Spis treści:
- Co dodać do ciasta na faworki?
- Jak smażyć faworki?
- Jak zrobić faworki?
- Co zrobić, żeby faworki były miękkie?
Tradycyjne faworki z reguły przygotowujemy na tłusty czwartek. Okazuje się, że te kruche ciasteczka popularne są nie tylko w kuchni polskiej, swoje odpowiedniki mają także Niemcy oraz Litwini. Co ciekawe, w 2011 roku śląskie chrusty zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim. Sprawdź, jakich zasad należy trzymać się podczas przygotowania faworków, aby zawsze wychodziły perfekcyjnie.
Sprawdź także: Tak robiono je w XIX wieku. Staropolskie pączki i faworki
Co dodać do ciasta na faworki?
Ciasto na faworki zrobisz ze składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Chociaż przepisy na faworki mogą nieco się od siebie różnić, podstawą tych słodkich ciasteczek jest: mąka pszenna, żółtka jaj, śmietana 18. proc., szczypta soli oraz sekretny składnik, spirytus, który sprawi, że faworki nie będą nasiąkały tłuszczem. W niektórych przepisach, zamiast spirytusu możemy znaleźć ocet, np. ten jabłkowy. Natomiast w innych zamiast śmietany występuje piwo. Zaleca się, aby do mąki i żółtek stopniowo dodawać śmietanę lub piwo, tak aby ciasto mogło "zabrać" odpowiednią ilość płynu. Do ciasta nie dodawaj cukru, ponieważ może to sprawić, że szybko zaczną się przypalać.
Jak smażyć faworki?
Podczas smażenia faworków należy zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego rodzaju tłuszczu. Powinien on mieć wysoką temperaturę dymienia, tak aby nic się nie przypaliło. Najlepiej sprawdzi się olej roślinny, rzepakowy lub słonecznikowy. Należy pamiętać, aby do smażenia nie używać oliwy z oliwek, pomimo tego, że jest ona bardzo zdrowa, pod wpływem wysokiej temperatury staje się toksyczna, dlatego zupełnie nie nadaje się do smażenia. Niektóre gospodynie preferują używanie smalcu, ten tłuszcz również będzie odpowiedni, z wiadomych przyczyn nie powinien zawierać jednak dodatków takich jak jabłko, skwarki czy cebula. Ile tłuszczu wlać do smażenia faworków? Należy pamiętać, aby dolać do garnka tyle oleju, aby było go nie więcej niż połowa wysokości garna.
Jak zrobić faworki?
Do przygotowania faworków będziesz potrzebować: 250 g mąki tortowej typ 450, ok. 80 g śmietany 18 proc., cztery żółtka, jedna łyżka spirytusu, szczypta soli cukier, puder do obsypania oraz olej roślinny do smażenia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, zrób zagłębienie i wlej żółtka, dodaj śmietanę i spirytus. Ciasto zagniataj, aż ładnie się połączy, w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę śmietany. Następnie wyłóż je na stolnicę i wyrabiaj przez pięć minut, aby było twarde i jednocześnie nabrało elastyczności. Gotową kulę ciasta przez kilka minut należy "stłuc", na przykład rzucając nim o stolnicę lub zbić je wałkiem. Następnie przejdź do rozwałkowywania ciasta, potem za pomocą radełka wytnij prostokąty, w każdym z nich zrób nacięcie, a następnie przełóż tak, aby powstał faworek. Rozgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał wrzuć do niego mały kawałek ciasta, jeśli będzie zbyt niska opadnie ono na dno, jeżeli będzie odpowiednia, zacznie się smażyć na powierzchni. Kiedy przygotujesz wszystkie faworki smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu, następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Kiedy wystygną obsyp je cukrem pudrem.
Co zrobić, żeby faworki były miękkie?
Sekretem miękkiego ciasta na faworki jest wspomniane wcześniej "tłuczenie". Zbicie ciasta wałkiem, pozwoli je napowietrzyć. Sprawi to, że będzie ono bardziej sprężyste, łatwiej je rozwałkujemy, a po usmażeniu faworki nie będą twarde. Jak przechowywać faworki? Faworki należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej sprawdzi się szczelnie zamykany pojemnik lub metalowa puszka.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »
QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »
Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »
Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »