Jak zrobić ciasto na karpatkę? Rób ją w ten sposób, zawsze wyjdzie idealnie!

Karpatka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Waniliowo-budyniowy krem ukryty pomiędzy dwoma płatami ciasta parzonego to deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. Czy wiesz jednak, w jaki sposób przygotowywać to ciasto, by zawsze wychodziło idealnie? Sprawdź, jak zrobić ciasto na karpatkę.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skąd wzięła się nazwa karpatki? Prawdopodobnie pochodzi ona od Karpat, gór znajdujących się w południowo‑wschodniej część Polski. Wszystko za sprawą pofałdowań, które tworzy ciasto parzone, stanowiące górną część wypieku. Dodatkowo ciasto oprószone jest cukrem pudrem, dzięki temu może przypominać ośnieżone górskie szczyty. Wiele gospodyń przygotowując karpatkę, dokonuje pewnych modyfikacji, krem Russel zastępuje budyniem, a jako spód wykorzystuje ciasto parzone, zamiast kruchego. Czy istnieje jednak uniwersalny sposób na to, jak zrobić ciasto na karpatkę?

Sprawdź także: Jak wykorzystać białka z jajek? Te dania zawsze wychodzą!

Krem do karpatki – jak go zrobić?

Według oryginalnej receptury karpatka powinna być przełożona kremem Russel – który składa się z masła, jajek, cukru i wanilii. Niektórzy używają także różnego rodzaju wariacji na temat kremu śmietankowego, waniliowego lub budyniowego. Do wykonania najpopularniejszej wersji kremu do karpatki – kremu Russel – będziesz potrzebować: 200 g masła, dwa jajka, 110 g cukru, 10 g cukru wanilinowego.

W kąpieli wodnej ubij dwa jajka z cukrem. Następnie do miski dodaj miękkie masło, można pokroić je w kawałki, tak by łatwiej się ubijało, wsyp cukier i dokładnie zmiksuj. Gdy masło z cukrem będzie puszyste, zacznij dodawać po łyżce wystudzone ubite jajka z cukrem. I ponownie miksuj, do połączenia składników.

Jeżeli chcesz wykonać budyniową wersję kremu do karpatki, przygotuj: dwa budynie waniliowe bez cukru, 200 g masła, jedną czwartą szklanki cukru, 750 ml mleka.

Do szklanki wlej mleko, wsyp budyń i cukier, dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. W garnku ugotuj resztę mleka, następnie wlej budyniową mieszankę. Cały czas mieszaj, aż budyń zgęstnieje i pojawią się bąbelki – uważaj, by masa się nie przypaliła. Odstaw do wystudzenia, mieszaj co jakiś czas, by wierzch budyniu nie zastygł.

Przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij masło z lodówki, tak by łatwiej można było je ubijać. Miksuj przez około dwa minuty, aby zwiększyło swoją objętość, następnie po jednej łyżce dodawaj budyń. Kiedy składniki się połączą, wyłóż masę na ciasto i przykryj drugim kawałkiem. Pamiętaj, że pofałdowana część zawsze powinna znajdować się u góry. Warto włożyć karpatkę do lodówki.

Jak zrobić ciasto na karpatkę?

W różnych przepisach na karpatkę można znaleźć odmienne wersje ciasta. W niektórych recepturach spód karpatki jest wykonany z ciasta kruchego, w innych oba płaty górny i dolny są zrobione z ciasta parzonego. To właśnie temu drugiemu karpatka zawdzięcza charakterystyczny, pofałdowany kształt.  Jak zrobić ciasto na karpatkę? Do przygotowania ciasta parzonego będziesz potrzebować: 150 g masła, 250 ml wody, 250 g mąki, pięciu jajek, łyżeczki proszku do pieczenia.  

Do garnka wrzuć masło, wlej wodę i zagotuj całość. Dodaj mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj masę, aż będzie jednolita. Gotowe ciasto włóż do miski i poczekaj, aż ostygnie. Wbij dwa jajka, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj całość.

Przełóż do miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksuj na gładką masę. Podziel ją na dwie części, z których powstanie spód i góra karpatki.

Prostokątną folię posmaruj masłem i obsyp mąką. Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra dół. Jedną część ciasta wyłóż na blachę, rozprowadź łopatką. Piecz około pół godziny – w trakcie pieczenia otwieraj piekarnik, by ciasto nie opadło. Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut. Następnie ten sam proces powtórz z drugą częścią ciasta. Kiedy wystygnie, na jedną część ciasta wyłóż krem, połóż na niego drugi płat ciasta i obsyp cukrem pudrem.

Najlepsze przepisy na karpatkę

Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać słodkie wypieki. Jeżeli szukasz inspiracji, które możesz wykorzystać w swojej kuchni, koniecznie zajrzyj do ich przepisów. Mnogość wariacji na temat karpatki, z pewnością pozytywnie cię zaskoczy, każdy znajdzie idealną wersję karpatki dla siebie.

1. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa karpatka

 Domowa karpatka Zobacz przepis

Domowa karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karpatka z truskawkami

 Karpatka z truskawkami Zobacz przepis

Karpatka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kakaowa karpatka

 Kakaowa karpatka Zobacz przepis

Kakaowa karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Truskawkowa karpatka

 Truskawkowa karpatka Zobacz przepis

Truskawkowa karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karpatka z galaretką

 Karpatka z galaretką Zobacz przepis

Karpatka z galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2