Spis treści:
- Grecja - gdzie warto pojechać?
- Jakie dania zamówić w greckiej restauracji?
- Jakich greckich dań warto unikać?
- Co przywieźć z Grecji?
Grecja to kraj położony w południowo-wschodniej Europie, w południowej części Półwyspu Bałkańskiego. Panuje tam śródziemnomorski klimat. Ojczyzna mitycznych bogów zachwyca antycznymi zabytkami, zarówno w środkowej części kraju, jak i na urokliwych wyspach Morza Jońskiego, które turyści odwiedzają, aby wypoczywać na pięknych plażach i podziwiać niepowtarzalne, malownicze krajobrazy.
Sprawdź także: Dania do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?
Grecja - gdzie warto pojechać?
Szczególnym zainteresowaniem cieszą się: Kreta, Santorini, Rodos, Zakynthos i Kos, jednak na Mykonos i Karpathos również nie brakuje tłumów. Podobnie jak na Riwierze Olimpijskiej. Każde z tych miejsc na w sobie coś wyjątkowego i nadaje się na wakacje w Grecji, gdzie sezon turystyczny w Grecji trwa od maja do listopada.
Przebywając na Krecie, warto odwiedzić piaszczyste plaże - rajską Lagunę Balos i Elafonisi z różowym piaskiem. Kos to niezwykle romantyczne miejsce, w którym historia przeplata się z nowoczesnością. Dodatkowo uwagę przyciągają tam malownicze gaje oliwne. Korfu zachwyca ciekawą architekturą, pięknymi zatoczkami, a Rodos to raj dla miłośników sportów wodnych. Szczególnie wschodnie wybrzeże wyspy.
Atutem Zakynthos jest Zatoka Wraku, natomiast wyspa Santorini zachwyca historią i wyjątkową architekturą. Białe domki z niebieskimi dachami i widowiskowe klify to znak rozpoznawczy tej wulkanicznej wyspy.
Grecja to świetny wybór na wakacje 2023. Temperatura w lipcu najczęściej wynosi ok. 32 stopni Celsjusza. Kierunek jest idealny zarówno dla tych osób, które chcą po prostu „leżeć plackiem” na plaży, jak i dla tych, które marzą o aktywnym wypoczynku. Podczas wakacji w Grecji koniecznie trzeba zobaczyć ateński Akropol i Teatr Dionizosa. Warto również zwiedzić Półwysep Peloponez.
Zobacz także: Co zjeść na wakacjach we Francji?
Co warto zjeść w greckich restauracjach?
- Gyros - trudno wyobrazić sobie wakacje w Grecji bez spróbowania tamtejszego gyrosa. Mięso wieprzowe, z kurczaka lub cielęce opiekane jest na ogromnym rożnie wokół pionowej osi. Nierzadko przygotowuje się również gyros barani. Potrawę podaje się z frytkami i sosem tzatziki, który jest bardzo popularny w Grecji. Dodaje się do niej również świeże warzywa.
- Mousaka - podczas wakacji 2023 w Grecji koniecznie trzeba spróbować też tradycyjnej mousaki. To jedno ze sztandarowych potraw tamtejszej kuchni, więc można o nie poprosić w większości restauracji. Dokładny sposób przyrządzania mousaki zależy od regionu, jednak baza zawsze pozostaje taka sama. Są nią bakłażany, pomidory i mielone mięso. Górną warstwę dania stanowi natomiast sos beszamelowy posypany żółtym serem. Mousakę zapieka się w piecu, otrzymując dzięki temu smaczną zapiekankę.
- Souvlaki - wyjątkowo smaczne szaszłyki z grilla. Składa się na nie drobno siekana wieprzowina albo mięso kurczaka, które po prostu nadziewa się na szpadkę i piecze na ruszcie. Souvalaki podaje się podobnie jak gyros, czyli tradycyjnie talerzu lub w placku pita, razem z warzywami i sosem tzatziki.
- Horiatki - popularna grecka sałatka, którą można jeść solo lub jako dodatek do innych posiłków. Jej podstawowa wersja to pomidory, ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Do tej prostej bazy można dowolnie dodawać własne składniki, jednak horiatki warto urozmaicić szczególnie o oliwki, czerwoną cebulę i ser feta.
- Dolmades - potrawa przypomina trochę polskie gołąbki, jednak farsz mięsny zawijany jest w liście winogron, co sprawia, że greckie dolmades są od nich mniejsze. Potrawa najlepiej smakuje z jagnięciną i sosem na ciepło. Można ją jednak również przygotować w wersji wegetariańskiej z farszem ryżowym. Wówczas podaje się ją na zimno z sosem na bazie oliwy i soku cytrynowego.
- Tzatziki - można nazwać grecką mizerią. To popularny sos na bazie jogurtu greckiego i zielonego ogórka, dodatkiem do niego jest zielonego czosnek, oliwa, sól i pieprz. Najczęściej podawany jest z pitą, popularnym pieczywem.
Wakacje 2023: Czego nie jeść w Grecji?
Przykładem greckiej potrawy, która może nie posmakować niektórym Polakom, jest kokoretsi. Są to pieczone pod żarem podroby jagnięce - śledziona serca lub wątroba, zawinięte w jagnięce flaki. Nie twierdzimy, że nie warto spróbować tego dania, ale na pewno nie jest to jedzenie dla każdego.
Podobnie zresztą jak bourbari, czyli jelita jagnięce wypełnione wątróbką i ryżem z dodatkiem przypraw. Piecze się i podaje z czerwonym winem. To tradycyjna potrawa Pilios, co warto wiedzieć, planując wakacje 2023 w tej części Grecji.
Co przywieźć z Grecji? Te przysmaki warto kupić na targach
Co warto przywieźć z wakacji w Grecji? Oto przykłady produktów spożywczych, które warto zabrać ze sobą do Polski:
- oliwki - greckie oliwki są najlepsze na świecie. Koniecznie warto przywieźć je z Krety, gdzie drzewka oliwne uprawia się od IV w. p.n.e. Na targowiskach bez problemu znaleźć można odmiany pakowane próżniowo, które przetrwają podróż samolotem. Warto również kupić grecką oliwę z oliwek.
- Miód - podobnie jak oliwki stanowi dumę Grecji, która oferuje gatunki miodu niedostępne w żadnym innym kraju na świecie. Warto zakupić słoik miodu tymiankowego, eukaliptusowego lub pomarańczowego.
- Ouzo - popularny grecki 40-48 proc. alkohol o charakterystycznym anyżowym posmaku. Można go pić w czystej postaci albo rozcieńczony z wodą. Do produkcji lokalnego trunku wykorzystuje się również liczne zioła i przyprawy, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat. Są to m.in.: kolendra, kardamon, koper włoski, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i rumianek.
- Wino - greckie wina są równie smaczne, co włoskie czy portugalskie. Kto raz ich spróbuje, na pewno sam to zauważy. Przed zakupem trzeba pamiętać, że wino słodkie to gliko, a wytrawne xiro. Dużą popularnością w Grecji cieszy się białe wino retsina.
Chcesz spróbować stworzyć tradycyjne greckie potrawy w swojej kuchni? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników:
3. Kabaczety z sosem tzatziki
Zobacz przepisKabaczety z sosem tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Greckie kofty, czyli mielone na patyku
Zobacz przepisGreckie kofty, czyli mielone na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »
Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »
Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »