Najlepsze przepisy na ogórki

Jak gotować brukselkę, aby była smaczna?

Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy okazuje się, że pogardzane warzywo może doskonale wpływać na nasze zdrowie.

Różnego rodzaju substancji odżywczych znajdziemy w tym warzywie co nie miara. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witamina A, E, H oraz K. Co ciekawe, wystarczy zaledwie 150g brukselki, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto, jedząc to warzywo dostarczymy do organizmu porcję cynku, manganu, fosforu, sodu, żelaza, potasu oraz wapnia.

Jedząc brukselkę, dostarczymy do naszego organizmu solidną dawkę beta-karotenu, który następnie zostanie zamieniony w witaminę A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, jednocześnie chroniąc go przed schorzeniami spojówek oraz rogówek. Dodatkowo, beta-karoten ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry.

Reklama

W tym niepozornym warzywie znajdziemy również całkiem sporą ilość witaminy B1. Powinniśmy dbać o odpowiedni poziom tej substancji w naszym organizmie, gdyż jej niedobory mogą prowadzić do zaburzenia czynności układu nerwowego - osłabienia, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń pamięci, problemów z koncentracją, a w skrajnych przypadkach nawet do depresji.

Ponieważ brukselka jest niskokaloryczna, możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się nią nawet na diecie. Ale jak ją odpowiednio przygotować? Nasi użytkownicy, doskonale znają sekret pysznych dań z brukselką w roli głównej. Oto ich propozycje.

 

1. Brukselka z sezamem

Fot. Caoriotta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Brukselka w boczku i pomidorach

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kiszona brukselka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Tarta z brukselką

Fot. Makingana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski z brukselki

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Placki serowe z brukselką

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Surówka z brukselki

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Cielęcina z brukselką

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Sałatka z brukselką i słodkimi ziemniakami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pulpety z brukselką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 986

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

9
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9