Dania jednogarnkowe

Jak przechowywać jajka tak, by były, smaczne i zachowały jak najwięcej wartości odżywczych? Większość Polaków odruchowo kładzie je na półkach w drzwiach lodówki, nie wiedząc, że wtedy psują się najszybciej. Kupując produkty spożywcze, pamiętaj o tym, że jajka powinny być w odpowiednich warunkach. Gdzie i jakiej temperaturze przechowywać jajka?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak przechowywać jajka w lodówce tak, by maksymalnie wydłużyć ich trwałość? Na pewno zauważyłeś, że niektóre produkty umieszczane w górnej części drzwi chłodziarki szybko się psują. Dotyczy to między innymi właśnie jaj, które możesz wkładać tam odruchowo. Producenci często umieszczają w swoich urządzeniach półki, które kształtem są dopasowane specjalnie pod nie.

Oczywiście, nikt nie zabroni ci chować jajka w tych pojemnikach. Jeżeli jednak zależy ci na tym, by były jak najdłużej przydatne do spożycia, lepiej znajdź inne rozwiązanie na to, jak przechowywać jajka.

Z artykułu dowiesz się, gdzie i w jakiej temperaturze trzymać jajka. Zdradzimy ci również, obok czego nie kłaść jajek w lodówce oraz wyjaśnimy, jakie inne triki możesz zastosować, aby nadawały się do spożycia przez dłuższy czas.

 

Sprawdź także: Jak sprawdzić, czy jajka są zepsute?

Gdzie przechowywać jajka?

Odpowiedź na pytanie, gdzie przechowywać jajka, wydaje się oczywista - w lodówce. Poza chłodziarką możesz je jednak trzymać również w piwnicy, spiżarni albo w innym ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu. Pamiętaj, że im niższa jest temperatura, w której przechowujesz jajka, tym lepiej.

Jak długo i w jakiej temperaturze przechowywać jajka?

Nie wiesz, w jakiej temperaturze przechowywać jajka tak, by były świeże na dłużej? Temperatura w lodówce najczęściej waha się od dwóch do sześciu stopni Celsjusza, więc można przyjąć, że są to optymalne warunki, w których jajka będą świeże nawet do miesiąca.
W spiżarni lub w piwnicy, gdzie temperatura również jest stosunkowo niska (około 12-15 stopni Celsjusza) przechowywane jajka przetrwają przez około dwa, trzy tygodnie, jednak w przypadku temperatur wyższych niż 20 st. Celsjusza świeże jajko psuje się już po kilku dniach.

Pęknięte jajko (zawsze przechowuj je w lodówce!) powinieneś zjeść najpóźniej kolejnego dnia, ale nie jedz go na surowo, ponieważ w takim przypadku bakterie namnażają się ekspresowo.

Wraz z długością przechowywania jajek, wartości odżywcze produktu ulegają zmianie. Niska temperatura zmniejsza ryzyko rozwoju salmonelli oraz bakterii mezofilnych, które lubią ciepło, jednak nawet jajka przechowywane w zimnej lodówce w miarę upływu czasu poddają się działaniu pleśni i psychrofili, czyli mikroorganizmów, które rozwijają się w niskich temperaturach. Oznacza to, że im dłużej trzymasz jajka w domu - tym większe jest ryzyko ich zepsucia.

Jak przechowywać jajka w lodówce?

W przypadku przechowywania jajek w lodówce ich trwałość będzie wysoka pod warunkiem, że położysz je w odpowiednim miejscu. Ustaliliśmy już, że przechowywanie jajek w drzwiach to najgorsze z możliwych rozwiązań, ale dlaczego tak jest?

Wynika to z tego, że zmieniająca się pod wpływem otwierania i zamykania lodówki temperatura nie służy trwałości jajek, w których namnażają się bakterie. Zatem, jak przechowywać jajka w lodówce prawidłowo? Najlepszym rozwiązaniem będzie wytłaczanka, pudełko albo inny pojemnik umieszczony na środkowej półce w chłodziarce.

Obok czego nie kłaść jajek w lodówce?

Pamiętaj również o tym, obok czego nie kłaść jajek w lodówce, jeśli nie chcesz negatywnie wpłynąć na ich właściwości oraz smak. Naturalnie, ważne jest to, aby przechowywać jajka z dala od produktów o szczególnie intensywnym zapachu, tj. cytrusów, ziemniaków, orzechów, cebuli czy czosnku. W przeciwnym razie jaja, których skorupka jest zbudowana z iście mikroskopijnych porów, mogą przesiąknąć ich aromatem.

Jak przechowywać jajka? W lodówce kładź je prawidłowo

Wkładając jajka do lodówki, pamiętaj również o tym, że nie bez powodu ma ono dwa końce - zaokrąglony i nieco bardziej szpiczasty. Znacznie lepiej kłaść jaja do góry tą pierwszą stroną, bo to właśnie tam znajduje się komora powietrzna, która świadczy o ich świeżości. Niektórzy uważają, że takie przechowywanie jajek może sprawić, że będą się one wolniej psuć.

Zobacz: Jajka zapiekane w bułce z szynką i roszponką

Długotrwałe przechowywanie jajek w domu: Trzy sprytne sposoby

Jak przechowywać jajka tak, by przetrwały dłużej? Jeśli kupiłeś ich zbyt wiele i obawiasz się, że niezużyte na czas mogą się zepsuć, spróbuj przedłużyć ich przydatność do spożycia, korzystając z tych trzech sposobów:

  • mrożenie jajek,
  • przechowywanie jajek w soli,
  • przechowywanie jajek w oleju.

Jak mrozić jajka?

Aby przedłużyć termin przydatności jajek do spożycia, można np. je zamrozić, ale uwaga, wcale nie oznacza to, że masz wkładać je do zamrażarki zaraz po przyniesieniu do domu. Przed mrożeniem, jajka musisz rozbić i wrzucić do szczelnych pojemników, nadających się do tego sposobu przechowywania żywności. Niektórzy, przechowując jajka w ten sposób, rozdzielają je osobno na żółtka i białka, a inni mrożą je w całości.

Jak przechowywać jajka w soli

Jeśli nie masz miejsca w lodówce, jajka możesz przechowywać również w soli, a dokładniej w słoiku z solą. Wystarczy wsypać sól do dużego pojemnika i ułożyć w nim jajka. Pamiętaj jednak, że nie powinny się one ze sobą stykać. Jajka musisz zasypać solą, a po szczelnym zamknięciu naczynia, postawić je w ciemnym pomieszczeniu, w którym panuje stosunkowo niska temperatura.

Jak przechowywać jajka: w oleju

Innym sposobem na to, aby jajka postały w domu przez dłuższy czas, jest potraktowanie ich olejem roślinnym przed włożeniem do lodówki. Dzięki temu również zachowają świeżość na dłużej.

 

Sprawdź także: Czy jajka są zdrowe i każdy może je jeść?

 

Jeśli jeszcze nie znałeś powyższych sposobów na wydłużenie świeżości jajek, zachęcamy do wypróbowania choć jednej z porad. Przyda się to, szczególnie gdy otrzymasz lub kupisz wiele jaj naraz. Zamiast przejścia na dietę jajeczną i wyjadania je jedno po drugim przez cały tydzień, warto po prostu zadbać o ich odpowiednie przechowywanie i cieszyć się nimi znacznie dłużej.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Na co pomoże wywar z lubczyku? »

Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8