Fot. 123RF/Picsel
W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu".
Współcześni miłośnicy zbierania grzybów przejęli tę pasję od swoich ojców i dziadków. Grzybobranie to sztuka szukania, ale także współzawodnictwo. To przyjemność zarezerwowana tylko dla zdeterminowanych. Jeżeli idziemy na grzyby po raz pierwszy, należy skorzystać z pomocy kogoś, kto ma już doświadczenie. Na grzybobranie warto wybrać się po deszczowej nocy, z samego rana - mamy wtedy dużą szansę, że z lasu wrócimy z pełnym koszykiem. Z naszych obserwacji wynika, iż wśród użytkowników Smakera znajduje się wielu zapalonych grzybiarzy, którzy znają mnóstwo sprawdzonych przepisów na wykorzystanie darów lasu. Dzisiaj prezentujemy wam ich najciekawsze przepisy na grzybowe przetwory.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Orzechowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Grzyby do słoików na zimę w przecierze pomidorowym
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Hajduczek-Naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Przepis na marynowane grzyby na INTERIA.TV.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Kanie panierowane w zalewie octowej
Fot. Izebella22 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Kurki w winnej marynacie na zimę
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.