Gruszki na dziesięć sposobów

Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo.

Fot. 123RF/Picsel

Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty lub napary, które oprócz działań profilaktycznych w przeziębieniu, świetnie gaszą pragnienie.

Gruszki mają też pozytywny wpływ na nasz układ trawienny - to dobry sposób na zaparcia - oraz układ moczowy - polecane są szczególnie jako uzupełnienie leczenia kamicy nerkowej. Regularne spożywanie gruszek zapobiega ubytkom wapnia i, tym samym, ryzyku występowania osteoporozy.

Osoby dbające o linie jednak powinny pamiętać, że gruszka, ze względu na sporą zawartość cukru, jest owocem kalorycznym - dwa razy bardziej niż jabłko. Na szczęście gruszki zawierają dużo błonnika - więc są sycące oraz węglowodanów - dlatego dostarczają energii.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Co można zrobić z gruszek?

Gruszka im bardziej dojrzała tym słodsza - w miarę dojrzewania zmniejsza się zawartość kwasów i pektyn, a zwiększa zawartość cukru oraz rośnie stężenie olejków eterycznych. Dojrzałe gruszki będą zatem i miękkie, i mocno pachnące. Takie owoce najlepiej jeść na surowo, zarówno ze względu na smak, któremu po prostu nie sposób się oprzeć, jak i konsystencję, która może utrudniać dalszą obróbkę owoców.
Mniej dojrzałe, twardsze i kwaśniejsze gruszki możemy dodawać do sałatek. Świetnie komponują się nie tylko z sezonowymi owocami, ale także ze smakami wytrawnymi. Gruszka lubi ser pleśniowy, zwłaszcza niebieski, typu gorgonzola, czy roquefort oraz ser kozi. Takie połączenia doskonale uzupełnią orzechy włoskie, oliwa z oliwek oraz ocet balsamiczny. Ten ostatni świetnie podkreśla winny smak i aromat gruszek. Jeśli zawiniemy ćwiartki tych jesiennych owoców w plastry szynki parmeńskiej, skropimy dobrym balsamico i zepniemy wykałaczką - podamy wykwintną i oryginalna przekąskę.
Gruszki doskonale pasują do mięs na gorąco. Wątróbka cielęca świetnie komponuje się z połówkami gruszek, smażonymi w tym samym, co mięso tłuszczu. Smażone osobno gruszki, w cukrze i na maśle, to świetny dodatek do pieczonego drobiu, zwłaszcza kaczek.
Oryginalnym pomysłem jest wytrawna quiche, czyli tarta, z gruszkami, wędzonym łososiem i masą jajeczno-serową. Słodkie tarty z gruszkami warto doprawić miodem, wanilią oraz prażonymi migdałami. Gruszki możemy podać także solo, jako słodka przekąskę, karmelizowaną w cukrze, pieczoną, czy np. duszoną w winie.

 

1. Winne gruszki z serem pleśniowym

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Racuchy z gruszkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Owsianka z gruszkami i rodzynkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tarta z gruszkami

Fot. Ania_gutfut na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Gruszkowy chutney

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Dżem dyniowo-gruszkowy

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Biszkopt z musem gruszkowym

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Nalewka gruszkowa

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Gruszki imbirowe

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sernik z gruszkami

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 22

60 min
2
Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 312

60 min
8
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

3
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2