Spis treści:
- Na czym gotować barszcz?
- Jakie przyprawy dodać do barszczu?
- Co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny?
- Co zrobić, gdy barszcz stracił kolor?
- Barszcz czerwony – przepis
Intensywnie czerwony, dobrze doprawiony i niezwykle aromatyczny – to właśnie tak w kilku słowach można opisać idealny barszcz. Podawany z uszkami, krokietami lub pasztecikami, stanowi on jedną z kluczowych potraw na wigilijnym stole. Jak przyrządzić tę zupę, aby zachwycała swoim smakiem i aromatem? Jakie przyprawy do niej dodać i co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny lub ma nieodpowiedni kolor? Poznaj kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych stresów podczas jego gotowania.
Na czym gotować barszcz?
Zastanawiasz się, na czym gotować barszcz? Jeśli twoim celem jest przygotowanie tradycyjnego wigilijnego dania, sięgnij po zakwas z buraków, bulion warzywny oraz warzywa – poza burakami ćwikłowymi w przepisie warto uwzględnić marchew, pora oraz korzeń pietruszki. Trafionym pomysłem może być również dodanie czosnku. Ponadto przydadzą ci się suszone grzyby oraz przyprawy, np. pieprz, sól, cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Jeśli chcesz, aby twój barszcz był mniej kwaskowaty i delikatniejszy w smaku, podczas gotowania możesz pominąć zakwas z buraków. Wówczas dobrze jest doprawić zupę większą ilością soli i pieprzu. Pamiętaj, że w razie potrzeby możesz dodać nieco octu lub soku z cytryny.
Preferujesz barszcz gotowany na mięsie? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić go właśnie na mięsnym wywarze. Aby wyszedł esencjonalny i aromatyczny, postaw na wołowinę. Oczywiście nie powinno zabraknąć w nim przypraw oraz warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler naciowy, por czy cebula.
Sprawdź także: Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami
Jakie przyprawy dodać do barszczu?
Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do tych wymienionych powyżej. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich lub po prostu lubisz odkrywać nowe smaki, uwzględnij w swoim przepisie również zioła lub przyprawy korzenne. Do dyspozycji masz m.in.:
- korę cynamonu, która nadaje zupie wyjątkowego korzennego aromatu i subtelnej słodyczy;
- tartą gałkę muszkatołową, która podkreśla kwaskowatość barszczu i sprawia, że jest on bardziej aksamitny;
- świeży imbir, dzięki któremu zupa mocniej rozgrzewa, a do tego jest bardziej pikantna i lekko cytrusowa;
- majeranek, który podkreśla smak buraków. Aby maksymalnie uwolnić jego aromat, przed użyciem rozetrzyj go delikatnie w dłoniach;
- tymianek, który doskonale łączy się z zakwasem buraczanym. Możesz użyć go zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej;
- natkę pietruszki, która wprowadza do dania powiew świeżości;
- estragon, który dzięki swojej delikatnie anyżowej nucie balansuje kwasowość barszczu;
- miód, który stanowi dobrą alternatywę dla cukru, nadając zupie przyjemnej słodyczy;
- płatki chili, które świetnie sprawdzają się w przypadku osób preferujących ostrzejsze smaki.
Co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny?
W twoim barszczu dominuje kwaskowaty posmak? Nie martw się – to wcale nie oznacza, że nadaje się on tylko do wylania. Co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny? Aby go uratować, wystarczy wsypać do niego nieco cukru. Pamiętaj jednak, aby dodawać go stopniowo – rób to do momentu, aż uda ci się osiągnąć pożądany smak. Jeśli nie chcesz dosładzać swojej zupy, możesz dodać do niej więcej wody i buraków.
Co zrobić, gdy barszcz stracił kolor?
Barszcz to taki rodzaj potrawy, w której poza smakiem i aromatem duże znaczenie ma jej wygląd. Jeśli twoja zupa wyszła zbyt blada, prawdopodobnie za długo trzymałeś ją na palniku. Co zrobić, gdy barszcz stracił kolor i zamiast głębokiej czerwieni widzisz pomarańczową lub różową barwę? Wystarczy dodać do niego kawałki świeżego buraka, najlepiej takiego o krwistym czerwonym kolorze.
Zauważyłeś, że twój barszcz jest zbyt ciemny? Wynika to prawdopodobnie stąd, że dodałeś do niego za dużo buraków. Na szczęście to również możesz łatwo naprawić – zrobisz to, dolewając do garnka nieco gorącej wody. Jeśli ciemna barwa zupy to efekt nadmiaru grzybów, dorzuć do niej plasterki świeżego buraka.
Barszcz czerwony – przepis
Skoro już wiesz, co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny, czym go doprawić i jak przywrócić jego kolor, warto dowiedzieć się także, jak przyrządzić go krok po kroku. Poniżej znajdziesz dwa przepisy, które świetnie sprawdzą się zarówno na wigilijną kolację, jak i rodzinny obiad.
Klasyczny barszcz czerwony
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- 1 szklanka zakwasu z buraków,
- niewielki korzeń pietruszki,
- średnia marchewka,
- kawałek pora,
- 20 g suszonych grzybów,
- liść laurowy,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób wykonania:
Realizację przepisu warto rozpocząć dzień wcześniej, namaczając suszone grzyby w wodzie. Następnego dnia rozpocznij gotowanie od wlania bulionu do garnka. Dodaj do niego umyte, obrane i pokrojone warzywa – marchewkę i buraki pokrój w plasterki, a pora i pietruszkę podziel na kilka mniejszych części. Dorzuć liścia laurowego oraz ziarna ziela angielskiego.
Gotuj barszcz pod przykryciem przez półtorej godziny od momentu, aż się zagotuje. Odcedź płyn i dodaj do niego zakwas z buraków oraz grzyby – wcześniej możesz ugotować je w wodzie, w której się moczyły. Dopraw całość solą i cukrem. Gotowy barszcz możesz podać z uszkami, krokietami, pasztecikami lub pierogami, a także spożyć go w filiżance jako napój.
Barszcz czerwony z przyprawami korzennymi
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 40 g suszonych borowików,
- 250 ml zakwasu z buraków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- pół korzenia selera,
- 1 jabłko szara reneta,
- 3 łyżki octu 10 proc.,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- pół łyżeczki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 10 ziaren pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 goździki,
- kawałek gwiazdki anyżu,
- kawałek kory cynamonu.
Sposób wykonania:
Wlej do garnka 500 ml wody i dodaj suszone borowiki. Dodaj połówki opalonej cebuli i czosnku. Gdy woda się zagotuje, kontynuuj obróbkę termiczną na niewielkim ogniu przez 25 minut. Dorzuć liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Umyj i obierz buraki oraz selera, po czym zetrzyj je na tarce. Następnie zetrzyj jabłko wraz ze skórką.
Umieść starte składniki w dużym garnku, zalej je wodą i dodaj do nich wywar z grzybami. Gotuj całość pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie dodaj anyż, cynamon i goździki. Gdy zawartość garnka się zagotuje, trzymaj go na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Pod koniec wlej ocet oraz zakwas z buraków i wymieszaj. Po godzinie dodaj do barszczu posiekany ząbek czosnku, cukier oraz pieprz i sól. Gdy zupa wystygnie, przecedź ją przez sitko.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę »
Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza? »
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta »