Spis treści:
- Jak zrobić sok z buraków na zimę? Sprawdzone przepisy!
- Jakie buraki wybrać na sok?
- Czy sok z buraków na zimę trzeba pasteryzować?
- Jak przechowywać sok z buraków na zimę?
- Jak pić sok z buraków?
Sok z buraków to naturalny nutraceutyk, który przyjdzie z pomocą w przebiegu licznych schorzeń. Można go również włączyć do diety w celach profilaktycznych. Dzięki zawartości azotanów i azotynów poprawia on na przykład wyniki sportowe. Jednak to nie wszystkie jego drogocenne własności. Na co jeszcze można liczyć, spożywając ten leczniczy, czerwony płyn? I jak zrobić sok z buraków na zimę? Sprawdzone przepisy na ten rarytas znajdziesz na końcu tego artykułu!
Jakie właściwości ma sok z buraków?
Za działanie tego napoju na ludzki organizm odpowiada unikalne połączenie związków aktywnych. W jego wnętrzu kryje się całe mnóstwo odżywczych substancji, w tym witamina C, potas, żelazo, wapń, foliany, betaina oraz polifenole. Warto także zwrócić uwagę na jego zawartość związków azotowych, które są prekursorem dla tlenku azotu – substancji rozszerzającej naczynia krwionośne.
Kto powinien włączyć sok z buraków do swojego menu? Odpowiedź brzmi – praktycznie każdy. Pierwszą grupą, która na tym skorzysta, są osoby cierpiące na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Świetnie sprawdzi się on także, jeżeli dolega ci nadciśnienie tętnicze. Co więcej, jest on zalecany dla wszystkich osób aktywnych fizycznie, w szczególności profesjonalnych sportowców.
Z pewnością zastanawiasz się również, czy istnieją przeciwwskazania do stosowania powyższego nutraceutyku. Szczególną ostrożność powinni zachować pacjenci z reumatyzmem, dną moczanową i kamicą nerkową. Okazuje się, że regularne spożywanie buraków może zaostrzyć ich dolegliwości. Innym schorzeniem, przy którym należy uważać, jest niskie ciśnienie tętnicze krwi.
Jakie buraki wybrać na sok?
Sok z buraków można z łatwością przyrządzić w zaciszu własnego domu. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, słoiki i trochę cierpliwości. Jednak zanim zabierzesz się za jego przyrządzenie, warto zastanowić się, jakie buraki wybrać na sok.
Aby cieszyć się nie tylko leczniczym aspektem spożywania soku z buraków, ale także móc czerpać radość z jego wyjątkowego smaku, należy sięgać po warzywa, które charakteryzują się cienką skórką i dużą twardością. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po świeże i młode sztuki. Możesz je śmiało połączyć z innymi dodatkami, w tym jabłkami czy marchewkami.
Czy sok z buraków na zimę trzeba pasteryzować?
Kolejną zagwozdką, która pojawia się w głowie wielu osób, jest to, czy sok z buraków na zimę trzeba pasteryzować? Zanim jednak odpowiemy na to pytanie, zastanówmy się, czym w ogóle jest pasteryzacja. Jest to proces termicznej obróbki żywności, która ma na celu pozbycie się drobnoustrojów chorobotwórczych i przedłużenie trwałości przetworu.
Jeśli planujesz spożyć sok z buraków zaraz po jego wykonaniu, nie musisz go pasteryzować. Z kolei osoby, które chciałyby cieszyć się jego pełnym smakiem podczas jesiennych i zimowych miesięcy, powinny rozważyć pasteryzację dla zapewnienia jak najdłuższej trwałości omawianego napoju.
Jak przechowywać sok z buraków na zimę?
W tym celu zaopatrz się w butelki lub słoiki, do których zlejesz wykonany napój. Szczelnie je zakręć i przechowuj w lodówce do kilku tygodni. Świetnym trikiem jest wykorzystanie większej liczby mniejszych butelek, dzięki temu unikniesz psucia się płynu po jego otwarciu.
Jak pić sok z buraków?
Jak pić sok z buraków, aby jak najbardziej skorzystać na jego prozdrowotnych właściwościach? Tutaj masz zupełną dowolność. Najważniejsza jest regularność. Należysz do grupy zapaleńców sportu? Wobec tego wykorzystaj go jako naturalną przedtreningówkę. Jeśli lubisz delektować się jego kiszoną wersją, pij ją przed każdym posiłkiem. Dzięki temu zakwasisz żołądek i poprawisz wchłanianie wielu substancji odżywczych, w tym żelaza.
Jak zrobić sok z buraków na zimę? Sprawdzone przepisy!
Jak zabrać się za realizację przepisu na domowy sok z buraków? Ten klasyczny zrobisz przy pomocy kilku sztuk tego warzywa i sokowirówki. Obierz buraki i powoli wrzucaj je do urządzenia. Po zmiksowaniu umieść go w lodówce i odczekaj około 30 minut. Po upływie tego czasu możesz się nim delektować do woli.
Jeśli nie lubisz smaku samych buraków, możesz łączyć je z rozmaitymi owocami, w tym jabłkiem, pomarańczą i porzeczkami, oraz innymi warzywami, np. selerem i marchewką. Kropką nad i podstawowej recepty będzie dodanie aromatycznych przypraw i świeżych ziół. W tej roli wspaniale sprawdzą się pietruszka, koperek i bazylia oraz takie komponenty jak cynamon i imbir.
Innym, równie zdrowym wariantem powyższego napoju jest ten kiszony. Jak się za niego zabrać? W kamionkowym naczyniu umieść umyte i obrane warzywa, a następnie zalej je przegotowaną wodą. Do mikstury dorzuć skórkę z razowego chleba. Warto w tym wypadku postawić na taki najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków w postaci konserwantów. Sięgnij również po czosnek, cukier oraz sól.
Naczynie przykryj gazą i pozostaw w ciepłym miejscu, ale bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych. Po około trzech-pięciu dniach fermentowany napój będzie gotowy. Wystarczy przelać go do wyparzonych butelek lub słoików i wstawić do lodówki.
Jeśli sok z buraka lub jego kiszonego wariantu to nie twoja bajka, postaw na zakwas właśnie na bazie tych warzyw. W tym celu udaj się do sklepu po buraki ćwikłowe, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Realizację tego przepisu rozpocznij od wyparzenia kamionkowego słoja lub naczynia. Obierz warzywa i pokrój je na grube plastry, które ułożysz na dnie, przekładając je czosnkiem i przyprawami.
O czym należy pamiętać w powyższym przepisie? Ostatnią warstwę muszą tworzyć buraki. Gdy już ułożysz wszystkie składniki dokładnie w opisany sposób, rozpuść sól w ciepłej wodzie, a następnie ją nieco ostudź. Zalej wszystkie elementy tak, aby były całkowicie przykryte przez płyn. Na sam koniec szczelnie przykryj naczynie, np. talerzykiem, i odstaw je na okres od pięciu do siedmiu dni w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przecedź zakwas do wyparzonych naczyń i trzymaj je w lodówce.
Źródła: healthline.com. webmd.com, alphafoodie.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »
Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »
Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »