Sprawdzone przepisy na karnawał

Późna jesień to czas, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami oraz infekcjami. Aby uniknąć choroby, nie musimy od razu sięgać po leki z apteki. Warto wykorzystać naturalne skarby, które wzmacniają naszą odporność. W końcu jedzenie także może skutecznie leczyć.

Fot. 123RF/Picsel

Infekcje i przeziębienia najbardziej zagrażają nam właśnie o tej porze roku. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinniśmy już teraz zadbać o naturalne wzmocnienie odporności. Gwarancją sukcesu jest włączenie na stałe do swojej diety odpowiednich składników i regularne ich spożywanie. Dziś przypominamy niektóre z nich.

1. Czosnek

Właściwości lecznicze i odkażające czosnku były doskonale znane już naszym babciom, które specjalizowały się w domowej produkcji wszelkiego rodzaju nalewek, maści i syropów na bazie czosnku. Czyżby wiedziały, że swoje właściwości czosnek zawdzięcza substancji o tajemniczej nazwie allicyna-fitoncyd? Czosnek jest podstawą kuchni włoskiej, a Marco Ghia - szef Akademii Kulinarnej Whirlpool - nie wyobraża sobie gotowania bez tego kluczowego składnika. Aromat czosnku na stałe gości w mojej kuchni i nie szczędzę go również na prowadzonych przeze mnie warsztatach kulinarnych. Wspaniale podkreśla smak potraw i jest filarem najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej. Roślina ta wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Działanie to jest na tyle mocne, że wystarczy zaledwie jeden ząbek dziennie, aby zapomnieć o wszelkich chorobach. Prócz właściwości zwalczających przeziębienie, czosnek jest niezbędny w profilaktyce miażdżycowej, a tym samym chroni przed udarem i zawałem. Poprawia też elastyczność naczyń krwionośnych.

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możesz wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możesz być pewien, że twój organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje. Dzięki odkażającym właściwościom imbiru z łatwością pozbędziesz się także stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto, udowodniono, że imbir łagodzi uciążliwe bóle głowy, poprawia koncentrację oraz ułatwia trawienie.

Niepozorna szałwia zalicza się do grona najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Roślina ta posiada silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie pomocna w trakcie leczenia infekcji dróg oddechowych. Liście szałwii zawierają garbniki, których działanie polega na ściąganiu i zmniejszaniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Szałwię warto dodawać do potraw, a także przygotowywać z niej syropy i lecznicze herbatki.

Prawdopodobnie wielu z nas pamięta z dzieciństwa syrop cebulowy serwowany nam w czasie przeziębień przez rodziców. Być może nie jest to najsmaczniejsza mikstura, jednak jej skuteczność jest zadziwiająca. Ma bardzo silne działanie grzybobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie leczy kaszel i inne, uciążliwe objawy przeziębienia. Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę. Ponadto, znajdziesz w niej również witaminy A, B, C i K oraz szeroki wachlarz pierwiastków odżywczych, takich jak siarka, magnez, fosfor oraz wapń.

Chrzan zwykle zjadamy w okresie Wielkanocy, jednak warto mieć go w domowej apteczce przez cały rok. Z nim niestraszne nam będzie zapalenie gardła, zatkane zatoki, katar ani angina. Szczególnie dobre rezultaty przynosi spożywanie chrzanu naprzemiennie z czosnkiem i cebulą - w ten sposób bardzo wzmocnisz swój układ odpornościowy oraz znacząco zmniejszysz ryzyko wystąpienia różnego rodzaju infekcji. Pamiętaj, że chrzan możesz nie tylko dodawać do potraw, ale również przygotować z niego bardzo skuteczny syrop.

Geranium, nazywane też czasem „anginką", jest rośliną, którą niegdyś dosyć powszechnie uprawiano w domach. Dzisiaj spotykamy ją znacznie rzadziej, jednak osoby znające jej właściwości z pewnością znajdą dla niej miejsce na swoim parapecie. Olejki eteryczne, zawarte w jej liściach, zwalczają stany zapalne oraz mają działanie przeciwwirusowe i antyseptyczne. Pomagają również walczyć z bezsennością. Liście geranium możesz również wykorzystać do nacierania bolących miejsc. Z liści i łodyg możesz przygotować nalewkę, która idealnie sprawdzi się zarówno do picia, jak i nacierania skóry.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak w sosie pomidorowo - miodowym

filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...

Odsłon: 488

30 min
5
Śniadania Ostre Hot Dogi na wypasie

Hot dogi zapiekane z mnóstwem dobrego - pieczarkami, cebulą i ostrym sosem ol...

Odsłon: 885

30 min
7
Desery Deser czekoladowych

Pyszny i delikatny deserek czekoladowy zaspokoi chęć na coś słodkiego

Odsłon: 120

30 min
2
Zupy Grochówka

Grochówka – przepis na tradycyjną grochówkę w najlepszym wydaniu. Soczysta ki...

Odsłon: 133

30 min
2
Dania główne Krokiety z pieczarkami.

Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....

Odsłon: 1185

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

11
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

10