Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Agar to naturalny zamiennik żelatyny, pozyskiwany z alg morskich, szczególnie popularny wśród wegan i wegetarian. Nie dość, że posiada on właściwości żelujące i zagęszczające, to jeszcze stanowi źródło składników odżywczych. Żelatyna czy agar - co jest lepsze i dlaczego? I jak wykorzystać agar w kuchni?

Co to jest agar? Najlepszy zamiennik żelatyny używa się do zrobienia mięsnej galarety | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Agar, znany również jako agar-agar, to składnik cieszący się coraz większą popularnością wśród polskich konsumentów. Pozyskiwany jest on z alg morskich, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla żelatyny. Jest on bezpiecznym wyborem dla wegan, wegetarian i wszystkich innych osób, które ograniczają produkty odzwierzęce w swojej diecie. Wykazuje on m.in. działanie zagęszczające, żelujące i stabilizujące, dzięki czemu wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Jego dodatkowym atutem jest zawartość substancji odżywczych i błonnika pokarmowego. Żelatyna czy agar - co jest lepsze i dlaczego? I jak wykorzystać agar w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Co to jest agar 

Co to jest agar? Najprościej rzecz ujmując, jest to środek żelujący i zagęszczający pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z alg morskich, a dokładnie z krasnorostów z rodzaju Gelidium i Gracilariaceae. Ma on postać bezwonnego proszku o białej lub żółtobiałej barwie, składającego się z polisacharydów. Jest popularnym zamiennikiem żelatyny, chętnie stosowanym przez osoby unikające lub ograniczające produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto dodać, że wykazuje on nie tylko właściwości żelujące i zagęszczające, ale również wiążące i stabilizujące, dzięki czemu wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni.  

Żelatyna czy agar - co jest lepsze?

Jest to pytanie, które zadaje sobie wiele osób. Żelatyna czy agar - co jest lepsze? Jedno jest pewne - składniki te nieco się od siebie różnią. W przeciwieństwie do żelatyny agar jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu można go kilkukrotnie podgrzewać. Ponadto tężeje dużo szybciej niż żelatyna i to nawet w temperaturze pokojowej. Na uwagę zasługuje także fakt, że przekąski z jego zawartością mają zwykle bardziej zwartą konsystencję.

Agar stanowi źródło kilku substancji odżywczych. Można znaleźć w nim m.in. magnez, mangan, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Nie sposób nie wspomnieć również o błonniku pokarmowym, który wspomaga pracę jelit i zapobiega występowaniu zaparć. Dodatkowym atutem agaru jest niska kaloryczność - spożywając 3 gramy tego składnika, czyli jedną łyżeczkę, dostarczysz sobie ok. 10 kalorii.

Agar został oficjalnie uznany za produkt bezpieczny dla zdrowia, jednak niektórzy po spożyciu go w większych ilościach doświadczają skutków ubocznych. Najczęściej są to lekkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym bóle brzucha, wzdęcia lub biegunki. Jeśli przyjmujesz na co dzień jakiekolwiek leki, zachowaj co najmniej dwugodzinny odstęp między ich przyjęciem a spożyciem agaru, ponieważ może on zaburzyć ich wchłanianie.

Agar w kuchni - do czego używać ten składnik?

Jak wykorzystać agar w kuchni? Do czego używać ten składnik i jak powinno się go stosować? Wbrew pozorom świetnie sprawdza się on nie tylko w żelkach i galaretkach. Możesz również uwzględnić go w przepisach na dżemy, konfitury, lody, pianki, nadziewane czekolady, a nawet mięsne przetwory. Ponadto nie nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go do zagęszczenia zupy lub sosu.

Jak stosować agar? Jest to niezwykle proste. Jedyne, co musisz zrobić, to wsypać go do gorącego płynu i gotować przez maksymalnie 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby dobrze się rozpuścił. Gotowy roztwór dodaj do swoich przysmaków i odstaw je do ostygnięcia. Pamiętaj, że nie musisz umieszczać ich w lodówce.

Szukasz pomysłów na przekąski z dodatkiem agaru? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować: 

1. Galaretka warzywna z agarem

 Galaretka warzywna z agarem Zobacz przepis

Galaretka warzywna z agarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wegańska galaretka z owocami

 Wegańska galaretka z owocami Zobacz przepis

Wegańska galaretka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dżem malinowy

 Dżem malinowy Zobacz przepis

Dżem malinowy z agarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Deser z zielonej herbaty

 Deser z zielonej herbaty Zobacz przepis

Deser z agarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowe żelki

 Domowe żelki Zobacz przepis

Domowe żelki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Galareta wołowo-wieprzowa

 Galareta wołowo-wieprzowa Zobacz przepis

Galareta mięsna z agarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Galaretka z kompotu śliwkowego

 Galaretka z kompotu śliwkowego Zobacz przepis

Galaretka z kompotu śliwkowego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl, wylecz.to

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, na dobry wzrok i odchudzanie »

Te maleństwa uznano za superfoods. Pomagają w odchudzaniu i wytwarzaniu kolagenu »

Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Czekoladowy tort z Kinder Bueno

Zaczynając od jego biszkoptowej podstawy, przez kremowe przełożenie (kremem z...

Odsłon: 47414

>60 min
181