Fot. 123RF/Picsel
Proste, tanie, smaczne i bardzo uniwersalne - tak moglibyśmy określić zalety tego dania. Wyglądem i sposobem przygotowania mogą przypominać kluski kładzione, ale od tych pierwszych różni ich jeden podstawowy składnik, jakim są ziemniaki.
Dawniej danie to było uważane za posiłek przeznaczony dla niższych klas społecznych, a przekazywano go sobie głównie w Kołach Gospodyń Wiejskich. Obecnie można się z nimi spotkać w wykwintnych restauracjach. Dzięki odpowiednio dobranym dodatkom stanowią nieprzeciętne dnie, które z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.
Jak je zrobić?
Tradycyjna receptura na to danie obowiązkowo musi zawierać obrane i starte surowe pyry, które po odsączeniu i odstawieniu na bok zyskują piękny ciemnoszary kolor. To właśnie temu produktowi kluski zawdzięczają swoją nazwę. Kolejnymi istotnymi składnikami są jajka oraz dwa rodzaje mąki: pszenna oraz żytnia. Pierwsza z nich, dzięki wysokiej zawartości glutenu, pozwala na uzyskanie odpowiedniej gęstości ciasta. Z kolei drugi rodzaj mąki pozwala uzyskać nieco ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. Obowiązkowo do ciasta powinniśmy dodać również przyprawy tj. sól i pieprz. Po połączeniu wszystkich produktów w misce należy przystąpić do gotowania klusek.
Szare kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Sposobów na ich formowanie jest co najmniej kilka. Można to robić za pomocą łyżki, noża lub widelca. Niektórzy wykorzystują do tego celu praskę do ziemniaków lub foliowy woreczek z odciętym rogiem. Jedną z najwygodniejszych metod jest ułożenie ciasta na desce trzymanej nad gotującą się wodą i wrzucanie go po kawałku do garnka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię powinniśmy pogotować je przez około 1-2 minuty, następnie odsączyć i serwować jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
Szare kluski świetnie smakują zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Najczęściej są polewane tłuszczem i podawanie z dodatkiem skwarek i białego sera. Drugą równie popularną metodą serwowania jest zestawienie klusek z zasmażaną kiszoną kapustą. Świetnie prezentują się także z mięsnym sosem lub inną ciekawą omastą.
Jeśli szukacie ciekawych przepisów na ten przysmak, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników. Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
1. Szare kluski ze skwarkami i białym serem
Fot. Baladynka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną i zrumienionym boczkiem
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kluski kładzione szare z majerankiem
Fot. srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kluski szare z pulpecikami i serowym sosem
Fot. Ania55 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie