Fot. 123RF/Picsel
Bakłażan to warzywo królujące w kuchni śródziemnomorskiej. Pomimo tego, że można je znaleźć w sklepie na dziale warzywnym, jest to tak naprawdę ogromna jagoda. Co ciekawe, bakłażan jest bardzo często kojarzony ze swoją zieloną koleżanką, czyli cukinią. Prawda jest zgoła inna. Ta fioletowa roślina należy do rodziny psiankowatych - dokładnie tej samej rodziny, którą reprezentują ziemniaki, pomidory i papryka.
Pozbywanie się goryczki
Dzięki temu, że bakłażan w większości składa się z wody, będzie bardzo dobrym wyborem dla osób, którym zależy na zgubieniu kilku kilogramów. Największym problemem podczas komponowania posiłków z udziałem tej fioletowej jagody jest jej gorzkawy posmak, którym często przechodzi gotowe danie. Jednak istnieją proste sposoby, aby się go pozbyć.
W celu wyeliminowania nieprzyjemnych nut smakowych wystarczy pokroić warzywo na niewielkie krążki, posypać je solą, a potem odstawić na ok. 30 minut. Podczas tego procesu bakłażany często oddają wodę - w takiej sytuacji wystarczy krążki lekko wytrzeć papierem i będą gotowe do spożycia. Przygotowanie warzywa masz zatem w małym palcu, pozostaje tylko pytanie, co zrobić z bakłażana?
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Bakłażany: przepisy dla amatorów gotowania
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wykorzystaj do niego bakłażana. To wszechstronne warzywo wyśmienicie nadaje się do różnorodnej obróbki termicznej - gotowanie, smażenie, pieczenie, faszerowanie - do wyboru, do koloru! Planujesz grilla z przyjaciółmi, ale znudził ci się grillowany kurczak czy kiełbasa z grilla? Przygotuj grillowanego bakłażana!
Przygotowanie bakłażana nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich. Jedyne, o czym należy pamiętać, gdy włączasz te warzywa do swojego codziennego jadłospisu, to fakt, że nie można ich spożywać na surowo.
Uwielbiasz bakłażany? Przepisy, które podajemy poniżej to dopiero początek twojej kulinarnej drogi z tym fioletowym warzywem. Zachęcamy cię do eksperymentowania, ponieważ bakłażan stanowi idealną bazę do wielu dań - nie tylko kuchni śródziemnomorskiej.
Bakłażan faszerowany
Jeżeli szukasz prostych sposobów na stworzenie sycącej opcji obiadowej, bakłażan faszerowany to strzał w dziesiątkę. Farsz do warzywa można przygotować w zasadzie z dowolnej listy składników.
Uwielbiasz dania mięsne? Możesz spróbować mieszanki ulubionych warzyw - np. kukurydzy, oliwek, pomidorów krojonych i śródziemnomorskich przypraw - oraz fety i mięsa mielonego. Dla osób, które są na diecie wegetariańskiej, mięso można w łatwy sposób zastąpić ryżem, kaszą lub komosą ryżową.
Kluczem w tym daniu jest podwójna obróbka termiczna. Na początku warto wydrążonego bakłażana piec ok. 20-25 min w 180 stopniach, a następnie - po dodaniu gotowego nadzienia - przez ok. 10 minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
Sprawdź przepis na pyszne danie z bakłażana:
Pieczony bakłażan
Co zrobić z bakłażana? Odpowiedź jest bardzo prosta! Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z fioletową rośliną, najłatwiej będzie ją upiec. W tej formie stanowi ona bardzo wszechstronną bazę do szeregu dań.
Pieczony bakłażan idealnie nadaje się do faszerowania, stanowi świetną bazę do kanapkowych past i uchodzi za podstawowy składnik śródziemnomorskiego pesto do makaronu. Lubisz serowe smaki? Spróbuj zapiec warzywo z mozzarellą i parmezanem. A może gustujesz we wschodnich smakach? Przygotuj pieczonego bakłażana z sosem tahini i orzechami.
Planujesz spotkanie z przyjaciółką? Jeśli lubicie zajadać chipsy lub domowe nachos, możesz również przygotować dip z pieczonego bakłażana i doprawić go na słodko lub na ostro.
Obiadowe danie z bakłażana: makaron z bakłażanem
Makaron z bakłażanem może bardzo łatwo stać się twoim popisowym daniem. Poziom skomplikowania tej potrawy jest raczej niewielkie, a sam reprezentant psiankowatych stanowi wspaniałą bazę dla połączenia całego spektrum smaków z różnych krańców świata.
Pasta alla Norma to jeden z przykładów dania z bakłażanem opartego na smacznym makaronie. Aby go przygotować, potrzebujesz passaty, świeżych pomidorów, suszonego oregano, szczypty cukru, bazylii i trochę ricotty - voilà Sycylia na talerzu gotowa!
Włoskie smaki to nie twoja bajka? Spróbuj połączenia bakłażana z pomidorami i smaczną przyprawą harissa. Doskonałym zwieńczeniem tego bakłażanowego wariantu będzie posypanie dania sowitą ilością dobrej jakości parmezanu i świeżymi listkami bazylii.
Kolacyjne szaleństwo: pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana stworzy smaczny i zdrowy podkład na wszelkiej maści kanapki. Jest to idealna opcja kolacyjna, ale również śniadaniowa - nawet w kontekście drugiego śniadania do pracy. Pasta z bakłażana bezbłędnie skomponuje się z twoimi ulubionymi dodatkami, a także innymi warzywami, np. pieczarkami.
Próbowałeś kiedyś pasty z pieczonego bakłażana? Jeśli nie, koniecznie musisz jej spróbować, zwłaszcza że jest banalnie prosta do przygotowania. Bakłażany należy upiec w piekarniku razem z czerwoną, zieloną i żółtą papryką, połówką cebuli i czosnkiem.
Warzywa piecz przez ok. 20-30 minut, aż do ich zmięknięcia. Wcześniej pamiętaj o skropieniu składników oliwą z oliwek. Gdy warzywa ostygną, wrzuć je do blendera razem z pomidorami z puszki i dopraw ulubionymi przyprawami - pyszna pasta gotowa!
Kulinarna podróż po Sycylii: caponata
Caponata to przepyszne sycylijskie danie, które rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie tego śródziemnomorsko brzmiącego specjału jest dziecinnie proste i nawet najwięksi amatorzy kulinarni sobie z nim poradzą.
Co będzie potrzebne do przygotowania caponaty? Bakłażan, cebula, dobrej jakości oliwa z oliwek, seler naciowy, ocet winny, kapary, cukier, zielone oliwki, a także bazylia, sól i pierz. Przygotowanie całej potrawy to kwestia kilku minut na patelni. Samo duszenie zajmuje ok. 10 minut.
W pierwszej kolejności na patelnię dodaje się bakłażana oraz seler, aby ten nieco zmiękł. Kapary i oliwki wrzuca się na samym końcu jako zwieńczenie tej smacznej przekąski. Dodatek cukru podbija ciekawy smak potrawy i z pewnością sprawi, że jeszcze wiele razy do niej wrócisz.
Bakłażan: właściwości
Bakłażan jest szczególnie ceniony za swoje właściwości detoksykacyjne. Wyśmienicie wpływa na przemianę materii, co może zainteresować osoby dbające o linię. Warzywo ma zbawienny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i jest pełne witamin i minerałów.
Spożywaj bakłażany regularnie, a dostarczysz do swojego organizmu takie mikroelementy, jak potas, miedź, magnez, wapń i fosfor. W bakłażanie znajduje się również moc witamin - witamina K i C, a także witaminy z grupy B. Fioletowa barwa rośliny jest wynikiem przeciwutleniaczy znajdujących się w skórce - nasunin i antocyjanów.
Wypróbuj przepisy na pyszne dania z bakłażanem w roli głównej:
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bakłażan w cieście francuskim
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bakłażan z sałatką makaronową
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. VEGANSMAK na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie