Spis treści:
Dlaczego warto kisić buraki? Bo zbawiennie działają niemal na cały organizm. Nie są tak popularne jak kiszone ogórki, a szkoda, bo są przepyszne i wartościowe. Odkryj, jak wykorzystać kiszone buraki w codziennym menu.
Sprawdź także: Wyrzucasz, gdy zakwas jest gotowy? Przydadzą się, gdy masz kłopoty z jelitami
Jakie właściwości mają kiszone buraki?
Na co pomagają kiszone buraki? To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, w tym: witamin z grupy B, witaminy A i C, żelaza, wapnia, potasu i fosforu. Proces kiszenia tylko wzmacnia ich oddziaływanie na organizm. W czasie fermentacji wytwarza się kwas mlekowy i probiotyki, dbające o prawidłową pracę układu trawiennego.
Jakie właściwości mają kiszone buraki? Podobnie jak te surowe dostarczają sporą dawkę żelaza, pomagając zwalczyć anemię. Wzmacniają układ odpornościowy, wspierają podczas infekcji wirusowych, łagodzą stany zapalne. Ze względu na obecność błonnika i bakterii probiotycznych korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową oraz perystaltykę jelit. To z kolei prowadzi do oczyszczenia organizmu ze szkodliwych substancji, obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, przyspieszenia metabolizmu i chudnięcia.
Do właściwości kiszonych buraków zalicza się też pozytywny wpływ na układ nerwowy. Witaminy z grupy B i magnez poprawiają koncentrację i pamięć oraz wpływają na samopoczucie. Regularne spożywanie takich przetworów może również dodawać energii.
Co więcej, kiszone buraki to źródło antyoksydantów, które nie tylko opóźniają starzenie się komórek i chronią przed rozwojem nowotworów, ale też wraz z witaminami z grupy B dbają o piękny wygląd skóry, wzmacniają włosy i paznokcie.
Jak wykorzystać kiszone buraki?
Ukisiłeś warzywa z sukcesem? W takim razie czas odlać odmładzający oraz odchudzający sok z buraków i zająć się kiszonkami, które pozostaną po odcedzeniu. Jak wykorzystać kiszone buraki z dna słojów? Przepisów jest naprawdę wiele, poniżej znajdziesz najpyszniejsze z nich:
1. Zupa z kiszonych buraków
Zupa z kiszonych buraków - przepis | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- duża domowa kostka lubczyku (przepis),
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 10 czubatych łyżek tartych kiszonych buraków (startych na grubych oczkach),
- 2 łyżeczki cukru.
Jak zrobić zupę z kiszonych buraków? Przepis jest bardzo prosty. Bulion warzywny podgrzej na palniku i do gorącego wrzuć domowe maggi z lubczyku. Dopraw solą i pieprzem - przemieszaj do połączenia. Następnie dorzuć starte kiszone buraki i pomieszaj. Gotuj przez ok. 5-10 minut, dodając jeszcze dwie łyżeczki cukru. Podawaj ciepłą, z kleksem śmietany, odrobiną startego chrzanu dla smaku i ulubioną zieleniną.
2. Sałatka z kiszonych buraków z warzywami strączkowymi
Sałatka z kiszonych buraków - przepis | Fot.123RF/Picsel
Składniki
Składniki na sałatkę:
- dwie naprawdę czubate łyżki kiszonych buraków (startych na grubych oczkach tarki lub pokrojonych w kostkę),
- dwie łyżki namoczonej i ugotowanej fasoli / ciecierzycy / soczewicy zielonej,
- natka pietruszki lub koperek.
Składniki na sos:
- olej,
- ocet,
- musztarda francuska,
- czosnek,
- sól,
- cukier.
Przepis na sałatkę z kiszonych buraków jest uniwersalny. Możesz użyć różnych dodatków, które akurat zostały w lodówce lub na które masz ochotę. Nie łącz warzyw klasycznie z fetą czy rukolą (choć ten miks jest naprawdę pyszny) i postaw na oryginalną przekąskę.
Na początku przygotuj sos, mieszając podane ze sobą składniki. Dressing odstaw, wyciągnij miskę i włóż do niej kiszone buraki. Następnie dodaj fasolę, ciecierzycę lub soczewicę - w zależności od własnych preferencji. Zalej dwiema łyżkami sosu. Przemieszaj dokładnie i odstaw na pięć minut, aby sałatka nabrała smaków. Po tym czasie dodaj jeszcze poszatkowaną natkę pietruszki lub gałązkę świeżego koperku i ponownie wymieszaj. Zajadaj z kromką świeżego pieczywa lub samodzielnie.
3. Sałatka z kiszonych buraków z sosem majonezowo-jogurtowym
Sałatka z kiszonych buraków | Fot.123RF/Picsel
Składniki
Składniki na sałatkę:
- 3 czubate łyżki buraków kiszonych (startych na grubych oczkach tarki lub pokrojonych w drobną kostkę),
- 2 ugotowane na twardo jajka.
Składniki na sos:
- majonez,
- jogurt naturalny,
- bardzo drobno poszatkowana cebula (złota lub biała),
- ocet jabłkowy (do smaku),
- szczypta cukru,
- szczypta pieprzu.
W tej sałatce z kiszonych buraków wszystkie składniki są łatwo dostępne, a jej przyrządzenie zajmie dosłownie 15 minut. Na początku ugotuj na twardo i obierz dwa jajka. Pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je do kiszonych buraków i przemieszaj ze sobą.
Zrób sos, mieszając ze sobą wszystkie wskazane w przepisie składniki. Wlej ok. trzech łyżek dressingu na buraki z jajkami. Wymieszaj dokładnie, aby całość przeszła wzajemnie swoimi aromatami. Wstaw na ok. pięć minut do lodówki - wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
Z kiszonych buraków możesz jeszcze przygotować m.in. na surówkę czy zapiekankę. Szukasz więcej inspiracji na to, jak wykorzystać kiszone buraki, które zostały ci po odlaniu soku? Nic straconego - na Smaker.pl znajdziesz ich całe mnóstwo. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki.
Źródła: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, YouTube @perma-kultura
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące »
Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »
Masz refluks, zgagę albo pokasłujesz? Dietetyk: tych produktów nie jedz ani nie pij »