Fot.123RF/Picsel
Grecja przyciąga turystów nie tylko pysznym jedzeniem i wyjątkową kulturą, ale również zapierającymi dech w piersiach widokami. Nic więc dziwnego, że każdego roku coraz większa liczba naszych rodaków decyduje się spędzić urlop na pięknych, greckich plażach. Jednym z miejsc, które koniecznie należy odwiedzić, jest Santorini, słynące z urokliwych biało-niebieskich domków. Co oczywiste, warto również odwiedzić stolicę kraju Ateny - istny raj dla miłośników historii. Niezapomniane chwile możecie spędzić także na jednej z tysięcy greckich wysp. Do najpoplarniejszych należą Kreta, Rodos, Zakynthos oraz Korfu. Pamiętajcie również, aby nie trzymać się wyłącznie wybrzeża, gdyż w głębi lądu czeka na was także moc atrakcji. Niemal na każdym kroku natkniecie się na coś godnego zobaczenia lub skosztowania.
Grecja - raj dla smakoszy
Kuchnia grecka zaczęła kształtować się niemal 4000 lat temu, nieustannie ewoluując i czerpiąc z tradycji innych narodów. Nic więc dziwnego, że współcześnie jej wpływy możemy dostrzeć niemal w całej Europie.
Ze względu na położenie geograficzne, w greckim jadłospisie nie zabraknie dużej ilości ryb, owoców morza, a także mnóstwa świeżych warzyw i owoców. Kuchnia ta jest dość prosta, ale właśnie w tym tkwi jej sekret. Świeże i doskonałej jakości produkty sprawiają, iż tamtejsze dania zachwycają smakiem.
Legendarna sałatka grecka
Sałatki są nieodłącznym elementem greckiego jadłospisu. Znana na całym świecie sałatka grecka, w tym państwie nazywana jest horiatiki, czyli "wiejska". Robiona jest ze świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula. Dodaje się do niej także ciemne oliwki i ser feta. Całość skrapia się dużą ilością oliwy z oliwek. Dodawanie do niej sałaty, co często robią Polacy, uznawane jest za kuchenną zbrodnię.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
Grecka uczta
W czasie wakacji w Grecji nie powinno zdziwić was, że w tym kraju jada się lekkie śniadanie, późny lunch i obfitą kolację z dużą ilością wina i tańca. Wtedy to właśnie zaczyna się prawdziwa grecka uczta, która kończy się późnym wieczorem.
Co ciekawe, większość greckich potraw spożywa się w temperaturze pokojowej. Ponadto, wszystkie dania podawane są w tym samym czasie, by cieszyły nie tylko żołądek, ale także oczy. Stół zastawiony różnego rodzaju potrawami to chluba każdego Greka.
Ryby i warzywa na stół
Co więc znajdziemy na greckim stole? Przede wszystkim ryby. Niemal w każdej tawernie będziecie mogli zamówić prostą, grillowaną lub smażoną na oliwie rybę, obłożoną ziołami i skropioną sokiem z cytryny. W postne dni Grecy serwują bakaliaros skordalia - morszczuka w chrupiącej panierce, smażonego na głębokim oleju, podawanego z puree ziemniaczanym z czosnkiem.
Równie chętnie podaje się różnego rodzaju owoce morza, począwszy od ośmiornic, przez krewetki, kraby i kalmary, a na przegrzebkach i jeżowcach kończąc. W czasie wakacji w Grecji koniecznie zamówcie talerz owoców morza - gwarantujemy, że będą jednymi z lepszych, jakie zdarzyło wam się kiedykolwiek zjeść.
Mięsne przysmaki
W stosunku do spożywanych od ponad czterech tysięcy lat ryb, mięso pojawiło się w greckim jadłospisie dosyć niedawno. Nie zmienia to jednak faktu, iż Grecy nauczyli się je doskonale przyrządzać. W greckiej kuchni możemy najczęściej spotkać jagnięcinę, wołowinę i baraninę, serwowane z dodatkiem aromatycznych ziół.
Do popularnych dań należy przede wszystkim musaka - zapiekanka mięsno-warzywna z mielonej jagnięciny, ziemniaków, bakłażanów i pomidorów. Nieco podobnym daniem jest pastitsio, które zamiast bakłażana i ziemniaków, ma grubą warstwę makaronu penne. Po nim na pewno nie będziecie głodni!
Obowiązkowo spróbujcie także souvlaki oraz gyrosa serwowanych ze słynnym sosem tzatziki - nigdzie nie smakują tak dobrze, jak w Grecji. Równie smacznym daniem jest gemista, czyli znane również w Polsce papryki, pomidory lub bakłażany faszerowane mielonym mięsem. Wisienką na tym mięsnym torcie jest kokoretsi, czyli grillowana wątroba, śledziona, serce i inne podroby jagnięce, owinięte w oczyszczone flaki. Uczta dla mięsożerców.
Przekąski, dipy i desery
Oprócz dań głównych, na greckim stole znajdziemy dużo drobnych przekąsek. Do najpopularniejszych należą tiropitakia (małe trójkąciki z ciasta filo, faszerowane serem feta lub szpinakiem), dolmades (ryż zawijany w liście winogron), saganaki tyri (smażony ser podawany z cytryną lub limonką), a także oliwki, marynowane sardele, smażone kabaczki, papryka i zapiekane ostrygi.
Obowiązkowym dodatkiem do wszystkich dań są również dipy. Znany i lubiany w Polsce sos tzatziki to jogurt grecki połączony ze świeżym ogórkiem, czosnkiem, solą, pieprzem i octem winnym. Bardzo często serwowana jest także fava - (pasta z grochu), taramosalata (pasta z rybiej ikry) i ladelemono (sos cytrynowy).
Wyjątkową popularnością wśród turystów i miejscowych cieszą się kolokithokeftedes - placuszki z cukinii z natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem, a także dużą ilością fety. Można znaleźć też wiele ich odmian, na przykład z pomidorami, ziemniakami, czy nawet z ośmiornicą.
Na deser mieszkańcy Grecji często wybierają baklavę - ciasto filo z orzechami, miodem i cukrem, które po zapieczeniu, krojone jest w romby, oblewane lukrem i posypywane pistacjami. Można ją jeść również do porannej kawy, którą podaje się tam w małych filiżankach ze szklanką zimnej wody. W lecie jej odpowiednikiem jest frappe, czyli kawa mrożona.
Kulinarne pamiątki
Wracając z wakacji w Grecji, oprócz opalenizny, warto przywieźć ze sobą do Polski kilka pamiątek, które zapełnią naszą kuchnię. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w grecką kawę, a także alkohol, między innymi czerwone, regionalne wina, ouzo - (wódkę o smaku anyżowym) oraz restinę - (wino z dodatkiem żywicy sosnowej). Na liście zakupów nie może zabraknąć także oliwy z oliwek, suszonych przypraw, zielonych i czarnych oliwek, a także słodkich przysmaków.
Jeśli jednak w tym roku nie wybieracie się na wakacje do słonecznej Grecji, możecie przyrządzić tamtejsze przysmaki w zaciszu swojej kuchni. Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Horiatiki - grecka wiejska sałatka
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placuszki z cukinii po grecku - Kolokithokeftedes
Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Fava - grecka pasta z grochu
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Greckie souvlaki z sosem tzatziki
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie