion grzybowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Kanie panierowane w zalewie octowej

Kanie panierowane w zalewie octowej

Fot. Izebella22 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Kurki w winnej marynacie na zimę

Kurki w winnej marynacie na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Kurki z papryką na zimę

Kurki z papryką na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Zupy Ukraińska okroszka

Ukraiński chłodnik, idealny na lato. Za przepis dziękuję żonie znajomego. Okr...

Odsłon: 48

15 min
5
Ciasta Ciasto imieninowe jak tort

Truskawki, jagody, budyń. Kwiatki z galaretki. Smaczne ciasto. Polecam.

Odsłon: 3427

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

0
Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

6
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

10
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0