Dania jednogarnkowe

Jajka to jeden z najpopularniejszych składników polskich dań. Niegdyś demonizowane, dzisiaj zajmują ważne miejsce w naszej diecie. Choć obalono większość krążących wokół nich mitów, wciąż można spotkać się z opinią, że jedzone w nadmiarze szkodzą. Czy jajka są zdrowe i każdy może je spożywać?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jajka to niezwykle uniwersalny produkt, który można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Spożywa się je na śniadanie, obiad i kolację, a także dodaje do rozmaitych deserów, w tym ciast i naleśników. Jajecznica, szakszuka, omlet, kogel-mogel, jajka sadzone, gotowane i nadziewane - opcji jest tak wiele, że trudno się nimi znudzić.

Wbrew krążącym mitom jajka mogą korzystnie wpływać na twoje zdrowie, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów. Warto dodać, że są one również źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.

Aby cieszyć się prozdrowotnym działaniem jajek, należy wybierać jedynie świeże i nieuszkodzone egzemplarze. Ważne, aby jajko miało nienaruszoną skorupkę a jego wygląd, zapach i data na opakowaniu wskazywały na jego przydatność do spożycia. Czy jajka są zdrowe i każdy może je spożywać? Dlaczego warto sięgać po jajka na diecie i co można wyczytać z ich żółtka lub skorupki?

Sprawdź także: Jajka w sosie chrzanowym. Tani obiad z PRL-owskich stołówek

Czy jajka są zdrowe dla mężczyzn?

Jednym z najczęściej powielanych mitów jest ten mówiący o negatywnym wpływie jajek na męską płodność. Przez wiele lat wierzono, że ich nadmiar w diecie może obniżać aktywność plemników i tym samym prowadzić do bezpłodności. Okazuje się jednak, że spożywanie zarówno żółtek, jak i białek, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie męskiego organizmu.

Jak powszechnie wiadomo, żółtka to dość obfite źródło cholesterolu, a ten poprawia syntezę testosteronu. Hormon ten odpowiada m.in. za potencję i utrzymanie libido na odpowiednim poziomie. Według niektórych źródeł spożywanie jajek może nie tylko zapobiegać zaburzeniom erekcji, ale również wpłynąć na wiele innych ważnych procesów zachodzących w ludzkim ciele.

Czy jajka są zdrowe dla mężczyzn? Jak najbardziej tak i przemawia za tym mnóstwo innych argumentów. Mówi się, że zawarte w nich substancje mogą wręcz zwiększać jakość i ilość nasienia, a także stymulować gruczoł prostaty, który odgrywa ważną rolę w zachowaniu sprawności seksualnej. Warto jednak podchodzić do tych doniesień z dystansem i przekonać się o tym na własnej skórze.

Sprawdź także: 10 pomysłów na faszerowane jajka

Czy jajka na diecie to dobry pomysł?

Zastanawiasz się, czy jajka na diecie to dobry pomysł? Odpowiedź brzmi tak! Nie dość, że są one niezwykle cenne pod względem odżywczym, to jeszcze zawierają niewiele kalorii. Wartość energetyczna średniej wielkości jajka to zaledwie 70 kcal, co oznacza, że możesz zjeść na śniadanie jajecznicę z kilku sztuk i nie zadręczać się wyrzutami sumienia.

Według opinii wielu dietetyków jajka wręcz sprzyjają odchudzaniu. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - dzięki zawartości tłuszczu i pełnowartościowego białka są one bardzo sycące, a do tego zaspokajają głód na kilka godzin. Ich dodatkową zaletą jest ogromna uniwersalność - jajka stanowią bazę różnorodnych potraw, dzięki czemu możesz bez problemu urozmaicić swój codzienny jadłospis.

Jakie dania na bazie jaj najlepiej sprawdzą się na diecie odchudzającej? Wybór jest naprawdę duży! Możesz dodawać je do pełnoziarnistych naleśników, dowolnych sałatek, past na kanapki, a nawet zdrowych deserów. Równie dobrze można podawać je jako samodzielną przekąskę, np. w towarzystwie warzyw lub razowego pieczywa.

Czy jajka z dwoma żółtkami są zdrowe?

Zapewne nieraz zadawałeś sobie pytanie, czy jajka z dwoma żółtkami są zdrowe i skąd się w ogóle biorą. Niewykluczone, że uwierzyłeś w kolejny mit mówiący o tym, że podwójne żółtko bierze się z nadmiaru antybiotyków. Nic bardziej mylnego - takie jajko powstaje wskutek zmian hormonalnych, zwłaszcza u młodych kur lub tych będących u krańca swoich zdolności rozrodczych.

Czy jajka są zdrowe, pomimo tego, że mają w sobie więcej niż jedno żółtko? I to jak! W końcu to właśnie ono zawiera najwięcej substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na twoje zdrowie. Co ciekawe, amerykańscy naukowcy nawet podejmowali próbę wyhodowania kury, która będzie znosić jajka o dwóch żółtkach. Okazało się jednak, że nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać.

Dlaczego żółtko jest tak wartościowe i nie powinno go zabraknąć w twojej diecie? Przede wszystkim dlatego, że uchodzi za obfite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, A, E i K oraz żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Warto wspomnieć również o beta-karotenie, który chroni twój wzrok i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jakie jajka są niezdrowe?

Zanim pójdziesz na zakupy lub weźmiesz się za przyrządzanie jajecznej potrawy, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie jajka są niezdrowe. Oczywiście należy wystrzegać się produktów nieświeżych i uszkodzonych, ale równie istotne są dodatki, z którymi je serwujesz.

Na co dzień powinieneś unikać jajek przyrządzanych na dużej ilości tłuszczu oraz takich, w których dominuje smażony boczek. Niezbyt dobrym pomysłem jest także spożywanie jaj zatopionych w majonezie lub podawanych w towarzystwie frytek i parówek.

Niektóre połączenia składników sprawiają, że jajka stają się bardziej ciężkostrawne, a wchłanianie substancji odżywczych utrudnione. Niektórzy twierdzą, że jajek nie powinno spożywać się razem z ryżem, ziemniakami, rybami i tłustymi serami. Niewskazane są także niektóre owoce, zwłaszcza winogrona, jabłka, gruszki i śliwki.

Kupując jajka, warto w pierwszej kolejności sprawdzić widniejącą na nich pieczątkę. Najlepszym wyborem są jajka z cyferką zero, czyli ekologiczne, oraz jeden, pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Staraj się unikać egzemplarzy oznaczonych dwójką (jaja ściółkowe) oraz trójką - te ostatnie pochodzą z chowu klatkowego, co oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach i pozbawione dostępu do naturalnego światła.

Zobacz: Zapiekany kogel-mogel z owocami

Co mówi kolor żółtka o jajku?

Zazwyczaj rozbijając jajko, nie zwracamy uwagi na jego kolor. A to duży błąd! Okazuje się bowiem, że kolor żółtka ma ogromne znaczenie i dużo mówi o jajku, które właśnie spożywasz. Co możemy z niego wyczytać?

Podstawowa zasada mówi, że im żółtko jest ciemniejsze, tym bardziej obfituje w substancje odżywcze. Jego ciemne zabarwienie świadczy o tym, że kura miała urozmaiconą dietę i dostęp do naturalnego pokarmu. Pomarańczowe i musztardowe żółtka mają więcej witaminy A i D, a także beta-karotenu i kwasów omega-3.

Co mówi kolor żółtka o ogólnej kondycji kury? To o ciemnym kolorze jest charakterystyczne dla kur zdrowych, mających dużą dawkę ruchu oraz dostęp do świeżego powietrza i światła słonecznego. Aby mieć pewność, że kupujesz odpowiednie jajka, sięgaj po te ekologiczne, oznaczone cyferką zero.

Co mówi kolor skorupki? Co innego niż żółtko!

Skorupka jajka to jego kolejna część, z której możesz co nieco wyczytać. W sklepie lub na targowisku można natknąć się najczęściej na jajka białe, beżowe lub brązowe i to właśnie te ostatnie cieszą się największą popularnością. Co mówi kolor skorupki i czy warto brać go pod uwagę?

W przeciwieństwie do żółtka kolor skorupki nic nie mówi o kondycji zdrowotnej, metodzie karmienia czy sposobie hodowania kury. Jej kolor zależy głównie od upierzenia ptaka - im ciemniejsze ma pióra, tym ciemniejsza będzie skorupka jajka, które zniesie.

Choć kolor skorupki nie ma wpływu na jakość i smak jajka, polscy konsumenci najczęściej sięgają po te najciemniejsze. Zupełnie odwrotny trend panuje w Ameryce - tamtejsi mieszkańcy chętnie wybierają jajka o białej skorupce, gdyż łatwiej dostrzec na nich wszelkie zanieczyszczenia.

Czy jajka są zdrowe i wskazane dla każdego? Pamiętaj, że wszystko zależy od stanu twojego zdrowia. Zawsze warto zachować umiar w spożywaniu nawet tych produktów, które powszechnie uważane są za smaczne i korzystne dla zdrowia.

1. Jajka faszerowane

 Jajka faszerowane Zobacz przepis

Jajka faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka marmurkowe w solance

 Jajka marmurkowe w solance Zobacz przepis

Jak zrobić jajka marmurkowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka faszerowane w skorupkach

 Jajka faszerowane w skorupkach Zobacz przepis

Jajka faszerowane w skorupkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z burratą i jajkiem

 Sałatka z burratą i jajkiem Zobacz przepis

Sałatka z burratą i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tosty z guacamole i jajkiem

 Tosty z guacamole i jajkiem Zobacz przepis

Tosty z guacamole i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wiosenna sałatka z jajkiem

 Wiosenna sałatka z jajkiem Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka w galarecie

 Jajka w galarecie Zobacz przepis

Jajka w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa chrzanowa z jajkiem

 Zupa chrzanowa z jajkiem Zobacz przepis

Zupa chrzanowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak gotować zielone szparagi? »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1766

30 min
10
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 388

15 min
10
>60 min
7
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2907

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8