Spis treści:
- Kukurydza – wartości odżywcze i kalorie
- Jakie właściwości ma kukurydza?
- Kto powinien unikać jedzenia kukurydzy?
- W jakiej formie najlepiej jeść kukurydzę?
- Jak gotować kukurydzę?
Gotowana, smażona na maśle, grillowana, podana do sałatki czy jako dodatek do ziemniaków, przerobiona na kotleciki czy zupę-krem. Jest tak wiele sposobów na przygotowanie kukurydzy, że aż szkoda ich nie wypróbować. Jeśli ciekawi was, dlaczego warto zajadać kukurydzę i co można z niej ugotować.
Sprawdź także: Jak jeść kwiaty cukinii? Koniecznie usuń jeden element
Kukurydza – wartości odżywcze i kalorie
Co kryje w sobie kukurydza? To bardzo dobre źródło wielu niezbędnych składników mineralnych, w tym potasu, wapnia, magnezu, cynku, jodu czy żelaza. Oprócz tego znajdziemy w nim mnóstwo błonnika, który zapewnia dłuższe uczucie sytości i dba o prawidłową pracę jelit. To także źródło witamin z grupy B, witaminy E i K oraz beta-karotenu. A zatem kukurydza pozwala walczyć z wolnymi rodnikami i dba o nasze oczy.
W100 gramów ziarna kukurydzy to od 90 do 120 kcal. Wszystko zależy od tego, ile znajduje się w niej wody. Mowa jednak o świeżej kukurydzy, prosto z kolby. A konserwowa? 100 gramów kukurydzy konserwowej to od 90 do 102 kcal – wiele zależy od ilości cukru i soli w roztworze, w którym znajdują się ziarna.
Jakie właściwości ma kukurydza?
Pewnie zastanawiacie się, jakie właściwości ma kukurydza, skoro znajduje się w niej tak wiele związków mineralnych. Warto powiedzieć choćby o kilku z nich. Kukurydza to mnóstwo antyoksydantów! Witamina A i E, a także flawonoidy, sterole roślinne i kwasy fenolowe, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko powstania wielu chorób, w tym sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy i nowotworów. Co ciekawe, aktywność antyoksydacyjna kukurydzy jest większa, gdy zboże poddane jest obróbce termicznej. Więc gotowanie czy fermentacja to dobry sposób na kukurydzę.
Ziarna kukurydzy to również karotenoidy, które dbają o plamkę żółtą w oku. Regularne zajadanie tego zboża może zatem opóźnić rozwój zwyrodnień oczu. Duża zawartość błonnika poprawia pracę jelit i pozytywnie wpływa zwłaszcza na jelito grube. To właśnie w nim, dzięki skrobi opornej, dochodzi do jeszcze bardziej nasilonej fermentacji, co zwiększa ilość bakterii odpowiadających między innymi za funkcjonowanie układu odpornościowego. Im więc ich więcej, tym jesteśmy zdrowsi. Tak, odporność naprawdę zaczyna się w jelitach. Oczywiście błonnik jest również odpowiedzialny za wydłużone uczucie sytości, co sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. To duża zaleta dla osób na diecie i tych borykających się z ryzykiem otyłości.
Kto powinien unikać jedzenia kukurydzy?
Czy jednak kukurydza jest odpowiednia dla każdego? Kto powinien unikać jedzenia kukurydzy? Oczywiście osoby, które są uczulone na kukurydzę, nie powinny jej spożywać. Warto również unikać jej bądź spożywać rzadko, gdy mamy bardzo wysokie stężenie potasu we krwi. Ze względu na to, że otoczka ziaren kukurydzy jest celulozą, nierzadko mogą one w całości przechodzić przez nasze jelita. Dlatego nie zaleca się spożywania tego zboża przed kolonoskopią oraz innymi badaniami układu pokarmowego. Dodatkowo kukurydza ma średni indeks glikemiczny – diabetycy powinni więc sięgać po nią z umiarem. Warto również zastanowić się nad pochodzeniem kukurydzy, gdyż nadal jest to jedno z najczęściej modyfikowanych genetycznie zbóż. Najlepsza jest więc ze sprawdzonego źródła.
W jakiej formie najlepiej jeść kukurydzę?
Kiedy to zboże jest dla nas najzdrowsze? W jakiej formie najlepiej jeść kukurydzę? Wspomnieliśmy wcześniej, że kukurydza najlepsza jest dla nas wtedy, gdy jest poddana obróbce. Dlatego doskonałym pomysłem jest gotowanie czy smażenie jej, ale nawet kiszenie czy rozdrabnianie na mus. Z kukurydzy powstaje również mąka, która także stanowi interesujące rozwiązanie z punktu widzenia zdrowotnego i kulinarnego. Mąka kukurydziana jest bowiem bezglutenowa. Kukurydza w formie konserwowej także nie jest złym pomysłem, choć warto myśleć tu nie tylko o samym ziarnie, a także o zalewie, w której się znajduje – czytanie składów jest tu podstawą. Poza tym kukurydza z puszki jest mniej zdrowa ze względu na…puszkę. Metalowe puszki produkuje się obecnie z dodatkiem BPA, który nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Udowodniono, że wpływa na układ endokrynny i może powodować otyłość oraz cukrzycę. Dlatego z kukurydzą w puszce lepiej uważać.
Jak gotować kukurydzę?
Czas przejść do konkretów – jak gotować kukurydzę, by była miękka i pyszna? Niektórzy do gotującej się wody dodają odrobinę cukru, jednak nie jest to konieczne, tak samo, jak dodawanie soli. Kukurydza ma sama w sobie mnóstwo smaku. Należy gotować ją przez 15 minut, pamiętając, by była cała przykryta wodą. Kukurydzę można również gotować na parze. To powinno zająć około 10 minut. Wszystko oczywiście zależy od wielkości kolby – te większe będą potrzebować kilku dodatkowych minut.
Do czego wykorzystać kukurydzę w kuchni?
Jeśli zastanawiacie się, do czego wykorzystać kukurydzę w kuchni, spieszymy z pomocą i kilkoma pomysłami. Oczywiście zawsze dobrym pomysłem na kukurydzę, jest podanie jej z masłem czosnkowym. Niezależnie od tego, czy jest gotowana, czy grillowana, będzie smakować doskonale. Jeśli akurat nie macie pod ręką samej kukurydzy, a zamiast niej w spiżarni znajduje się mąka kukurydziana lub kaszka kukurydziana, możecie szybko zrobić z niej polentę. To danie pochodzi z kuchni włoskiej – jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna. Wystarczy bulion i właśnie kaszka lub mąka z kukurydzy. Proporcje są zależne od tego, jak bardzo gęste ma być danie. To idealny dodatek do mięs czy ryb – warto od czasu do czasu podać je zamiast ziemniaków. A może tak…zupa krem z popcornem? Kukurydza świetnie nadaje się na zupę. Wystarczy ugotować ją z bulionem, dodać odrobinę śmietanki i przypraw, a następnie zblendować na gładką masę. Przyozdóbcie ją popcornem, by była nie tylko smaczna, ale też pięknie się prezentowała.
Sprawdź, jakie przepisy z kukurydzą przygotowali nasi użytkownicy.
7. Muffinki z kukurydzą
Zobacz przepisMuffinki z kukurydzą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »