Dania jednogarnkowe

Uczta w greckim stylu

Dodaj do książki
Dodaj do książki
0
Wyślij
Wyślij
0
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

Ryby, ser feta, a może sos tzatziki? Te i wiele innych wspaniałych smaków kryje w sobie grecka kuchnia, która nie bez powodu jest zaliczana do jednych z najsmaczniejszych w Europie. Odkryj ją razem z nami!

Fot.123RF/Picsel

Grecja przyciąga turystów nie tylko pysznym jedzeniem i wyjątkową kulturą, ale również zapierającymi dech w piersiach widokami. Nic więc dziwnego, że każdego roku coraz większa liczba naszych rodaków decyduje się spędzić urlop na pięknych, greckich plażach. Jednym z miejsc, które koniecznie należy odwiedzić, jest Santorini, słynące z urokliwych biało-niebieskich domków. Co oczywiste, warto również odwiedzić stolicę kraju Ateny - istny raj dla miłośników historii. Niezapomniane chwile możecie spędzić także na jednej z tysięcy greckich wysp. Do najpoplarniejszych należą Kreta, Rodos, Zakynthos oraz Korfu. Pamiętajcie również, aby nie trzymać się wyłącznie wybrzeża, gdyż w głębi lądu czeka na was także moc atrakcji. Niemal na każdym kroku natkniecie się na coś godnego zobaczenia lub skosztowania.

Grecja - raj dla smakoszy

Kuchnia grecka zaczęła kształtować się niemal 4000 lat temu, nieustannie ewoluując i czerpiąc z tradycji innych narodów. Nic więc dziwnego, że współcześnie jej wpływy możemy dostrzeć niemal w całej Europie.

Ze względu na położenie geograficzne, w greckim jadłospisie nie zabraknie dużej ilości ryb, owoców morza, a także mnóstwa świeżych warzyw i owoców. Kuchnia ta jest dość prosta, ale właśnie w tym tkwi jej sekret. Świeże i doskonałej jakości produkty sprawiają, iż tamtejsze dania zachwycają smakiem.

Legendarna sałatka grecka

Sałatki są nieodłącznym elementem greckiego jadłospisu. Znana na całym świecie sałatka grecka, w tym państwie nazywana jest horiatiki, czyli "wiejska". Robiona jest ze świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula. Dodaje się do niej także ciemne oliwki i ser feta. Całość skrapia się dużą ilością oliwy z oliwek. Dodawanie do niej sałaty, co często robią Polacy, uznawane jest za kuchenną zbrodnię.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Grecka uczta

W czasie wakacji w Grecji nie powinno zdziwić was, że w tym kraju jada się lekkie śniadanie, późny lunch i obfitą kolację z dużą ilością wina i tańca. Wtedy to właśnie zaczyna się prawdziwa grecka uczta, która kończy się późnym wieczorem.

Co ciekawe, większość greckich potraw spożywa się w temperaturze pokojowej. Ponadto, wszystkie dania podawane są w tym samym czasie, by cieszyły nie tylko żołądek, ale także oczy. Stół zastawiony różnego rodzaju potrawami to chluba każdego Greka.

Ryby i warzywa na stół

Co więc znajdziemy na greckim stole? Przede wszystkim ryby. Niemal w każdej tawernie będziecie mogli zamówić prostą, grillowaną lub smażoną na oliwie rybę, obłożoną ziołami i skropioną sokiem z cytryny. W postne dni Grecy serwują bakaliaros skordalia - morszczuka w chrupiącej panierce, smażonego na głębokim oleju, podawanego z puree ziemniaczanym z czosnkiem.

Równie chętnie podaje się różnego rodzaju owoce morza, począwszy od ośmiornic, przez krewetki, kraby i kalmary, a na przegrzebkach i jeżowcach kończąc. W czasie wakacji w Grecji koniecznie zamówcie talerz owoców morza - gwarantujemy, że będą jednymi z lepszych, jakie zdarzyło wam się kiedykolwiek zjeść.

Mięsne przysmaki

W stosunku do spożywanych od ponad czterech tysięcy lat ryb, mięso pojawiło się w greckim jadłospisie dosyć niedawno. Nie zmienia to jednak faktu, iż Grecy nauczyli się je doskonale przyrządzać. W greckiej kuchni możemy najczęściej spotkać jagnięcinę, wołowinę i baraninę, serwowane z dodatkiem aromatycznych ziół.

Do popularnych dań należy przede wszystkim musaka - zapiekanka mięsno-warzywna z mielonej jagnięciny, ziemniaków, bakłażanów i pomidorów. Nieco podobnym daniem jest pastitsio, które zamiast bakłażana i ziemniaków, ma grubą warstwę makaronu penne. Po nim na pewno nie będziecie głodni!

Obowiązkowo spróbujcie także souvlaki oraz gyrosa serwowanych ze słynnym sosem tzatziki - nigdzie nie smakują tak dobrze, jak w Grecji. Równie smacznym daniem jest gemista, czyli znane również w Polsce papryki, pomidory lub bakłażany faszerowane mielonym mięsem. Wisienką na tym mięsnym torcie jest kokoretsi, czyli grillowana wątroba, śledziona, serce i inne podroby jagnięce, owinięte w oczyszczone flaki. Uczta dla mięsożerców.

Reklama

Przekąski, dipy i desery

Oprócz dań głównych, na greckim stole znajdziemy dużo drobnych przekąsek. Do najpopularniejszych należą tiropitakia (małe trójkąciki z ciasta filo, faszerowane serem feta lub szpinakiem), dolmades (ryż zawijany w liście winogron), saganaki tyri (smażony ser podawany z cytryną lub limonką), a także oliwki, marynowane sardele, smażone kabaczki, papryka i zapiekane ostrygi.

Obowiązkowym dodatkiem do wszystkich dań są również dipy. Znany i lubiany w Polsce sos tzatziki to jogurt grecki połączony ze świeżym ogórkiem, czosnkiem, solą, pieprzem i octem winnym. Bardzo często serwowana jest także fava - (pasta z grochu), taramosalata (pasta z rybiej ikry) i ladelemono (sos cytrynowy).

Wyjątkową popularnością wśród turystów i miejscowych cieszą się kolokithokeftedes - placuszki z cukinii z natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem, a także dużą ilością fety. Można znaleźć też wiele ich odmian, na przykład z pomidorami, ziemniakami, czy nawet z ośmiornicą.

Na deser mieszkańcy Grecji często wybierają baklavę - ciasto filo z orzechami, miodem i cukrem, które po zapieczeniu, krojone jest w romby, oblewane lukrem i posypywane pistacjami. Można ją jeść również do porannej kawy, którą podaje się tam w małych filiżankach ze szklanką zimnej wody. W lecie jej odpowiednikiem jest frappe, czyli kawa mrożona.

Kulinarne pamiątki

Wracając z wakacji w Grecji, oprócz opalenizny, warto przywieźć ze sobą do Polski kilka pamiątek, które zapełnią naszą kuchnię. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w grecką kawę, a także alkohol, między innymi czerwone, regionalne wina, ouzo - (wódkę o smaku anyżowym) oraz restinę - (wino z dodatkiem żywicy sosnowej). Na liście zakupów nie może zabraknąć także oliwy z oliwek, suszonych przypraw, zielonych i czarnych oliwek, a także słodkich przysmaków.

Jeśli jednak w tym roku nie wybieracie się na wakacje do słonecznej Grecji, możecie przyrządzić tamtejsze przysmaki w zaciszu swojej kuchni. Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników.

 

1. Grecki sos tzatziki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Horiatiki - grecka wiejska sałatka

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Grecka musaka

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Placuszki z cukinii po grecku - Kolokithokeftedes

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Fava - grecka pasta z grochu

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Greckie souvlaki z sosem tzatziki

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Tortille po grecku

Fot. Szefowa-kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Grecka pomidorowa

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Pita z gyrosem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki do hot dogów

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy....

Odsłon: 16

>60 min
3
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 167

>60 min
4
Desery Deser z ryżem preparowanym a`la Kinder Country

Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder C...

Odsłon: 112

15 min
4
Ciasta Murzynek - Boski smak dzieciństwa

Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...

Odsłon: 2828

60 min
11
Przekąski Quacamole

Tradycyjne guacamole, to jedno z najlepszych dań, jakie możesz jeść bez skutk...

Odsłon: 98

30 min
0
Sałatki Sałatka Hamburger

Przepyszna, świetnie prezentująca się sałatka burgerowa to idealna propozycja...

Odsłon: 169

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Przejdź na