Spis treści:
Bez chrzanu wiele wielkanocnych dań po prostu nie miałoby sensu. Dodajemy go żurku, ćwikły, czyli buraczanej sałatki, a także mięsnych sosów. W większości przepisów znajdziemy tarty chrzan. Oczywiście możemy użyć tego sklepowego ze słoika, jednak najlepszy i najbardziej intensywny będzie ten, który samodzielnie zetrzemy. Podpowiemy ci, jak zetrzeć chrzań, żeby nie płakać.
Właściwości chrzanu
Chrzan często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, wszystko za sprawą występującej w nim synigrynie, który ma właściwości antybakteryjne, zawdzięcza jej również swój ostry smak. Dlaczego korzeń ten świetnie sprawdzi się, kiedy dopadnie cię przeziębienie i grypa. Nie tylko zwalcza infekcje, ale i łagodzi kaszel, katar, a nawet pomaga na zapalenie oskrzeli. W roślinie tej znajduje się również sporo witamin, między innymi: witamina A, C oraz te z grupy B, a także minerały, magnez, wapń, fosfor, jod czy potas.

Dodatkowo chrzan świetnie wpływa na układ moczowy, w tym pracę nerek oraz pęcherz moczowy. Warto używać go również do ciężkostrawnych potraw, np. tłustych mięs, ponieważ ma właściwości wspierające trawienie. Co więcej, przypisuje się mu właściwości detoksykujące. Jeżeli chcesz wzmocnić swoje włosy i paznokcie oraz zadbać o piękną skórę, również powinieneś sięgnąć po chrzan.
Jak zetrzeć chrzan, żeby nie płakać?
Jednym ze sposobów na to, aby nie płakać podczas tarcia chrzanu, a następnie włożenie go do naczynia z zimną wodą. Przed użyciem można także schować go do lodówki. Jeżeli lubisz szybkie i proste rozwiązania, koniecznie posłuż się blenderem, maszynką do mięsa lub wyciskarką wolnoobrotową. Nie dość, że robot wykona za ciebie uciążliwą pracę, to w ten sposób unikniesz podrażnionych oczu oraz morza łez na policzkach. Warto jednak pamiętać, że chrzanowa kuracja, podczas klasycznego ścierania na tarcie, będzie świetna dla twoich górnych dróg oddechowych. Dlatego, jeśli męczy cię katar i zatkany nos, możesz wypróbować ten sposób.
Czym najlepiej zetrzeć chrzan?
Zanim przystąpisz do tarcia chrzanu, koniecznie umyj go dokładnie oraz obierz ze skórki. Warto również usunąć z niego wszelkie niedoskonałości. Najlepiej zetrzeć chrzan na tarce o małych oczkach, będzie wówczas najbardziej aromatyczny, ponieważ wypuści najwięcej soków. Jeśli nie chcesz, żeby twój chrzan ściemniał koniecznie dodaj do niego sok z cytryny lub odrobinę octu.
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują chrzan w swoich domach.
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »